A GlobalFoundries gyárthatja az ARM chipjeit

Az x86-os processzorok piacán az AMD és az Intel osztozik, meg persze néhány kisebb gyártó is, ám a mobil és beágyazott rendszerek szegmensében az ARM uralkodik. Ez a tény, vagyis az ARM jelentős fölénye teszi  rendkívül fontossá a GlobalFoundries legfrissebb bejelentését, amelynek keretein belül arról számolt be az AMD kiszervezett gyárait tömörítő vállalat, hogy partnerkapcsolatba kezdett az brit illetőségű ARM-mel.

A GlobalFoundries gyárthatja az ARM chipjeit

Az x86-os processzorok piacán nagyrészt az AMD és az Intel osztozik, de a mobil és beágyazott rendszerek szegmensében az ARM uralkodik. Ez a tény, vagyis az ARM jelentős fölénye teszi  rendkívül fontossá a GlobalFoundries legfrissebb bejelentését, amelynek keretein belül arról számolt be az AMD kiszervezett gyárait tömörítő vállalat, hogy partnerkapcsolatba kezdett az brit illetőségű ARM-mel.

A GlobalFoundries és az ARM Holdings között nemrégiben egy hosszútávú megállapodás jött létre. A megállapodás gyümölcseként a két vállalat olyan SoC megoldások gyártásában fog együttműködni, amelyekben 28 nm-es ún. high-k metal gate technológiával készülő Cortex A9-es processzormagok foglalnak helyet.

A GlobalFoundries korábbi nyilatkozatai alapján a 28 nm-es HKMG gyártástechnológia bevezetésére a következő év második felében kerülhet sor, míg az új technológiára alapuló termelés röviddel ezután kezdődhet meg a cég drezdai gyárában. A két vállalat állításai szerint az így elkészülő chipek ideálisak lesznek fejlett mobil megoldásokban történő felhasználásra, ugyanis azok nagy teljesítményt kínálnak majd, ám emellett a szivárgási áram mértéke minimális szinten marad majd.

A hivatalos közlemény megfogalmazása szerint a GlobalFoundries és az ARM Holdings közötti együttműködés egyértelműen hosszabb távú partnerkapcsolatot sejtet, azaz nem csak a fent említett chipekre, hanem egyéb termékekre és egyéb gyártástechnológiákra is kiterjedhet. A megállapodás tulajdonképpen mindkét fél számára előnyös: a GlobalFoundries a chipek népszerűsége és így a nagyobb volumenű megrendelések miatt, az ARM pedig a fejlett gyártástechnológia alkalmazásának lehetősége miatt jár jól.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward