Akkumulátor töltése mozgási energia segítségével

Manapság már több olyan kutatás is folyik, amelyek azt vizsgálják, hogy lehetséges-e mozgási energia segítségével akkumulátorokat tölteni. Az eljárás lényege azon alapszik, hogy egy különleges szerkezet segítségével sétálás közben áramot fejleszthetünk, amelyet aztán egy lítium-ion akkumulátor raktároz el. Így menet közben feltölthető a lemerült telefon vagy a GPS, ám a technológia jelenlegi állása szerint bizony hosszú órákon át kéne mozogni ahhoz, hogy értékelhető töltést gyűjtsön össze az akkumulátor.

Akkumulátor töltése mozgási energia segítségével

Manapság már több olyan kutatás is folyik, amelyek azt vizsgálják, hogy lehetséges-e mozgási energia segítségével akkumulátorokat tölteni. Az eljárás lényege azon alapszik, hogy egy különleges szerkezet segítségével sétálás közben áramot fejleszthetünk, amelyet aztán egy lítium-ion akkumulátor raktároz el. Így menet közben feltölthető a lemerült telefon vagy a GPS, ám a technológia jelenlegi állása szerint bizony hosszú órákon át kéne mozogni ahhoz, hogy értékelhető töltést gyűjtsön össze az akkumulátor.

A legfrissebb kutatási eredmények az M2E Power nevéhez fűződnek. A gyártó nagyjából egy éve kísérletezik az újszerű eljárás tökéletesítésén, ám a munka némileg meghozta gyümölcsét, ugyanis elkészült a szerkezet első, működő prototípusa. Az eljárás lányege, hogy mozgás közben a tekercsekből és mágnesből álló szerkezet áramot állít elő azáltal, hogy a mágnes a tekercsek között ide-oda mozog. A technológiát a Boise State University kutatói fejlesztették ki, de még közel sem tökéletes. A szerkezet komoly problémával küzd: ahhoz, hogy a töltéshez megfelelő erősségű áramot nyerjünk, gyors mozgásra van szükség. A jelenlegi tesztkészülék hat órányi sétálással képes annyi energiát termelni, amely egy átlagos mai mobiltelefonnak nagyjából egy óra beszélgetési időre elegendő.

A technológia kétségtelenül fejlődik, de még rendkívül hosszú út áll előtte. Ezzel egy időben más kezdeményezések is indultak: egyes kínai gyártók napelemes töltők segítségével próbálják feltölteni a lítium-ion energiaforrásokat. Ezek az eljárások mindenképpen a jövőt jelentik, persze csak akkor, ha a töltők hatékonysága jelentősebb mértékben javul.

Az M2E Power fejlesztői optimisták: szerintük már 2009-re elkészül a töltő végleges változata, amely kereskedelmi forgalomban is kapható lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward