AMD: nagyon jól fogynak a HD 5000-esek

Az AMD a DirectX 11-es felsőkategóriás videokártyák piacán már egy ideje egyeduralkodónak számít, sőt, ez a kijelentés a középkategóriás piacra is érvényes. A gyártó nemrégiben egy új csúcskártyát dobott piacra a Radeon HD 5970 személyében, amelynek segítségével a csúcskártyák szegmensét is sikerült meghódítani.

AMD: nagyon jól fogynak a HD 5000-esek

A gyártó a legfrissebb piaci eredmények alapján most arról számolt be, hogy a Radeon HD 5000-es sorozatú grafikus processzorok a jelenlegi helyzetben is igen jól fogynak: a termékekből eddig több, mint 800 000 darabot sikerült értékesíteni, ami a TSMC 40 nm-es gyártósorainak gyengélkedését elnézve igen szép teljesítmény. A Radeon HD 5700-as sorozatú chipekből (Juniper) nagyjából 500 000 darabot, míg a felsőkategóriát megcélzó Radeon HD 5800/5900-as (Cypress) grafikus processzorokból 300 000 darabot tudott leszállítani a vállalat. A 40 nm-es gyártósorokat érintő problémák enyhülése miatt most nem lehetetlen, hogy év végéig le tudják szállítani az egymilliomodik GPU-t is.

A gyártó már most is elég szépen lefedi a videokártya piac egy részét: a legolcsóbb megoldása jelenleg a Radeon HD 5750-es modell, amely 140 dolláros áron érhető el, míg a legdrágább terméke a két GPU-val ellátott videokártya szörnyeteg, a Radeon HD 5970, amely 600 dollár feletti áron vásárolható meg. A belépőszintű kártyák az első negyedévben várhatóak.

A jól fogyó termékeknek köszönhetően az AMD negyedik negyedéves pénzügyi teljesítménye a vártnál így kedvezőbben alakulhat majd, a pontos eredmények 2010 január 22-én láthatnak napvilágot. A helyzethez hozzá tartozik, hogy a GPU-k és így a videokártyák is eléggé kis mennyiségben voltak jelen a piacon a 40 nm-es gyártástechnológiát érintő problémák miatt, így a vásárlói igények töredékét sem sikerült kielégíteni. Az elkövetkező hetek során még mindig várható, hogy továbbra is kevesebb Radeon HD 5000-es sorozatú videokártya készül majd, mint amennyire igény lenne.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward