A4Tech billentyűzetek a szorítóban

Korábbi cikkünkben Labtec és Logitech billentyűzet-egér megoldásokat teszteltünk, ám a legfrissebb tesztben már az A4Tech termékei veszik át a főszerepet. Az egységek között van billentyűzet-egér páros, valamint játékosoknak szánt, és slim billentyűzet egyaránt, egyszóval mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb terméket. A tesztben szereplő A4Tech termékek 2600 és 7000 forint közötti áron vásárolhatóak meg, egyszóval nem a felsőkategóriás piacot célozzák meg.

A4Tech billentyűzetek a szorítóban

A4Tech Game Master Keyboard (PS/2)

Korábbi cikkünkben Labtec és Logitech billentyűzet-egér megoldásokat teszteltünk, ám a legfrissebb tesztben már az A4Tech termékei veszik át a főszerepet. Az egységek között van billentyűzet-egér páros, valamint játékosoknak szánt, és slim billentyűzet egyaránt, egyszóval mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb terméket. A tesztben szereplő A4Tech termékek 2600 és 7000 forint közötti áron vásárolhatóak meg, egyszóval nem a felsőkategóriás piacot célozzák meg.

A4Tech Game Master Keyboard (PS/2)

A teszt első szereplője egy igazi játékosoknak szánt billentyűzet. A termék csomagolása első ránézésre is bizalomgerjesztő: a  gyártó feltünteti a billentyűzet legfőbb különlegességeit, amelyek között megtaláljuk a piros "WASD" billentyűket, amelyek igény szerint visszacserélhetőek feketére a mellékelt célszerszám és a mellékelt billentyűknek köszönhetően. A csomagolás egyből elárulja azt is, hogy a billentyűzeten 12 darab különböző gyorsgomb is jelen van, amelyek segítségével az egyes alkalmazások indítását és kezelését próbálja megkönnyíteni a gyártó.

Nézzük, mit is rejt a bizalomgerjesztő csomag. A termék dobozában nincs túl sok kiegészítő: mindössze egy angol nyelvű útmutatót, négy darab billentyűt (W,A,S,D) és egy billentyűkiszedő csipeszt kapunk az egység mellé. A csomag összességében igényes.

A csomag kibontása után megnézzük közelebbről, hogy milyen is a termék. A billentyűzet első ránézésre hagyományos billentyűkiosztással és elhelyezéssel bír: az egyes billentyű csoportok megfelelően el vannak különítve egymástól, mint egy hagyományos billentyűzet esetén. A funkcióbillentyűk az egység felső részén kaptak helyet, ezekkel kapcsolatban egy pici kritikával élnénk: szerencsésebb lett volna a fekete billentyűkön található fekete jelöléseket fehér színnel kitölteni, így ugyanis szembetűnőbb és dizájnosabb lett volna a kivitel. A  gyorsgombok alatt lévő feliratok viszont jól jöhetnek sokak számára. A gyorsgombok külön driver vagy szoftver nélkül is üzemelnek, ám a gyártó a mellékelt kis tájékoztatóban ajánlja a termékhez az iKeyWorks letöltését, viszont a weboldalon már érdekes módon azt írják, hogy a billentyűzethez nem kell driver. Valóban nem kell. Maguk a gombok jól vannak kialakítva: nem kicsik, nem nagyok, pont megfelelőek. A felső rész közepém helyezkedik el a két nagyobb hangerőszabályzó gomb, ez szintén jó megoldás, ugyanis nagyon jól kézre esnek, illetve nagyon jól megkülönböztethetőek a többi gombtól.

A billentyűk lenyomása kényelmes, nem kell komolyabb erőt kifejteni gépeléskor, a billentyűk könnyen és finoman mozognak, hangjuk átlagos: semmivel sem halkabbak vagy hangosabbak a többi klaviatúránál. Az F és a J billentyűknél található egy-egy bemélyedés, gépelés közben ide kell helyezni két mutatóujjunkat a komfortos és ergonomikus használat érdekében. A billentyűzet kitámasztó lábakkal is el van látva, ez szintén a kényelmes használatot segíti elő.

A játékosok számára érdekes, piros WASD gombok kivétele és a fekete gombok behelyezése rendkívül egyszerű a mellékelt kis célszerszám segítségével. A piros billentyűk felülete íves kialakítású, így az ujj kényelmesen passzol hozzájuk. A gyártó szerint a dizájn segítségével könnyebb és kényelmesebb a játék: tény, a próba során valóban nem volt rossz a termék. A különleges billentyűkön gumiborítás található, így kevésbé csúsznak és kényelmesebbek is hagyományos társaiknál.

A4Tech PowerSaver R7

A második versenyző már egy komolyabb modell: a PowerSaver R7-es billentyűzet-egér páros nem csak hogy vezeték nélkül kapcsolódnak a rendszerhez, de még energiatakarékosak is. A gyártó állítása szerint az R7-es szett egere mindössze 7 mA-es áramfelvétel mellett üzemel, ezáltal a világ egyik legenergiatakarékosabb egere, ugyanis a hagyományos rágcsálók 25 mA körüli áramfelvétel mellett üzemelnek. A kis energiafogyasztásnak köszönhetően az elemek háromszor tovább üzemelnek, mint egy hagyományos vezeték nélküli egér esetében.

A rövid kis kitérő után vessünk néhány pillantást a termék csomagolására. Az egység egy nagyon hosszú dobozban érkezik, a nagy felületet a gyártó ki is használja és tudatja a vásárlóval, hogy a szett egere bizony extrém módon kevés energiát használ.

A billentyűzet csomagolásán belül találunk egy pici driver lemezt, valamint egy rövid leírást az egység üzembehelyezéséről, amiben sajnos nincs magyar nyelvű rész, de ez talán nem is szükséges. A gyártó négy darab AAA elemet is ad az egéhez és a billentyűzethez, ezen kívül egy USB-s vevőegység és egy USB-s asztali dokkoló található a dobozban, utóbbi a vevőegység számára készült. A vevőegység rendkívül kis méretű, nagyjából akkora, mint egy kisebb pendrive. Szokatlan módon a gyártó mellékel egy védőkupakot is a vevő számára.

A szett billentyűzete dizájnosnak mondható, ám a billentyűkön található betű gravírozás valahogy nem illik a képbe: a betű túlságosan nagynak tűnnek, valamint a betűtípus sem szép. Ettől eltekintve rendben van az egység: a különböző billentyűcsoportok ebben az esetben is jól el vannak különítve egymástól, a billentyűk minősége a felirattól eltekintve jó, használatuk kényelmes. Gépelés közben halkan működnek a billentyűk, ám néha-néha kicsit be tudnak ragadni, azaz nem zökkenőmentes a lenyomásuk. Az F és a J billentyűkön ennél a terméknél is található egy-egy mélyedés a mutatóujj számára. A billentyűzet hátulján nem találunk kinyitható támasztó lábakat, ám az egység döntött kivitele miatt ezekre nincs is égető szükség. A numerikus billentyűknél az 5-ös gombon is található egy jelzés, ennek köszönhetően könnyebb a billentyűk használata, ha nem nézünk oda, ugyanis az 5-ös gomb helyét mindig „érezzük”. A billentyűzet egyébként két darab AAA elemmel üzemel az egérhez hasonlóan.

A billentyűzeten gyorsgombok is helyet kaptak az egység felső részén, ezek funkció szerint három csoportba vannak osztva: webböngészéskor használatos navigációs gombok, multimédiás gombok, és alkalmazásindító gyorsgombok. A billentyűk zökkenőmentes működéséhez telepítenünk kell a mellékelt szoftvert, amelynek segítségével testre is szabhatjuk a különböző gombok működését.

A webböngészéshez használatos bal oldali funkciógomb csoport kialakítása teljesen jó, ám a piktogramokat eltérő. akár fekete színnel is jelölhette volna a gyártó, hogy ne olvadjanak bele a környezetükbe. A multimédiás gombsor kivitelezése már nem mondható túl jónak. A billentyűk túl kicsik, ami nem lenne baj, ha nem lennének ennyire közel téve egymáshoz. Ha nem figyelünk oda, akkor egy track váltás  vagy a hangerő némításának alkalmával további 1-2 gombot is lenyomhatunk véletlenül, ugyanis nagyon közel vannak egymáshoz a gombok. A jobb oldali gyorsgomb csoport szintén hibátlanul van megoldva: a billentyűk mérete és elhelyezése egyaránt tökéletes.

Az R7-es szett egere sokkal tetszetősebb, mint a billentyűzet. Az egér két darab AAA elemmel üzemel, a termék hátulján található elemtartó egy textil szalaggal is el van látva, amelynek köszönhetően az elemek cseréje rendkívül egyszerű.

A rágcsáló bal és jobb egérgombja a felső műanyag házzal egyben van, a gombok jól reagálnak, átlagosan hangosak. Az egér bal oldalán két darab navigációs gomb is elhelyezkedik, amelyek segítségével webböngészés közben előre, illetve hátra tudunk lapozgatni a meglátogatott oldalak között. A termék görgője kényelmes, görgetés közben szinte hangtalan. Az egér pontossága homológ felületen jó, ám ha a sima asztalon használjuk, akkor az egérmutató néha-néha ugrik egyet és még véletlenül sem oda mutat, ahova kéne. Szerencsére ez csak ritkán fordul elő. Az egér energiatakarékossága figyelemre méltó: a termék használaton kívül négy fokozatban csökkenti az energiafogyasztást, a negyedik lépcsőt fél óra inaktivitás után éri el, ekkor már csak 0,01 mA-t igényel az energiaforrástól.

A driver telepítése után számos új lehetőség nyílik meg előttünk: az egér görgője feletti Office gomb lenyomásakor egy pici menü jelenik meg a képen, amelynek segítségével elindíthatjuk a Word-öt, hangerőt változtathatunk vagy akár zoomolhatunk is. Természetesen ezeket a funkciókat igényeinknek megfelelően saját beállításokra is lecserélhetjük.

A Billentyűzet esetében szintén lehetőség van a gyorsgombok programozására, ekkor a felsorolt listából választhatunk funkciókat az egyes gombokhoz. A menüben a KeyWorks Office gombra kattintva az office különböző funkcióit rendeli hozzá a program a különböző gombokhoz: egy gombnyomásra nyithatunk új dokumentumot, növelhetjük a betűméretet vagy akár elindíthatjuk az Excel-t is. A szetthez tartozó szoftver a tálcán is jelzi, ha a Num-, Caps-, vagy Scroll Lock billentyűk be vannak kapcsolva. A billentyűzet és az egér beállításait a tálcán lapuló kis ikonok segítségével könnyedén elérhetjük.

A4Tech Wireless Desktop

A következő termék az A4Tech vezeték nélküli irodai billentyűzet-egér párosa, a Wireless Desktop. A termékből USB-s vevőegységgel és PS/2-es vevőegységgel rendelkező változat egyaránt kapható, nálunk most a PS/2-es,  amerikai lokalizációval rendelkező verzió vendégeskedett, de az USB-s, magyar kiosztású termék időtállóbb választás.

A Wireless Desktop doboza hosszú is és magas is, kicsinek egyáltalán nem mondható. A csomagolás tartalmazza a legfontosabb információkat, egy rövid tanulmányozás során minden szükséges információt megtudhatunk a termékekről, amire csak szükség lehet.

A csomagban lapul egy rövid üzembehelyezési útmutató, ami magyar nyelvű részt ismét nem tartalmaz, de megint csak azt mondjuk, hogy nincs is rá szükség. A leírás mellett egy Floppy lemezen megkapjuk a billentyűzet-egér pároshoz szükséges drivereket, amelyeket a gyártó oldaláról is beszerezhetünk, ha esetleg már nem lenne kislemez meghajtónk. A gyártó két darab AA elemet mellékel a billentyűzethez, valamint négy darab AAA akkumulátort ad az egérhez. Az akkumulátorok hasznosak: szerencsére egyszerre csak kettőt kell használni belőlük, így a másik kettőt tartalékként használhatjuk, ha hirtelen lemerülnének az éppen használatban lévő energiaforrások. A kis AAA akkumulátorok 600 mAh-ás kapacitással bírnak, így rossznak egyáltalán nem mondhatóak. Az egységeket a vevővel lehet tölteni, az ugyanis akkumulátortöltőként is funkcionál. Az elemek töltésének folyamatát két led is jelzi.

A csomag ezeken kívül tartalmaz egy PS/2-es vevőegységet, valamint magát a billentyűzetet és az egeret is, előbbihez szerencsére még egy csuklótámaszt is mellékel a gyártó, hogy kényelmesen gépelhessünk.

A Wireless Desktop billentyűzetén találhatóak gyorsgombok (23 darab), amelyek segítségével könnyebben internetezhetünk és könnyebben vezérelhetjük a multimédiás alkalmazásokat. A gyorsgombok a felső billentyűsor mögött helyezkednek el, a gombok benyomása esetenként kényelmetlen, ugyanis könnyedén hozzáérhetünk a felső billentyűsorhoz is (F1-F12). A gyorsgombokat kiemelhették volna egy picit, vagy a felső gombsort süllyeszthették volna a tervezők a kényelem érdekében. A gyorsgombok egyébként ebben az esetben is jól használhatóak: a bal oldali részen találjuk a netezéshez kapcsolódó billentyűket, míg a jobb oldalon a multimédiás gombok, és egy-két alkalmazásindító gomb foglal helyet. A billentyűzet jobb felső sarkában lévő nyilakkal jobbra-balra, illetve fel és le scrollozhatunk.

A lejátszással kapcsolatos gombok a felső sor közepén kaptak helyet, itt már nem követte el a gyártó azt a hibát, hogy kis gombokat zsúfolt egymás mellé, így könnyedén és kényelmesen használhatjuk a funkcióbillentyűket anélkül, hogy egy lenyomással 2-3 gombot is érintenénk.

A billentyűzet különböző gombcsoportjai ebben az esetben is jól el vannak különítve egymástól. Az ergonómia teljesen jó: a gyártó a helyes használat érdekében itt is elhelyezte a két bemélyedést az F és a J billentyűkön, valamint a jobb és bal kézre eső billentyűket különleges, ferde kialakítással látta el, hogy még kényelmesebben lehessen dolgozni a termékkel. A két kéz által lefedett terület képzeletbeli közepén „A” alakú választóvonal található, ami az ergonómiát és így a kényelmes használatot szolgálja. A billentyűzet hátsó részén található egy csatornaváltó kapcsoló, amelynek két állása van: választhatunk, hogy az 1-es vagy a 2-es csatornát kívánjuk használni a billentyűzet esetében. Ha átállítjuk a csatornát, akkor ne felejtsük el a vevő oldalán található kapcsolókat is a megfelelő állásba kapcsolni, ellenkező esetben nem fog működni a szett. Érdekesség, hogy csak a vevőegységen található „connect” gomb, az egéren és a billentyűzeten nem.

A termék hátulján két darab kitámasztó láb is helyet kapott, ám ezek használata majdnem hogy felesleges, ugyanis a döntött kivitel alapból megemeli egy picit a billentyűzet felső részét. Az egységhez mellékelt csuklótámasz jó szolgálatot tesz, segítségével kevésbé fárad az ember keze még hosszas gépelés után is.

A csomagban található egér nagydarab, így egy nagyobb kézbe is remekül passzol. A rágcsáló kialakításának köszönhetően jobb- és balkezesek számára egyaránt kényelmes. Az egér dizájnjában tökéletesen illik a billentyűzethez. Az egérgombok kissé hangosak, de cserébe pontosan működnek, a görgő a gumírozott borításnak köszönhetően kényelmes, gyakorlatilag hangtalanul végzi a dolgát.

Az egér érzékenységével és pontosságával nem volt baj, átlagos irodai használatra tökéletesen megfelel, viszont komolyabb játékosoknak egyáltalán nem ajánlott, mert picit pontatlan, no de nem is ezzel a céllal készült…

Az egér hátulján találunk egy kikapcsoló gombot is, amely jó szolgálatot tehet, ugyanis ha hosszabb ideig nem használjuk a rendszert, akkor az egér kikapcsolásával takarékoskodhatunk az akkumulátorokkal. Az egér 800 DPI-s, a vevőtől maximum 2 méteres távolságig működik csak úgy, mint a billentyűzet.

A lemezen található szoftver (iKeyWorksOffice 6.16) telepítése, és egy gyors újraindítás után a következő beállítási lehetőségek tárultak elénk a billentyűzet és az egér esetében:

A billentyűzet gyorsgombjait egyszerűen testre szabhatjuk, így azok az igényeinknek megfelelő alkalmazásokat fogják elindítani, de az is megoldhat, hogy a gomb lenyomására egy korábban felvett billentyűkombináció „kerüljön leütésre”. Természetesen ebben az esetben is lehetőség van az iKeyWorks Office billentyűkiosztás használatára, ekkor a különböző gyorsgombok segítségével az irodai alkalmazások gyorsindítására van lehetőség.  A billentyűzet esetében a jobb oldalon található függőleges és vízszintes nyilak scrollozási sebességén is változtathatunk.

A szoftver a tálcán ebben az esetben is jelzi a Num-, Scroll-, és Caps Lock billentyűk állapotát, ami rendkívül hasznos.

A driver telepítése után az egér működésének komolyabb testre szabására is lehetőség van. A görgő lenyomásával megjelenik egy menü, ahol az előre beállított funkciók érhetőek el. A lista szabadon módosítható igényeink szerint, ehhez csak a listában található opciók közül kell választani, majd rákattintani arra a gombra, amelyre be kívánjuk állítani a funkciót.

A4Tech X-Slim Multimedia Keyboard

Tesztünk utolsó szereplője egy igazi lapos, multimédiás billentyűzet. Az egység csomagolása kisebb, mint a többi terméké, de ez nem is csoda, hiszen maga a billentyűzet is kisebb. valamint a csomag sem tartalmaz túl sok kiegészítőt. A doboz első ránézésre tetszetős és informatív: rögtön kiderül, hogy egy nem mindennapi billentyűzetet rejt a csomagolás.

A termék dobozának belsejében egy rövid, angol nyelvű leírást találunk, ezen kívül semmilyen kiegészítőt nem mellékel hozzá a gyártó. A dobozban megtaláljuk magát a billentyűzetet is, amely gondosan be van csomagolva.

A termék dizájnos, sötétszürke kivitelben érkezik, a billentyűk feketék, és ebben az esetben is azt a kissé csúnya betűtípussal vannak gravírozva, amely cserébe még nagyméretű is. A funkciógombok között minden szükséges billentyűt megtalálunk: a bal felső szekcióban a webböngészővel kapcsolatos gyorsgombok kerültek, a középső rész a multimédiás gomboké, míg a jobb felső részben a különböző segédprogramokat indító gombokat találjuk meg.

A gyártó ebben az esetben is elkövette azt a hibát, amit már korábban említettünk: a multimédiás gomboknál túl közel került egymáshoz a track váltásért és elindításért felelős néhány egység, sőt, közéjük még a némító billentyűt is beékelte a gyártó, így egy gombnyomással ismét jó eséllyel érhetünk 2-3 billentyűhöz. A többi gyorsgomb viszont tökéletes. A gyorsgombokhoz nem szükséges driver, ugyanis nélküle is tökéletesen üzemelnek, a gyártó nem is mellékel a termékhez semmilyen telepítő lemezt.

A billentyűzet gombjai könnyedén lenyomhatóak, így gépelés közben kényelmesen használhatóak, a billentyűk átlagos zajszint mellett teszik a dolgukat. A termék slim kivitel, így a hátulján nem találunk támasztólábakat, de a döntött kivitel miatt ebben az esetben sem nélkülözhetetlenek a támasztók.

A billentyűzet szokványos, PS/2-es kábel segítségével kapcsolódik a rendszerhez, ám ez a kábel mégsem mondható átlagosnak: a billentyűzetet összekapcsolhatjuk egy USB-porttal, valamint a hangkimenettel és a mikrofon bemenettel egyaránt, ugyanis az egységen a felsorolt csatlakozóknak kimenete is van. A billentyűzet bal felső oldalán találjuk a fejhallgató kimenetet és a mikrofon bemenetet, ami ideális például Skype-hoz, a jobb felső oldalon pedig egy USB csatlakozó kapott helyet, amelybe akár a pendrive-ot is gond nélkül csatlakoztathatjuk.

Értékelés

A nálunk járt A4Tech termékek közül talán a PowerSaver R7-es csomagot emelnénk ki: az egység dizájnja ugyan nem hibátlan, de 7000 forint körüli árával, alacsony energiafogyasztásával és az árához képest gazdag szolgáltatásaival még most is versenyképes a piacon.

A főleg irodába szánt Wireless Desktop szintén üde színfolt volt a tesztben, a termék kényelmes kialakítása miatt ideális lehet hosszas irodai munkára. A csomag tartalma szintén rendben volt: a mellékelt négy darab akkumulátor az egérhez és a vevőegység akkumulátortöltő funkciója szintén meggyőző, ám ha erre a termékre esik a választás, akkor érdemesebb inkább USB-s kivitelben keresni, mivel az sokkal időtállóbb és kényelmesebb. A termék 5500 forint körüli árával szintén jó választás, ugyanis ezért a pénzért kapunk egy használható billentyűzetet és egy jó egeret, ami kompromisszumok mellett kisebb játékra is alkalmas.

A Game Master Keyboard kifejezetten a játékos közönséget célozza meg, az egység a gumírozott, cserélhető WASD gomboknak köszönhetően valóban ideális lehet játékra. A termék kissé rideg műanyagból készült, de ez lényegében az összes többi billentyűzetre is elmondható, ám ennek ellenére érdemes megvenni. Az egység gyorsgombjai tökéletes szolgálatot tehetnek a mindennapokban, de a billentyűzet mellett szól a rendkívül kedvező, 2600 forint körüli ár is.

Az X-Slim Multimedia Keyboard inkább a különleges kialakítása miatt lehet jó választás: a beépített fejhallgató, mikrofon és USB csatlakozók nagyon jól jönnek a mindennapokban, ugyanis kézre esnek. A termék multimédiás gombjainak kialakításával nem voltunk elégedettek, de a gyorsgombok tökéletesen tették a dolgukat, így javítva a termék megítélését. A billentyűzet dizájn tekintetében rendben volt, a maga 3100 forintos árával szintén érdemes elgondolkodni a megvételén, amennyiben ebben az árkategóriában keresgélünk.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward