AMD Fusion processzort a vékony laptopokba

Az Intel Core 2 Duo processzoraival ellentétben az AMD újdonságai, azaz a Puma platformhoz tartozó Turion Ultra processzorok nem leltek kedvező fogadtatásra az ultra vékony, MacBook Air stílusú noteszgépekben. A jelenlegi tények  ellenére az AMD továbbra is próbálkozik majd a piac ezen szegmensében. A vállalat legfrissebb prezentációiról kiszivárgott egy fotó, amely arról árulkodik, hogy az AMD következő generációs mobil platformja, a Shrike, már kifejezetten a könnyű és vékony noteszgépek piacát fogja célba venni.

AMD Fusion processzort a vékony laptopokba

Az Intel Core 2 Duo processzoraival ellentétben az AMD újdonságai, azaz a Puma platformhoz tartozó Turion Ultra processzorok nem leltek kedvező fogadtatásra az ultra vékony, MacBook Air stílusú noteszgépekben. A jelenlegi tények  ellenére az AMD továbbra is próbálkozik majd a piac ezen szegmensében. A vállalat legfrissebb prezentációiról kiszivárgott egy fotó, amely arról árulkodik, hogy az AMD következő generációs mobil platformja a Shrike, már kifejezetten a könnyű és vékony noteszgépek piacát fogja célba venni.

A Shrike platformról a tavalyi év folyamán esett szó először, akkor a gyártó az elemzők számára tartott Financial Analyst Day nevű rendezvényen számolt be az újdonság főbb tulajdonságairól. Az új platform a Swift processzorra fog épülni, amely 45 nm-es csíkszélességgel készül, és egy különleges egység lesz. A Swift processzorban CPU magok (2 db) és egy grafikus mag egyaránt jelen lesznek, a platform ezen kívül következő generációs mobil déli híddal és opcióként akár dedikált videó vezérlővel (videokártyával) is el lesz látva. Mivel a Swift processzor mellé nem kell külön északi hidat alkalmazni, így a gyártóknak lehetőségük lesz a helytakarékos CPU/GPU hibrid chipet kisebb notebook házban is elhelyezni, például ultra vékony noteszgépekben.

A prezentációról készült fotó azt is elárulja, hogy az új platformmal szerelt noteszgépek Windows Vista operációsrendszer esetén hat órán át lesznek képesek akkumulátorról üzemelni egyetlen töltés segítségével. Megtudhatjuk továbbá azt is, hogy a processzorba integrált videó vezérlő képes lesz majd DVI, HDMI és DisplayPort kimenetek kezelésére.

A Shrike platform a jelenlegi tervek alapján várhatóan 2009. második felében indul hódító útjára, az újdonság nem száll majd versenybe az Intel Atom és a Via Nano processzorai ellen, ugyanis abban a kategóriában az AMD egészen más processzort tartogat a két rivális számára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward