A GPU és az IGP piac legfrissebb eredményei

A JPR legfrissebb elemzései szerint a videó vezérlők piacán az Nvidia és az Intel mondható az elmúlt negyedév nagy nyerteseinek. Érdekes módon a megszokott rutinnal ellentétben a tavalyi év negyedik negyedévéhez képest az idei év első negyedévében növekedtek a videó vezérlők piacának szállítási mutatói.

A GPU és az IGP piac legfrissebb eredményei

A JPR legfrissebb elemzései szerint a videó vezérlők piacán az Nvidia és az Intel mondható az elmúlt negyedév nagy nyerteseinek. Érdekes módon a megszokott rutinnal ellentétben a tavalyi év negyedik negyedévéhez képest az idei év első negyedévében növekedtek a videó vezérlők piacának szállítási mutatói.

A JPR korábbi felmérései szerint 2001-óta minden év első negyedévében átlagosan 4,31%-kal csökkentek a GPU-k szállítási mutatói az előző év negyedik negyedéves mutatókhoz képest globális szinten, így a mostani eredmények meglepőnek mondhatóak, azok ugyanis csökkenés helyett 3,29%-os növekedést produkáltak. A JPR elemzői szerint ez a tény a gazdasági világválsággal indokolható, ugyanis a vállalatok a tavalyi év harmadik és negyedik negyedévében minimális mennyiségben adtak le rendeléseket, így hagyták a raktárkészleteket kvázi kifogyni, míg most, azaz az év első negyedévében lassan elkezdték feltölteni a leapadt készleteket. Ahogy az az alábbi táblázaton is látható, a fent említett növekedésből főként az Intel és az Nvidia részesült:

Az alábbi grafikon hasonló tendenciát mutat, ám ez már a piaci részesedéseket ábrázolja:

Az Intel eredményei a fenti táblázatok alapján egyértelműek és tiszták. Az Intel, ha lassan is, de biztosan veszi el a piaci részesedést nem csak az AMD-től és az Nvidia-tól, hanem a kisebb GPU gyártó vállalatoktól is, mint amilyen például a VIA vagy a Matrox. Természetesen fontos kiemelni, hogy az Intel diszkrét megoldásokat, azaz videokártyákat nem gyárt, a vállalat 37,2 millió darabos szállítási mutatója kizárólag az alaplapra integrált videó vezérlőkből adódik össze. Jó eséllyel ez okozza az Nvidia előnyét is, ugyanis az Apple például elég szépen bespájzolt 9400-asokból az új iMac-ekhez és Macbookokhoz.

A piaci részesedések tüzetesebb vizsgálata során kiderül, hogy az AMD az elmúlt negyedév folyamán veszített piaci részesedéséből: a Mercury Research szerint a csökkenés mértéke több, mint  2%-os (19,3%-ról 17,1%-ra), míg a JPR 1%-os részesedés mérséklődésről adott hírt. Az Nvidia  a Mercury Research szerint 0,3%-kal növelte piaci részesedését az elmúlt év negyedik negyedévéhez képest, míg a JPR szakemberei arról számoltak be, hogy a cég 30,6%-ról 31,1%-ra emelte részesedését. Az adatok alapján az Intel még mindig magabiztosan uralja a teljes GPU piacot: az elemzők két százalékpontos emelkedés követően 49,7%-os piaci részesedésről adtak hírt.

A várható kilátásokkal kapcsolatban a JPR elemzői mindössze annyit mondtak, hogy szerintük az idei év harmadik és negyedik negyedévében végre megindulhat a piac mutatóinak egyértelmű növekedése. Az új termékek megjelenése, a nyári szabadságolások utáni növekvő igények, valamint a világméretű programok, amelyek a gazdasági helyzet helyreállítását célozzák meg, mind-mind hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a piac lassan, de visszatérjen a rendes kerékvágásba. A Windows 7 és Mac OS X 10.6 megjelenése szintén ok arra, hogy a GPU piac fellendüljön.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward