A Transmeta technológiáit licenceli az Nvidia

A Transmeta technológiáit licenceli az Nvidia

A Transmeta neve a nagyközönség előtt többnyire akkor szokott feltűnni, ha a gyártó valamelyik új vagy régebbi licencéről esik szó. A mostani eset sem különbözik az eddigiektől, ugyanis a Transmeta bejelentette, hogy LongRun és LongRun2-es névre hallgató licenceit az Nvidia rendelkezésére bocsátja. Természetesen a Transmeta ezt egyáltalán nem ingyen teszi.

A Transmeta hivatalos közleménye arra sajnos nem tér ki, hogy az Nvidia pontosan milyen céllal fizetett ki dollármilliókat a két, számára valószínűleg rendkívül fontos szabadalomért. A Transmeta a LongRun 2-es technológiával kapcsolatban néhány fontosabb részletet is megosztott, amelyeknek köszönhetően kiderül, hogy mire is alkalmas a fontos újítás:

"A LongRun 2-es technológia fejlett energia menedzsmenttel, szivárgás kontrollal és folyamat kompenzációs technológiákkal bír, amelyek segítségével kiküszöbölhetőek a növekvő szivárgási áram negatív hatásai. A LongRun 2-es eljárás a felsorolt területeken számos újítással és széleskörű megoldásokkal van jelen, ezek között fejlett algoritmusokat, innovatív áramköröket és egyedi eszközöket, illetve struktúrákat is találunk, amelyek a különböző szoftveres- és gyártási optimalizációknak köszönhetően rendkívül hatékonyak."

Az Nvidia számára a nem újrafinanszírozható licenc díj 25 millió dollár, ezért az összegért a gyártó alkalmazhatja a LongRun és LongRun 2-es technológiákat. A megállapodás keretein belül az Nvidia ugyan nem kap kizárólagos jogokat, de használhatja a Transmete szabadalmait, valamint a szabadalmakhoz kapcsolódó alkalmazásokat.

A LongRun és LongRun2-es eljárások ideálisak lehetnek a grafikus processzorok esetében, de az egyes információk szerint ezeket a technológiákat a gyártó akár a Tegra névre hallgató SoC (System-on-Chip, azaz rendszer egy chipen) típusú megoldásánál is sikeresen használhatja majd. A Tegra chipre épülő kézi számítógépek és mobil internetes egységek (MID) hamarosan megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban, ám a Tegra rendszer legfrissebb generációja majd csak 2009-ben vagy 2010 -ben érkezik.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward