Shop menü

A TERVEKNEK MEGFELELŐEN JÖVŐRE ÉRKEZHETNEK AZ INTEL KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS ARC SOROZATÚ VIDEOKÁRTYÁI

A Battlemage család tagjai az Xe2-HPG architektúrát használhatják.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A terveknek megfelelően jövőre érkezhetnek az Intel következő generációs Arc sorozatú videokártyái

Az Intel Arc videokártya-sorozata még csak nemrégiben vált teljessé, ugyanis a várva várt Arc A580-as modell is bekerült a repertoárba. A háttérben persze már javában készül az új, következő generációs videokártyákból álló kínálat, amelynek alapját a Battlemage családba tartozó grafikus processzorok adják.

Az Intel illetékesei nemrégiben egy új útitervet tettek elérhetővé a 4Gamers névre keresztelt japán online lap számára, amelyen szerepelnek a 2023-ra és 2024-re szánt fejlesztések. Ezek közül a 14. generációs Core sorozat első képviselői, a „K” és a „KF” jelölésű modellek már bemutatkoztak, valamint a Core Ultra 100-as sorozatú mobil processzorok rajtjára is sor került már, igaz, 11-ből csak 8 modell rajtolt el ténylegesen, a többiek majd 2024 elején érkeznek. Az útiterven szerepelnek a videokártyák is, így a fentebb említett Arc A580-as modellt is láthatjuk, valamint említés szintjén a következő generációs, Battlemage családban helyet foglaló videokártyák is jelen vannak a dián.

Ezek a videokártyák a korábbi ígéretek alapján a 2023-as és 2024-es esztendők folyamán jelenhetnek meg, konkrétumot azonban nem árult el a gyártó akkoriban, tanulva az Alchemist családot alkotó videokártyáknál elkövetett hibákból. Utóbbi videokártyáknál sokáig zajlott az ígérgetés, ám végül csak jelentős késést követően sikerült ténylegesen is elérhetővé tenni őket a publikum számára. Most már óvatosabb az ígéret, így ha 2024 folyamán végül tényleg megjelennek a termékek, akkor sikerül tartani a terveket. A jelek szerint erről lehet szó, ugyanis az illetékesek szerint minden a tervek szerint halad.

Mivel az új videokártyák még készülnek, az Intel szakemberei nem is osztottak meg velük kapcsolatban konkrét információkat, az iparági pletykáknak köszönhetően viszont így is elég sok mindenre fény derült. A kiszivárgott információk alapján a Battlemage sorozat tagjai már újfajta memóriatípust használhatnak, ami a GDDR6X lehet, ám mivel ezt jelenleg csak az Nvidia használja a GeForce RTX sorozat egyes tagjainál, hiszen a Micronnal együttműködve fejlesztették ki ezt a memória-technológiát, nem biztos, hogy pontos a tipp.

Elviekben a GDDR7 memóriaszabvány alkalmazása is benne lehet a pakliban, legalábbis a felsőkategóriás modellek esetében, ugyanis a Battlemage sorozattal már a felsőkategóriát is szeretné megcélozni a gyártó. Az új videokártyák nagyobb Ray-Tracing teljesítményt kínálhatnak és architektúra terén is újításokat tartogatnak majd. Fejlődnek majd a mesterséges intelligenciára támaszkodó renderelő technológiák is, valamint a Deep Link támogatás is szintet léphet.

Az eddigi információk alapján a leggyorsabb modellek a teljesítmény és a rajongói kategóriát is megcélozzák, vagyis lényegében a felsőkategóriában próbálhatnak labdába rúgni a rivális megoldásokkal szemben. A csúcsot a BGM-G10-es grafikus processzor képviselheti, amelynél 225 W körüli TDP keretről beszélnek, míg a BGM-G21-es verzió a 150 W körüli TDP keretet veszi célba.

A BGM-G10 esetében – amit már egy fotó erejéig megcsodálhattunk – érdekesség, hogy fejlettebb csíkszélességgel készülhet, talán a TSMC N4 gyártástechnológiájával, ami több Xe mag integrálását teszi lehetővé. Míg az Arc sorozat esetében az ACM-G10-es grafikus processzor 32 Xe maggal rendelkezik, addig a BGM-G10 már legalább 56 Xe magot tartalmazhat, azaz jelentősen gyorsabb lehet, plusz az architektúrát érintő módosítások is segíthetnek a teljesítmény növelésében. A Battlemage család tagjai természetesen az Xe2-HPG architektúrára támaszkodhatnak majd, ahogy az korábban kiderült.

Remélhetőleg rövidesen további információk is érkeznek az újdonságokkal kapcsolatban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére