Akár 2,2 GHz körüli órajelen is ketyeghet a Radeon RX 5700 XT

És a Radeon RX 5700 esetében is lehetőség van némi tuningra, hála a SoftPowerPlay táblának, ami a Windows regisztrációs adatbázisában lapul.

Akár 2,2 GHz körüli órajelen is ketyeghet a Radeon RX 5700 XT

A Radeon RX 5700 XT picivel több, mint egy hete mutatkozott be, azóta pedig kereskedelmi forgalomban is elérhetőek a referencia modellek, az egyedi hűtéssel ellátott változatokra viszont augusztus közepéig még várni kell. Az új videokártya összességben nem szerepel rosszul az Nvidia megoldásaival szemben, ám a referencia hűtés sajnos egy fájó pont, ami miatt sokan várják az egyedi hűtéssel ellátott változatokat. A jobb hűtés jóvoltából az egyedi modellek remélhetőleg tuning terén is jobbak lesznek: a jelek szerint mozgástér mindenképpen lesz az órajel-emelésre, legalábbis erre utalnak a Toms’ Hardware német főszerkesztőjének tapasztalatai.

Igor Wallosek egy Windows Registry módosítás segítségével érte el, hogy könnyebben és hatékonyabban lehessen tuningolni az új videokártyákat, a módszer pedig a SoftPowerPlay táblát használja. A Radeon RX 5700-as sorozat esetében új videokártya telepítésekor egy SoftPowerPlay táblát hoz létre a telepítő a Windows regisztrációs adatbázisában (Registry), amit a vBIOS alapján tölt fel különböző értékekkel. Ez a tábla lehetővé teszi, hogy a szükséges értékekhez gyorsan hozzá lehessen férni, kellő hozzáértés birtokában pedig a bináris típusú bejegyzés is módosítható, amennyiben értünk az ilyesmihez. És fontos kiemelni azt is, hogy a beavatkozást csak saját felelősségre érdemes elvégezni, ugyanis a felhasználói hibából eredő károkért sem Igor Wallosek, sem mi nem vállalunk felelősséget. Referencia hűtéssel ellátott videokártyákkal ne kísérletezzünk, azoknál ugyanis az efféle tuningban nem partner a gyári hűtő.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitásaAz SPPT tábla egyebek mellett tartalmazza a maximális boost órajelet, valamint a maximális memória-órajelet, a GPU magfeszültséget, valamint a Power Limit értékét is. Igor Wallosek a könnyebb alkalmazás érdekében létrehozott néhány profilt a Radeon RX 5700 és a Radeon RX 5700 XT mellé, amelyek tulajdonságait a fenti táblázat tartalmazza.

A Radeon RX 5700 XT esetében a legkomolyabb tuningot kínáló EvenMorePower5700XT ++ profil 2300 MHz-es boost órajelet, +90%-os Power Limitet, valamint 1,250 mV-os magfeszültséget állít be, így a TDP keret 180  W-ről 250 W-ra módosul. A Radeon RX 5700-nál ezzel szemben 2100 MHz-es maximális boost órajel, +90%-os Power Limit, valamint 1,25 V-os magfeszültség van érvényben – ez az EvenMorePower5700 nevet viseli. igor Wallosek foyladékhűtéssel tesztelte a fenti profilokat, de majd az egyedi hűtéssel ellátott modellek mellé is jól jöhetnek ezek augusztus közepe után – de akkor is csak saját felelősségre használjuk őket!

A profilok alkalmazása előtt érdemes használni a drivert tökéletesen törlő DDU alkalmazást, amihez csökkentett módban kell újraindítani a rendszer – ebben a szoftver segíteni fog. A fentebb említett profilok eléréséhez ide kell ellátogatni, valamint egy harmadik regisztrációs fájlt is találunk itt, amivel a gyári állapotot lehet visszaállítani. A regisztrációs adatbázishoz tartozó fájl szükség esetén egy egyszerű jegyzetömbbel (Notepad) is szerkeszthető.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap