Alaplap-piac: csökkenő forgalom és bevételek

Alaplap-piac: csökkenő forgalom és bevételek

A mobil készülékek iránt a vásárlók részéről egyre jobban növekszik az igény, így fordulhatott elő az a helyzet, hogy a mobil rendszerek az idei év harmadik negyedévében jobban fogytak, mint az asztali konfigurációk. A folyamat eredménye sajnos meglátszik az alaplapgyártó vállalatok teljesítményén is, ugyanis emiatt kevesebb alaplap fogy, de a jövőben ez a helyzet az ő szempontjukból valószínűleg még tovább fog romlani.

Az idei év harmadik negyedévében az Intel több mobil processzort szállított világszerte, mint asztali számítógépekbe való központi egységet, a két termékcsoport közötti szakadék a jövőben könnyen és gyorsan fog tovább mélyülni. Egyes elemzések a 2009-es évre azt jósolják, hogy a teljes processzorpiac növekedése mindössze 2%-os lesz, ami a mobil processzorok és asztali processzorok fogyásának jelenlegi arányát elnézve azt jelentheti, hogy a PC alaplap gyártó nagyvállalatok forgalma csökkenni fog.

Az egyes alaplap készítő cégek már most sem állnak stabil lábakon, a vállalatok többsége jelenleg is azt kutatja, hogy miként lehetne csökkenteni a kiadásokat, illetve hogyan találhatnának új piaci szegmenseket a kínálataik számára, ami azért is nehéz, mert eközben kiélezett versenyt folytatnak egymással is. A nagy alaplap készítő cégek, mint például a Micro-Star International (MSI) és a Gigabyte Technology, az alkalmazottak létszámának csökkentése mellett döntöttek. Az ASUS által felvásárolt Pegatron Corp., aki a vállalat számára PC hardvereket készít, szintén különböző intézkedéseket hozott, hogy működési költségeit csökkentse: a cég egyelőre egy ideig nem vesz fel új alkalmazottakat. Ezzel egy időben az Asustek Computer arról számolt be, hogy az előrejelzések alapján az idei év negyedik negyedévében a jelenlegi piaci helyzet miatt 10%-os bevételcsökkenésre számítanak.

A nagyobb alaplapgyártók mindegyike képviselteti magát a mobil készülékek szektorában, a vállalatok sikerességét elnézve viszont elég vegyes a kép. Az Elitegroup Computer Systems (ECS) 2006-ban vásárolta fel az Uniwill Polytech-et, aki notebook számítógépek gyártásával foglalkozik, ám a gyártópáros egyelőre nem jutott jelentősebb piaci részesedéshez. A Gigabyte szintén aktívan jelen van a mobil piaci szegmensben, a vállalat üzleti notebook számítógépeket és MID eszközöket egyaránt kínál, ám eddig nem értek el komolyabb sikereket. Az MSI várakozásai szerint ebben a negyedévben összesen 2,5 millió noteszgépet szállít majd világszerte, ami szép eredmény, főleg ha azt nézzük, hogy ezeknek a notebookoknak mindegyike a végfelhasználói piacot célozza meg.

Az alaplap piac forgalmának visszaesése érdekes helyzetet teremthet. A piac zsugorodásával az egyes gyártók közötti amúgy is éles rivalizálás még komolyabb versenybe csaphat át, de ezzel együtt a piac kisebb szereplőinek létjogosultsága is veszélybe kerülhet a jövőben. Nem is olyan régen számoltunk be róla, hogy az Abit kilép az alaplap piacról, de a korábbi hírek alapján úgy tűnik, hogy a Foxconn körül sincs minden rendben.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward