A kínaiak több gyártótól is lopják a memóriaipari szabadalmakat?

A jelek szerint a kínaiak alábecsülték a memóriagyártáshoz szükséges gyártástechnológiákkal kapcsolatos feltételeket, így most szabadalomlopással próbálnak átlendülni a nehézségeken.

A kínaiak több gyártótól is lopják a memóriaipari szabadalmakat?

Kína nagyon régóta küzd azért, hogy saját memóriaipart építsen ki, hiszen az ország jelenleg nagyban függ az importtermékektől, így a chipek árainak változása is komoly hatást gyakorol a kínai piacra – az esetleges kartellek negatív hatásairól nem is beszélve. (Utóbbival kapcsolatban már egy ideje vizsgálódnak is a kínai hatóságok.)

A memóriapiacra viszont egyáltalán nem egyszerű belépni, főleg, ha az adott gyártó a nulláról próbál elindulni, hiszen a memóriaipari szabadalmak kifejlesztéséhez rengeteg időre és pénzre van szükség. Vagy alternatívaként a piacról licencelni is lehet a már meglévő szabadalmakat, ám ez extra anyagi ráfordítást igényel, és ismét csak a „riválisoktól való függést” jelenti, még ha nem is akkora mértékben, mint most. Kína a gyanú szerint éppen ezért inkább a kémkedést választotta a szükséges szabadalmak megszerzéséhez, vagyis nemes egyszerűséggel elloptak néhány memóriaipari szabadalmat, hogy lendületet vehessen a nagy kínai memóriaipar.

Galéria megnyitása A koreai hatóságok már vizsgálják az eseteket A Micron és a UMC között pont ezért folyik pereskedés, ugyanis a tajvani UMC szerint a Micron megsértette a szabadalmait, a Micron pedig azért perelte be a UMC-t, mert szerinte rajta keresztül egyik kínai partnere Micron szellemi tulajdont lopott. A kínai hatóságok első körben megállapították a Micron bűnösségét, így hamarosan import- és értékesítési-tilalom alá kerülhet 26-féle Micron termék, ami komoly érvágás lehet a cégnek, hiszen tavaly a teljes árbevételének több, mint felét szerezte a kínai megrendelésekből.

Fordítva persze nem nyomoznak ilyen gyorsan, de közben kiderült, hogy talán a Samsungtól és az SK Hynix-től is loptak memóriaipari szellemi tulajdont a kínaiak – számolt be róla a Korea Times. A megszerzett szabadalmak kulcsfontosságúak lehetnek a kínai memóriaipar fellendítéséhez, ugyanakkor a termékek áraira is pozitív hatást gyakorolhatnak, hiszen sem licencelésre, sem szabadalom kifejlesztésére nem kellett költeniük a tolvaj kínai cégeknek, így a memóriachipjeik is olcsóbbak lehetnek – legalábbis elméletben.

A koreai hatóságok már vizsgálódnak az ügyben, konkrétumokról azonban egyelőre nem esett szó, mindössze annyi tudható, hogy szerintük a kínaiak lopott szabadalmakat próbálnak felhasználni saját termékeik gyártásához. A Samsung egyik mérnöke szerint Kína alábecsülhette a memóriafejlesztéssel és gyártással kapcsolatos nehézségeket. Szerinte ahhoz, hogy egy adott cég jelentős játékos lehessen a piacon, mindenképpen szükség van szellemi tulajdonra, valamint hozzá kell férnie a legfrissebb technológiákhoz is, plusz a nagy volumenű gyártással kapcsolatos képességeket is birtokolnia kell. Ezzel együtt a különböző szabványok betartására is szükség van, hogy a termékek megfelelhessenek a vásárlói igényeknek. Ahhoz, hogy mindezt sikeresen teljesítse egy cég, több évtized alatt felhalmozott szellemi tulajdonra van szüksége, a kínai vállalatok azonban erre nincsenek felkészülve. Éppen ezért most szembesülnek azzal, hogy a DRAM és NAND Flash lapkák termeléséhez szükséges gyártástechnológiák sokkal bonyolultabbak, mint azt korábban gondolták.

Hogy a nagy pereskedésnek milyen hatása lesz az ellátási láncra, a memóriaárak alakulására, illetve a különböző termékek elérhetőségére? Az elkövetkező hónapok folyamán egészen biztosan kiderül. Az biztos, hogy a Micron termékeinek Kínából való kitiltása mindenképpen hatással lesz a piaci folyamatokra.

Neked ajánljuk

arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward