A vártnál kisebb csökkenés a PC piacon

Az IDC legfrissebb piaci elemzései szerint a PC piac teljesítménye a korábbi előrejelzésekkel ellentétben mégsem csökkent akkora mértékben, mint ahogy azt várták. Az adatok alapján a teljes piac mindössze 7,1%-os visszaesést produkált szállítási mutatók tekintetében, ám nemrégiben mg úgy gondolták, hogy 8,2%-os vagy akár még nagyobb is lehet a szállítási mutatók visszaesése. Az elemzők az esés mértékének megállapításához a 2008-as év első negyedévének eredményeit vették alapul.

A vártnál kisebb csökkenés a PC piacon

Az IDC legfrissebb piaci elemzései szerint a PC piac teljesítménye a korábbi előrejelzésekkel ellentétben mégsem csökkent akkora mértékben, mint ahogy azt várták. Az adatok alapján a teljes piac mindössze 7,1%-os visszaesést produkált szállítási mutatók tekintetében, pedig nemrégiben még úgy gondolták, hogy 8,2%-os vagy akár még nagyobb is lehet a visszaesés. Az elemzők az esés mértékének megállapításához a 2008-as év első negyedévének eredményeit vették alapul.

A közlemény szerint az amerikai PC piac felülmúlta a globális piac teljesítményét, de sok fejlődő ország piacáét is, ugyanis az Amerikai Egyesült Államokban csak 3%-os esést könyveltek el a szállítási mutatóknál. No de mi az oka, hogy ebben a kedvezőtlen gazdasági helyzetben sem volt jelentősebb visszaesés az említett piacon? A válasz: a netbookok. Sokan gondolhatják, hogy ennek ellenére a PC piac bevételei 3%-nál jóval többel eshettek, ugyanis a netbookok olcsóbbak, mint a hagyományos notebookok, így általuk kevesebb bevételre lehet szert tenni. Ez minden bizonnyal így is van, ám az IDC nem publikált bevételi eredményeket, így ez csakis találgatás marad.

Az elemző nagyvállalatnál ha a bevételekről nem is, de a különböző piaci szereplők részesedésével kapcsolatban azért készítettek kimutatásokat. A mutatók szerint a HP felülmúlta a Dell teljesítményét az Amerikai Egyesült Államok területén: a HP szállítási mutatói 12,2%-kal növekedtek éves szinten, a Dell-nél azonban 16,2%-kal kevesebb gépet szállítottak, mint tavaly ilyenkor. Az első negyedév folyamán a HP az amerikai piac 27,6%-át tudhatta magáénak, míg a Dell szorosan mögötte foglalt helyet a maga 26,3%-ával. A harmadik helyen az Acer található 10,5%-os részesedéssel, a negyedik pedig az Apple lett, aki a piac 7,6%-át uralja.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward