A VIA és az ULPC piac kapcsolata

Az olcsó, alacsony fogyasztás mellett üzemelő processzorok egyre népszerűbbek a piacon, ezek a termékek főként a netbookokban és az ultra könnyű számítógépekben (ULPC) kapnak helyet, persze az olcsóbb asztali konfigurációkban, azaz a nettopokban is jelen vannak. A piacon napjainkban az Intel Atom egységei hódítanak, pedig a világ harmadik legnagyobb processzorgyártójának, azaz a VIA-nak is vannak hasonló termékei, ám ezekkel még csak elvétve találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban lévő gépekben.

A VIA és az ULPC piac kapcsolata

Az olcsó, alacsony fogyasztás mellett üzemelő processzorok egyre népszerűbbek a piacon, ezek a termékek főként a netbookokban és az ultra könnyű számítógépekben (ULPC) kapnak helyet, de az olcsóbb asztali konfigurációkban, azaz a nettopokban is jelen vannak. A piacon napjainkban az Intel Atom egységei hódítanak, pedig a világ harmadik legnagyobb processzorgyártójának, azaz a VIA-nak is vannak hasonló termékei, ám ezekkel még csak elvétve találkozhatunk a kereskedelmi forgalomban lévő gépekben.

A legfrissebb hírek szerint a VIA az ULPC piacon szállítások tekintetében egyre nagyobb mértékben képviselteti magát: a gyártó megoldásai a 2008-as év folyamán világszerte szállított ULPC konfigurációk 10-15%-ában voltak megtalálhatóak. A vállalat a kisméretű, alacsony fogyasztás mellett üzemelő x86-os processzorok fejlesztésére helyezi a fő hangsúlyt, ezekkel az egységekkel az ULPC és UMPC szegmensben kíván majd hódítani. A VIA a siker érdekében a két fő processzorcsaládra, azaz a C7-es és a Nano processzorokra támaszkodik majd jövőre. A cég tervei szerint a siker kulcsa abban rejlik, hogy minél nagyobb wattonkénti teljesítményt kell felmutatni a konkurenciához képest, azaz az alacsony fogyasztáshoz a lehető legmagasabb számolási teljesítményt kell társítani. A 2008-as év fejlesztéseinek eredménye, hogy a vállalat az új processzorok esetében méret és fogyasztás tekintetében összesen 33%-os csökkenést ért el, de a folyamatnak ezzel még nincs vége: jövőre a folytatódó fejlesztések hatására az előbb említett érték már 41%-ot fog képviselni.

A vállalat remélhetőleg a netbook piacon is nagyobb mértékben lesz jelen a jövőben, ugyanis a Nano processzorból, illetve a Chrome sorozatú integrált videó vezérlőből álló Trinity platform minden tekintetben méltó ellenfele lehetne az Intel Atom rendszereinek. Egy biztos: a Samsung VIA Nano processzor köré épülő netbookja már úton van a megjelenés felé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward