A GlobalFoundries készíti az AMD nextgen GPU-it

A GlobalFoundries készíti az AMD nextgen GPU-it

Az AMD háza táján meglehetősen mozgalmasan telnek a napok. Nemrégiben kiderült, hogy a gyártó végre önerőből is képes nyereséget termelni, majd nem sokkal ezután arról érkeztek hírek, hogy a Llano APU-k (Accelerated Processing Unit) mintapéldányainak szállítása már megkezdődött, sőt, az Bobcat (Ontario) processzorok első mintapéldányai is rendelkezésre állnak, igaz, csak belső felhasználásra.

A legfrissebb hírek szerint az ATI, vagyis az AMD grafikai részlege a következő generációs grafikus processzorait (GPU) már nem a TSMC-nél, hanem a GlobalFoundries üzemeiben készítteti el. Valószínűleg a döntésben közrejátszott az is, amit a TSMC művelt 40 nm-es gyártás címszó alatt a technológia megjelenését követő jó pár hónap folyamán, de emelett még rengeteg oka lehet a váltásnak.

Így vagy úgy, most már biztos, hogy az AMD következő generációs grafikus processzorai a GlobalFoundries-nél készülnek, méghozzá 28 nm-es csíkszélességgel.  A GlobalFoundries jelenleg is érvényes útiterve alapján annyi tudható, hogy a gyártó 2011 folyamán, valószínűleg rögtön az év elején kezdi majd meg a 28 nm-es csíkszélességgel készülő chipek sorozatgyártását. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy ekkor az AMD már készen áll a 28 nm-es csíkszélességre épülő grafikus processzorokkal kapcsolatos fejlesztésekkel.

A 28 nm-es gyártástechnológia esetében kétféle eljárás lesz elérhető:

 

[list type="unordered"]

[*]28nm HP (High Performance – magas teljesítmény): Ez a technológia a nagyteljesítményű chipek gyártásához lesz használható, vagyis segítségével GPU-k, játékkonzol chipek, adattárolókhoz használatos vezérlők, hálózati kommunikációs vezérlők, valamint médiakódolással / dekódolással foglalkozó chipek készülhetnek.

 

[*]28 nm  SLP (Super Low Power – Szuper alacsony energiafogyasztás): Ezt az eljárást alkalmazás processzorokhoz, vezeték nélküli mobil kommunikációs eszközökhöz és egyéb olyan termékhez használják majd, amelyeknél fontos az alacsony fogyasztás. A 28 nm SLP technológiának köszönhetően egyetlen akkumulátortöltéssel tovább üzemelhet majd az adott készülék.

[/list]

Az ATI következő generációs videokártyáival kapcsolatban egyelőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward