A Firefox célba veszi a mobil piacot

A Mozilla legfrisebb tervei szerint 2008-tól már akár mobiltelefonokon, illetve egyéb mobil eszközökön is viszont láthatjuk a a manapság egyre népszerűbbnek számító webböngészőt, a Firefoxot. A Mozilla ennek érdekében új emberekkel bővítette csapatát, így most már csak némi idő kell majd ahhoz, hogy piacra kerüljön a Firefox mobil verziója.

A Firefox célba veszi a mobil piacot

A Mozilla legfrissebb tervei szerint 2008-tól már akár mobiltelefonokon, illetve egyéb mobil eszközökön is viszont láthatjuk a manapság egyre népszerűbbnek számító webböngészőt, a Firefoxot. A Mozilla ennek érdekében új emberekkel bővítette csapatát, így most már csak némi idő kell majd ahhoz, hogy piacra kerüljön a Firefox mobil verziója.

A Mozilla két új szakembert hív segítségül a munkához: Christian Sejersen-t, aki az Openwave mobil böngészőjének fejlesztője, valamint Brad Lassey-t, a France Telekom R&D munkatársát. Sejersen feladata lesz egy új R&D központ létrehozása Koppenhágában, míg Lassey a Firefox mobil verziójának fejlesztésén fog munkálkodni.

"Az emberek folyamatosan kérdezik tőlünk, hogy a Mozilla pontosan mit is akar tenni a mobil web piacán, erre egészen egyszerűen csak annyit mondhatok: terveink szerint meg fogjuk rengetni." mondta Mike Schroepfer, a Mozzila mérnöki részlegének alelnöke.

A mobil Firefox képes lesz a bővítmények futtatására, alkalmazhatjuk majd az ún. tab-os (füles) böngészést is, egyszóval azok a funkciók, amelyek az "asztali" Firefoxban megtalálhatóak, nagyrészt benne lesznek a mobil változatban is. Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan milyen mobil eszközökre kerül majd fel a mobil Firefox, de a szoftver megjelenésének közeledtével remélhetőleg lehull a lepel ezekről a részletekről is.

A mobil piac ezzel egy időben folyamatosan növekszik, napjainkban mobil készülékek milliárdjai vannak forgalomban. A tavaszi statisztikák alapján a Firefox 75 és 100 millió fő közötti felhasználói táborral rendelkezik, jelenleg a böngészők piacán már több, mint 15%-os részesedést tudhat magáénak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward