A Dell és a HP szakít a 10 hüvelykes netbookokkal?

A netbookok az elmúlt időszakban robbanásszerűen terjedtek a piacon, minden kisebb és nagyobb gyártó arra törekedett, hogy minél több konfigurációt dobhasson piacra és a konkurenciát lehetőleg felül tudja múlni vagy extrák vagy szolgáltatások tekintetében, de az árverseny is egyre kiélezettebb ezen a területen.

A Dell és a HP szakít a 10 hüvelykes netbookokkal?

A netbookok az elmúlt időszakban robbanásszerűen terjedtek a piacon, minden kisebb és nagyobb gyártó arra törekedett, hogy minél több konfigurációt dobhasson piacra és a konkurenciát lehetőleg felül tudja múlni vagy extrák vagy szolgáltatások tekintetében, és az árverseny is egyre kiélezettebb ezen a területen.

Viszont úgy tűnik, hogy eddig tartott a kánaán, ugyanis mind a Dell, mind pedig a HP úgy döntött, hogy a jövőben visszafogják magukat és sokkal kevesebb 10 hüvelykes netbookot dobnak piacra mint korábban, illetve sokkal kevesebb befektetést eszközölnek az új készülékek fejlesztéséhez. A HP egészen odáig megy, hogy kilép a 10 hüvelykes netbookok szegmenséből és helyettük az általa sokkal ütőképesebbnek gondolt 11,6 hüvelykes, AMD alapokon nyugvó rendszereket részesíti előnyben. A gyártó az elmúlt hetek során nem tett szert akkora bevételre a PineTrail alapú készülékekből, mint amekkorára számított, így kénytelen volt meghozni a fent említett döntést. Jelenleg egyébként még nincs 11,6 hüvelykes AMD alapú konfiguráció a gyártó kínálatában, a legkisebb ilyen egység most a 13,3 hüvelykes LCD-vel ellátott Pavilion dm3z.

A DigiTimes értesülései szerint a netbook piac átalakulóban van. Az elmúlt idők folyamán a szegmens zsúfoltsága érezhetően csökkent, de az Acer, a Samsung és az ASUS továbbra is gőzerővel dobják piacra újabbnál-újabb készülékeiket, mint ha mi sem történt volna. Az élvonalbeli gyártók a tavalyi év második felében árcsökkentésekkel próbálták még vonzóbbá tenni készülékeiket, ennek hatására a másodvonalbeli gyártók többsége el is hagyta a piacot, ugyanis nem tudta tartani a lépést az árcsökkentésekkel.

Hasonló lépést tavaly már láthattunk, akkoriban az ASUS a 9 hüvelykes kijelzővel ellátott netbookjait vonta ki a forgalomból. Ha megnézzük a Newegg kínálatát, érdekes képet kapunk. A webáruház 7 hüvelykes netbookból kétfélét, 9 hüvelykesből négyfélét, míg 10 hüvelykes készülékből 92 félét kínál. A 10 hüvelykeseket az Acer és leányvállalata a Gateway, a Samsung, az ASUS és az MSI szállítja, ez utóbbi gyártó csak néhány készülékkel van jelen a piacon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward