A Cebit 2009 legjava: összefoglaló

Idén ismét megrendezésre került a sokak által várva várt CeBit kiállítás. Az eseményen idén is rengeteg gyártó képviseltette magát, a standokon számos új, a jövőben megjelenő termék és néhány koncepció is fellelhető volt, egyszóval ebben az évben is rengeteg érdekesnél érdekesebb újdonságot láthattak a rendezvényre kilátogatók.

A Cebit 2009 legjava: összefoglaló

A helyszín Hannoverben

Idén ismét megrendezésre került a sokak által várva várt CeBit kiállítás. Az eseményen megint rengeteg gyártó képviseltette magát, a standokon számos új, a jövőben megjelenő termék és néhány koncepció is fellelhető volt, egyszóval ebben az évben is rengeteg érdekesnél érdekesebb újdonságot láthattak a rendezvényre kilátogatók.

Galéria megnyitása

A CeBit évek óta Németországban, egészen pontosan Hannoverben kerül megrendezésre, természetesen ez idén sem volt másként. A számítástechnikai kiállítást és szakvásárt 1986 óta megrendezik minden év tavaszán. A tavalyi, azaz a 2008-as shown összesen 5800 kiállító volt jelen, akik 77 országból érkeztek a világ minden tájáról, a látogatók száma pedig 495 000 főt tett ki az összesített statisztika alapján. A Cebit-et, amely egyébként a világ legnagyobb számítástechnikai szakvására, a Deutsche Messe AG rendezi és szervezi, a show fő célja a IT szegmensből, a kommunikációs szegmensből és a szórakoztatóelektronikai iparból érkező  újdonságok bemutatása. A hannoveri kiállítóközpont a rendezők állítása szerint igen jó infrastruktúrával és jó megközelíthetőséggel rendelkezik, így teljesen ideális a világ legnagyobb számítástechnikai vásárának lebonyolításához.

A szervezők az idei rendezvényre összesen 4300 kiállítót vártak, akik a világ 69 különböző országából érkeztek a show-ra. A látogatók számát illetően egyelőre nincsenek becslések, ám a rendezvény idei statisztikái várhatóan rövid időn belül rendelkezésre fognak állni, akkor majd még visszatérünk a kérdésre. Az alábbi képen a rendezvénynek helyet adó épületegyüttes térképe látható:

Galéria megnyitása

A hatalmas komplexumban rengeteg érdekesség sorakozott fel idén is, a fontosabb és említést érdemlő termékekről, valamint koncepciókról a következő néhány oldal keretein belül teszünk említést. A termékeket nagyobb témakörök szerint csoportosítjuk, így remélhetőleg jobban áttekinthető lesz a bemutató, mint ha kizárólag a klasszikus, gyártó szerinti felsorolást alkalmaznánk.

Vágjunk is bele! Lehet lapozni!

Alaplapok

ASUS

Az ASUS több érdekes alaplapot is bemutatott. Az egyik a Marine Cool névre keresztelt koncepció, amely egy több szempontból is különleges deszkát takar. Az egység So-Dimm memória modulok fogadására van felkészítve és LGA-775-ös processzorfoglalatot hordoz magán. Az alaplap hátulján egy hatalmas különleges hűtő található, amely az alkatrészek által termelt hő hatékony leadásának érdekében került a termékre. Az alaplap egyik hírünkben természetesen már szerepelt.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A következő friss termék a Rampage II Gene, ami tulajdonképpen egy microATX alaplap. Az újdonság az Intel felsőkategóriás X58-as lapkakészletére épül, ebből következik, hogy LGA-1366-os processzorfoglalattal szerelték fel és Core i7-es CPU-k fogadására képes. A kis méret ellenére mindent belezsúfoltak a tervezők az újdonságba, amire csak szükség lehet: a termék 6 darab DDR3-as memória foglalattal bír, valamint két darab PCI Express 2.0 x16-os slottal is ellátták, melyekbe akár nVidia, akár AMD kártyákat is pakolhatunk, mert a CrossFire és az SLI technológia is támogatott. A gyártó szerint a pici alaplap valamivel gyorsabb lesz, mint az eredeti Rampage II Extreme, ára pedig 230 dollár körül fog alakulni.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az említett két terméken kívül egyéb érdekességek is jelen voltak a vállalat standján. Az egyik egy X58-as, P6T7 WS Supercomputer típusjelzéssel ellátott deszka, amelyen nem kevesebb, mint hét darab PCI Express x16-os slot van jelen. A slotokat két darab NF200-as chip próbálja ellátni PCIe sávokkal, a portok közül négy darab x16-os és x8-as, míg a maradék három darab kizárólag x8-as sávszélességgel tud üzemelni. Az alaplap nagy számítási teljesítményt igénylő felhasználási területeken kap majd szerepet, mint arról egyik korábbi hírünkben beszámoltunk.

A másik termék egy kétprocesszoros alaplap, amely már nem az X58-as, hanem az Intel 5500-as lapkakészletére épül. A két darab LGA-1366-os processzorfoglalattal felvértezett újdonság Xeon processzorok fogadására lett felkészítve, a terméken processzoronként három darab DDR3-as memóriafoglalat van jelen. Az alaplap ezen kívül egy PCI Express x16-os és két darab PCI Express x8-as slottal bír, plusz összesen 14 darab SATA 3 Gbps-os csatlakozóval is ellátta a gyártó. A Z8NA-D6-os típusjelzésű újdonság méltó utódja lehet a Skulltrail-es megoldásoknak.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az extrém lapok mellett a P55-ös lapkakészlettel ellátott "középkategóriás" alaplapok közül is bemutatkozott két modell. Az egyik termék a P7U, míg a másik a P7U-Pro típusjelzést viseli. A két alaplap nagyjából ugyanazzal a dizájnnal rendelkezik, ám mint az a típusjelzésekből is kiderülhet, a P7U változat egy szerényebb képességekkel ellátott újdonság. Mindkét deszkán LGA-1156-os processzorfoglalat található. A termékek 6 darab SATA porttal, 4 darab DDR3-as memória foglalattal, valamint PCI Express x1-es és PCI Express x4-es slotokkal vannak ellátva. A különbség az alaplapok között az, hogy a P7U-Pro modell esetében két darab PCI Express x16-os slot van jelen, amelyek x8-as sávszélességgel üzemelnek, amennyiben mindketten foglaltak, viszont a P7U esetében csak egyetlen PCI Express x16-os port áll rendelkezésre. Az alaplapok Express Gate gyors-rendszerrel és EPU támogatással egyaránt bírnak majd.

[bold]Gigabyte

[/bold]

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Gigabyte is hozott néhány érdekességet a kiállításra. Az egyik termék egy P55-ös lapkakészletre épülő megoldás, amely a Gigabyte GA-IBP típusjelzést viseli. Az IBP jelölés a platform nevét, vagyis az Ibex Peak kódnevet foglalja magában. A deszka összesen 4 darab DDR3-as memóriafoglalattal és három darab PCI Express x16-os foglalattal bír, melyek közül egy darab x16-os módban, míg a másik kettő x8-as módban üzemel. Az alaplap az Nvidia SLI és az ATI CrossfireX technológiáit egyaránt támogatja, és hat darab SATA porttal, két darab Gigabites Ethernet porttal és integrált audió vezérlővel rendelkezik. A GA-IBP természetesen LGA 1156-os processzorfoglalattal van ellátva.

MSI Winki OS (Instant operációsrendszer az Express Gate mintájára)

Galéria megnyitása

Az MSI kínálatában nem is annyira a konkrét alaplapok, hanem inkább az azokhoz kínált új szolgáltatás volt érdekes az idei Cebit alkalmával. A gyártó az ASUS Express Gate névre keresztelt Linux alapú beépített operációsrendszerének mintájára elkészítette saját megoldását, amely Winki OS néven kerül forgalomba. Az újdonság egy USB-s flash egységen lesz elhelyezve, amely közvetlenül az alaplap egyik USB-s kivezetésére kapcsolódik és így rögtön két USB portot is elfoglal. A Linux alapú instant operációsrendszer számos funkciót kínál anélkül, hogy szükség lenne a gép fő operációsrendszerének bebootolására: a termék azonnali üzenetküldő alkalmazással van ellátva, amely többféle üzenetküldő hálózatba képes kapcsolódni( Pidgin), ezen kívül az újdonság Mozilla FireFox webböngészővel, illetve egyéb hasznos szoftverekkel is fel van szerelve, amelyekkel elvégezhetőek az egyszerűbb mindennapi PC-s teendők. A megoldásról további részleteket az itt megjelent hírben olvashatnak az érdeklődők.

[bold]ECS

[/bold]

Az ECS standján az Inteles alaplapok mellet egy igazi különlegesség is jelen volt, ami nem más, mint a nagysikerű AMD 780G "utódja", az AMD 880G lapkakészlet. Az EliteGroup Computer Systems megoldása A880GM-M típusjelzéssel büszkélkedik, és az RS880-as kódnévvel ellátott lapkakészletre épül, amelyben egy RV620-as sorozatú integrált videó vezérlő foglal helyet. A videó vezérlő az előző generációs modellekhez képest kibővített szolgáltatásokkal és nagyobb teljesítménnyel rendelkezik, így ütőképes megoldás lehet a HTPC piacon.

Galéria megnyitása

Az ECS micro-ATX formátumú alaplapja már Socket AM3-as processzorfoglalattal és így DDR3-as memória slotokkal érkezik. Az alaplapba Socket AM2-es vagy Socket AM2+-os processzorok nem helyezhetőek, ez csak visszefelé működik (az AM2(+)-os processzorok nem is tudnak mit kezdeni a DDR3-as memóriákkal). Az AM3-as processzorfoglalatba illeszkedő, DDR2-es és DDR3-as memóriatámogatással egyaránt ellátott processzorok várhatóan 2010 közepe felé terjedhetnek el szélesebb körben, ugyanis addigra az egységek és talán a DDR3-as memóriák ára is mérséklődni fog. Az AMD a 880G lapkakészletet várhatóan az idei év második felében indítja majd hódító útjára.

Abit

A kiállítással egy időben érkezett az a hír is, hogy az Abit végleg bezárja kapuit és a jövőben még csak MID készülékeket vagy digiáltis képkereteket sem fog készíteni: a márka végleg megszűnik.

Monitorok és videokártyák

[bold]ASUS VH sorozatú energiatakarékos monitorok

[/bold]

Galéria megnyitása

Az ASUS két különleges LCD monitort hozott magával a kiállításra. Az újdonságok a VH monitorcsaládba tartoznak, a és VH192C és VH196-os típusjelzést kaptak. Ezen kijelzők háttérvilágításához mindössze két fényforrást használtak, így több, mint 20%-os energia megtakarítást értek el. A termékek WHCI (Wireless Host Controller Interface) vagy vezeték nélküli USB HWA (Host Wire Adapter) kapcsolat segítségével csatlakoznak a rendszerhez, már ha az támogatja az említett szabványokat. A továbbfejlesztett filmrétegnek köszönhetően tökéletes fényerőt és szép képet kínálnak, a VH192C modell kijelzője Color Shine bevonattal is el van látva.

[bold]Gigabyte érintőképernyő

[/bold]

Galéria megnyitása

A Gigabyte az alaplapokon kívül egy különleges terméket is bemutatott, amely nem más, mint egy érintőképernyő LCD alapokon. A termék a tesztelők elmondása szerint hasonló vezérlési funkciókat kínál, mint az iPhone, így például a Google Earth használata is meglehetősen élvezetes. A terméket a vállalat rövidesen hivatalosan is bemutatja.

[bold]Nvidia GeForce GTS 250

[/bold]

A Cebit keretein belül mutatkozott be az Nvidia legfrissebb videokártyája, amely a GeForce GTS 250-es típusjelzést viseli.  A GeForce GTS 250-es termékek (korábbi nevükön GeForce 9800 GTX+) 55 nm-es G92b grafikus processzorral vannak ellátva, amely 128 darab stream processzort tartalmaz és 256 bites memória interfésszel van felvértezve. A terméken 512 MB-nyi, 1 GB-nyi vagy 2 GB-nyi GDDR3-as típusú memória foglalhat helyet, és a kártya CUDA, PhysX és háromutas SLI támogatással egyaránt bír.

Galéria megnyitása

Az újdonság referencia változatai 738 MHz-es magórajellel, 1836 MHz-es shader órajellel és 2200 MHz-es memória órajellel rendelkeznek (512 MB-os modellek), a termékek 1 GB memóriával ellátott változatain a memória chipek kereken 2000 MHz-en ketyegnek, mint azt korábbi hírünkben megírtuk. A kártyacsalád hivatalos megjelenését követően számos gyártó mutatta be saját megoldásait a témakörben, most ezekből próbálunk összeállítani egy kisebb csokrot.

A bal első képen a Leadtek kártyája látható, amely referencia órajelekkel bír, ám a terméket a gyártó egy egyedi, kétslotos hűtővel szerelte fel a hatékony hűtés érdekében. A termék 512 MB-os és 1024 MB-os verziókban kerül forgalomba, a képen az 1 GB-os változat látható. A második képen a Palit terméke foglal helyet: a kártya esetében a gyártó külön kiemeli, hogy 512 MB-os, 1 GB-os és 2 GB-os verziókban érhető el, mindhárom modell négyfázisú tápellátással és 745 MHz-es magórajellel büszkélkedik, plusz mindegyikük 0,8 ns-os GDDR3-as memória chipekkel van ellátva. A termékek a hajszálnyival magasabb GPU órajeltől eltekintve referencia specifikációkkal bírnak.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az EVGA szokásához híven nem referencia specifikációkkal ellátott termékeket mutatott be. Az 512 MB-os és 1024 MB-os modellek, amelyek sorrendben 149 és 169 dollárba kerülnek, 756 MHz-es GPU órajellel kerülnek forgalomba, a többi specifikációjuk viszont megegyezik a referencia modellekével. A termékekből egy-egy Superclocked verzió is készült, ezek 512 MB-os és 1024 MB-os kivitelben kerülhetnek a boltok polcaira, az egységek GPU-ja 771 MHz-en, a Shaderek 1890 MHz-en, míg a memória chipek 2246 MHz-en üzemelnek. Utóbbi kártyákért 159 és 179 dollárt kér majd a gyártó. A ZOTAC sem marad ki a sorból, a gyártó egy referencia modellel és egy, a tőle megszokott AMP! kártyával jelentkezett. Az AMP! verzió 750 MHz-es GPU-, 1890 MHz-es Shader és 2300 MHz-es memória órajellel büszkélkedik, a termék 1 GB fedélzeti memóriával van ellátva.

[bold]XFX Radeon HD 4650, passzív hűtéssel

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

[/bold]Az XFX annak idején nagy meglepetést okozott azzal, hogy az Nvidia kártyái után az AMD Radeon HD 4000-es sorozatának egyes tagjait is felvette a termékpalettájára. A gyártó azóta több különleges terméket is bemutatott, a legfrissebb megoldás egy Radeon HD 4650-es kártya, amely passzív hűtéssel lett felvértezve. Az egység várhatóan referencia órajelekkel kerül forgalomba, ugyanis a gyártó célja inkább a hangtalan működés biztosítása, mint a nagyobb tuningpotenciálé. A passzív hűtő egyébként két darab heat pipe-pal van ellátva, amelyek a kártya másik oldalán található alumínium lamellákhoz szállítják a GPU által termelt hőt. Az újdonság várhatóan hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban.

Tápegységek

OCZ Technology

Az OCZ két tápegységet mutatott be a Cebit alkalmával. Az egyik termék az OCZ "Z series" tápegység családjában foglal helyet, méghozzá nem is akárhol: az új táp a gyártó zászlóshajója a maga 1000W-os teljesítményével. A 80+ Gold matricával is ellátott termék akár 90% feletti hatásfok mellett is üzemelhet, megfelelő terhelési szinten. A Z sorozatban helyet foglaló tápegységet kifejezetten a fanatikus játékosok számára készítették, és egyetlen +12V-os ágon adja le a kicsinek éppen nem nevezhető teljesítményét.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A második tápegység az OCZ által korábban felvásárolt PC Power & Cooling nevével fémjelezve kerülhet a boltok polcaira. A Silencer családba tartozó termék 910W-os teljesítménnyel áll a nagy energiaigényű rendszerek rendelkezésére. Sajnos egyelőre egyéb információk nincsenek a termékekről.

Arctic Cooling

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az Arctic Cooling standján a vállalat legújabb, Fusion családba tartozó 550W-os tápegysége volt kiállítva, melyet mindössze egy 80 mm-es ventilátor hűt. A Fusion 550R képességeit egy teszt segítségével szemléltették a vállalat szakemberei: a tápegység összes ágát leterhelték, így a teljes terhelés elérte az 570W-ot, ám a rendszer tökéletesen stabilan üzemelt, amihez elegendő volt az egyetlen darab ventilátor által nyújtott hűtőteljesítmény (sajnos, hogy ez alatt milyen hangerőn üzemelt, azt kihagyták a beszámolóból).

[bold]Enermax

[/bold]

Az Enermax a minőségi tápegységeiről ismert, és a Cebit alkalmával a gyártó számos új terméket mutatott be, amelyek meglehetősen ígéretes daraboknak tűnnek.

Az első termékek a Revolution sorozatba tartoznak: az újdonságok Revolution 85+ típusjelzéssel kerülnek forgalomba 850W-os, 950W-os, 1050W-os és 1250W-os teljesítménnyel. A gyártó az újdonságok esetében DC-to-DC áramkört használ az alacsonyabb feszültségek előállításához, míg normális esetben ezt transzformátorral oldják meg a gyártók.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A standon az új, Liberty Eco 80+ típusjelzéssel ellátott modellt is meg lehetett csodálni. A halk ventilátorral, és 8-tűs PCI Express tápcsatlakozóval ellátott termék várhatóan igen népszerű lesz a felhasználók körében. A Liberty ECO sorozattal a gyártó a Liberty DXX családot kívánja leváltani. Az újdonságok moduláris kábelrendszerrel, 120 mm-es ventilátorral és aktív PFC-vel rendelkeznek. Az Enermax állítása szerint a tápegységek matricáin lévő teljesítményeket 40 Celsius fokon képesek leadni az egységek. A Liberty DXX sorozat egyik nagy hibája volt, hogy a tápegységek hatásfoka 80% alá csökkent, ha 60%-nál nagyobb terhelést kaptak. Ez már a múlté.

SSD-k és memóriakártyák

[bold]A-Data

[/bold]

Az A-Data standján néhány SSD meghajtó és egy-két különleges pendrive volt jelen, néhány különleges memória modullal megtámogatva. A gyártó bemutatta a nemrégiben bejelentett 512 GB-os adattároló kapacitással büszkélkedő XPG SSD meghajtóját, valamint egy másik egységet, amely már egy HDD meghajtók számára készített keret, ami külső merevlemezházként funkcionál és az NH92-es típusjelzést viseli. A termék teljes egészében alumíniumból készül.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az USB-s flash adattárolók között elsőként egy Disney dizájnnal rendelkező újdonság található, amely Ázsiában már kapható. A gyártó a terméket máshol is forgalomba kívánja helyezni, pontos specifikációk egyelőre nem állnak rendelkezésre. Az utolsó előtti fotón egy nagy adattároló kapacitással rendelkező pendrive pózol: az egység 64 GB-nyi adatnak képes helyet adni. A termék láthatóan nagyobb, mint az átlagos pendrive-ok, de a gyártó állítása szerint az S901-es modell fejlettebb gyártástechnológiával készülő változata már 128 GB-nyi adat tárolását teszi majd lehetővé, nagyjából ugyanekkora (fizikai) méret mellett.

[bold]OCZ Technology

[/bold]

Az OCZ Technology egy új, prémium kategóriás SSD meghajtó családot dob piacra hamarosan, amely a Summit nevet fogja viselni. A felsőkategóriás SSD meghajtók az új Samsung MLC chipeknek köszönhetően jelentős gyorsulást hoznak majd a jelenlegi termékekhez képest és 64 MB fedélzeti gyorsítótárral lesznek felvértezve.

Galéria megnyitása

Az új meghajtók 30, 60, 120 és 250 GB-os adattároló kapacitással lesznek elérhetőek a piacon, 230 MB/s-os olvasási és 210 MB/s-os írási sebességgel. A Summit SSD család tagjai 1,5 millió órán át képesek meghibásodás nélkül működni, miközben mindössze 2W-ot fogyasztanak írás és olvasás közben, míg készenléti állapotban akár 0,5W-tal is beérik.

 

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az OCZ a Summit sorozaton kívül egy igazán extrém terméket is bemutatott. Az újdonság a Z-Drive nevet viseli és összesen négy darab SSD "meghajtót" tartalmaz, amelyek RAID 0 módban vannak összefűzve. A burkolat alatt helyet foglaló SSD-k egyenként 256 GB adattároló kapacitást kínálnak, így a rendszer összesen 1 TB-nyi tárterülettel bír és 256 MB-nyi gyorsítótárral gazdálkodhat. A termék működéséhez két darab Molex tápcsatlakozó használatára van szükség, és mivel a SATA-II kevés lenne neki, így PCI Express x8-as csatolófelületen keresztül kapcsolódik a rendszerhez. A Z-Drive a tesztek szerint maximálisan 712 MB/s-os olvasási és 500 MB/s körüli írási sebesség elérésére képes.

[bold]Pretec memóriakártyák és SSD-k

[/bold]A Pretec szakemberei többek között néhány igazán gyors memóriakártyával és két különleges SSD meghajtóval képviselték a céget az idei Cebiten. Az első termék egy 666x-os sebességet kínáló Compact Flash kártya, amely a maga 100 MB/s-os adatátviteli sebességével a CF szabvány határait feszegeti: a CF specifikációi maximum 133 MB/s-os sebesség elérését teszik lehetővé. A nem mindennapi terméket a vállalat 4 GB-tól egészen 64 GB-os kapacitásig fogja kínálni.

Galéria megnyitása

A másik kártya már egy szerényebb modell, amely még így is kiérdemli a világelső címet a maga kategóriájában. A 32 GB-os apróság ugyanis az első SDXC szabványra épülő kártya, mely ráadásul 32GB-os tárolókapacitással rendelkezik. A termék 50 MB/s-os adatátviteli sebességgel üzemel, ami bizony nem rossz teljesítmény. Az SDXC kártyák egyébként az SDHC megoldások utódai: a termékek nagyobb adattároló kapacitás kínálnak majd ugyanakkora méretben (Max. 2 TB), ám visszafelé sajnos nem kompatibilisek.

Galéria megnyitása

Az SSD-k között két darab Express Card slotba illeszkedő megoldást mutatott be a gyártó. A termékek 64 GB-os és 128 GB-os adattároló kapacitással bírnak és mindketten hardveres AES256-os kódolással üzemelnek. A gyártó állítása szerint a termékek ideálisak lehetnek notebookokhoz, mobil internet-képes készülékekhez és UMPC konfigurációkhoz egyaránt. A meghajtók 38 MB/s-os olvasási- ás 30 MB/s-os írási sebességgel üzemelnek, az egységek PC Card csatolófelülettel és mini USB csatlakozóval egyaránt el vannak látva.

Memória csomagok

[bold]A-Data

[/bold]

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az A-Data standján szokás szerint extrém és különleges memória modulokkal, illetve csomagokkal találkozhattunk. A gyártó két darab háromcsatornás kitet mutatott be, amelyeket kifejezetten a Core i7-es processzorcsaládhoz fejlesztettek ki a mérnökök. A termékek 6 GB-os kiszerelésben kerülnek majd forgalomba, azaz három darab 2 GB-os memória modult tartalmaznak. Az egyik csomag, azaz az első kép bal oldalán látható újdonság DDR3-1800 MHz-es modulokat, míg a jobb oldali kit DDR3-2133 MHz-es memóriákat tartalmaz. Ez utóbbi termék CL8-as időzítés mellett üzemel és a gyártó külön ventilátorokkal ellátott hűtőbordát is mellékel hozzá. A másik különlegesség a notebookok világát és azon belül is a játékosokat célozza meg: a gyártó DDR2-es So-Dimm memóriái közül az első termék DDR2-800 MHz-es órajelen üzemel CL4-es időzítés alkalmazása mellett, míg a másik ugyanolyan órajelen, ám már csak CL5-ös időzítéssel működik, cserébe mindössze 1,6V és 1,7V közötti feszültséget igényel.

[bold]OCZ Technology

[/bold]

Az OCZ Blade sorozatának legfrissebb tagja egy felsőkategóriás memóriacsomag, amely 6 GB-os kiszereléssel bír. A 2 GB-os modulok DDR3-2000 MHz-es órajelen üzemelnek, működési feszültségük 1,65V, míg időzítésük CL7-8-7-20-as értékeket képvisel. A kifejezetten Core i7-es processzorokhoz és X58-as alaplapokhoz kifejlesztett csomag rövidesen forgalomba kerül.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A gyártó az asztali konfigurációkhoz szánt memória csomagon kívül egy másik, speciális memória csomaggal is jelentkezett, ami a Maces felhasználók számára lehet érdekes. A DDR2-800 MHz-es memória modulok 5-5-5-15-ös időzítésekkel üzemelnek 1,5V-os feszültség mellett. A különleges csomagban 2 x 2 GB ram található, ami ideális a kétcsatornás memóriatámogatással működő rendszerekhez.

[bold]G-Skill

[/bold]

A G-Skill a tavalyi év folyamán nem volt jelen a kiállításon, ám idén már változott a helyzet, ugyanis a gyártó számos különleges memóriával képviseltette magát. Az új termékek esetében friss dizájnt alkalmaz a vállalt: az egyes termékek jól elkülöníthető színvilággal és hűtéssel kerülnek majd forgalomba.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A gyártó PI sorozatú memóriái, amelyek rendkívül népszerűek a felhasználók között, végre DDR3-as memória szabványra épülő modellekkel bővültek. A PI Black sorozatban helyet foglaló modulok 1800 MHz-es órajelen üzemelnek CL7-es időzítés mellett. A második kategóriába tartozó termékek a Perfect Storm nevet kapták, ezek szintén CL7-es időzítéssel működnek, ám már 2000 MHz-es órajelen. A leggyorsabb modulok a Trident sorozat tagjai: az újdonságok 2133 MHz-es órajelen, de már CL9-es időzítésekkel szállnak harcba a piacon. Mindhárom család tagjai aktív, azaz ventilátoros hűtéssel vannak ellátva.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Természetesen a DDR3-as kínálat mellett a DDR2-es termékcsalád sem maradt érintetlenül. A Shown bemutatott újdonság egy 4 GB-os kétcsatornás memória csomag, amelyben 2 darab 2 GB-os, DDR2-1200 MHz-es modul található. A ramok CL5-ös időzítéssel működnek és a PI családba tartoznak.

Cosair

A Corsair képviselői egy különleges memória csomagot is bemutattak a kiállításon. A Corsair DOMINATOR GT DDR3 sorozatba illeszkedő memória modulokat egyenként tesztelik a vállalat szakemberei, hogy a termékek a lehető legstabilabban működjenek és tökéletesen megfeleljenek a vásárlók igényeinek. A precíz tesztelési folyamatoknak köszönhetően a gyárban hetente nem is készül több 5-10 csomagnál, így az újdonságok rendkívül magas áron kerülhetnek forgalomba.

Galéria megnyitása

A DOMINATOR GT DDR3 család legfrissebb tagja egy 2000 MHz-es órajelen üzemelő modul, amely kifejezetten a Core i7-es rendszerekhez és az X58-as alaplapokhoz lett kifejlesztve. A 2 GB-os modulok 7-8-7-20-as időzítéssel büszkélkedhetnek, és a 2000 MHz-en ketyegő chipeknek mindössze 1,65V-os feszültségre van szükségük a stabil működéshez. A tesztek alapján a ramok akár 2300-2400 MHz-en is könnyedén elketyegnek, persze ehhez már minden bizonnyal valamivel gyengébb időzítéseket használnak.

Házak és hűtők

[bold]Thermaltake

[/bold]Az egyik legextrémebb termék az idei Cebiten a Thermaltake nevéhez fűződik. Mivel a vállalat idén ünnepli majd fennállásának tízedik évfordulóját, a cég mérnökei és vezetése úgy gondolták, hogy ezt a jeles alkalmat valami nem mindennapi termék piacra dobásával kell megünnepelni. Az esemény alkalmából elkészült a Level 10-es típusjelzéssel ellátott ház, amely extravagáns kinézetével vonzza a tekintetet.

Galéria megnyitása

A termék esetében a főbb hardverelemek illetve hardver csoportok egymástól elkülönítve, kisebb dobozokban foglalnak helyet, a ház dizájnja összességében forradalmi és tetszetős is egyben. Az újdonságról egyik korábbi hírünkben beszámoltunk. A Thermaltake illetékesei azt ígérték, hogy a Computex alkalmával további információk is napvilágot látnak majd a limitált példányszámban forgalomba kerülő termék specifikációival kapcsolatban.

Gigabyte és Point of View

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Gigabyte standján is jelen volt néhány ház, amelyek között igen dizájnos modelleket is láthattunk. Érdekesség, hogy a cég új dizájnerekre bízta a házak tervezését, ez a fenti képen látható három terméken bizony meg is látszik. Az újdonságok egyébként a vállalat Sumo sorozatába tartoznak. A másik gyártó a Point of View, aki ugyan nem mondható ismertnek a házairól, a mostani Cebiten azonban mégis képviseltette magát egy egyedi festéssel ellátott különlegességgel. A jobb oldali képen helyet foglaló újdonság dizájnját a Commodore csapata készítette.

[bold]Cooler Master

[/bold]

A Cooler Master standján szintén jelen volt egy-két új ház, amelyek említésre méltóak. Az egyik termék, amely a jobb oldali képen látható nem más, mint a Storm sorozat legfrissebb tagja, a Scout. A házat kifejezetten játékosok számára fejlesztette ki a vállalat, a termék tetején két fogantyú is található, amit főként a lanpartyra járó vásárlók fognak értékelni. A termékről már írtunk néhány nappal ezelőtt, további részletek itt találhatóak.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A másik újdonság a Haf 922-es típusjelzést viseli és a  bal felső kép jobb oldalán található. A kis házikó a nagytestvér Haf 932-es modellnél szerényebb méretekkel bír. További különbség a két termék között az is, hogy a Haf 922-es tetején nincs kialakítva hely a vízhűtő rendszer számára, míg a Haf 932-es modellnél igen. A kisebbik ház továbbfejlesztett hűtéssel próbál majd hódítani a piacon, az újdonság előlapján két darab USB 2.0-s port, egy eSata port, valamint egy fejhallgató kimenet, és egy mikrofon bemenet található.

Galéria megnyitása

A cég egy különleges számítógép fürtöt is bemutatott a show keretein belül: a kis rendszerben 5 darab alaplap, 5 darab négymagos processzor, valamint 5-5 darab merevlemez és optikai meghajtó foglal helyet. Az öt Mini ITX alaplapra épülő rendszer összesen húsz processzormaggal gazdálkodik, a különlegesség energia éhségének kielégítéséről egy 1000W-os tápegység gondoskodik. A konfiguráció specifikációiról néhány napja már beszámoltunk.

[bold]Corsair

[/bold]

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Corsair illetékesei a Cebitre is elhozták a vállalat prototípus házát, amely már a CES alkalmával is bemutatkozott és amiről még mindig csak kevés információ szivárgott ki.. A cég ezzel a termékkel kíván belépni a számítógépházak piacára az idei év folyamán. Az új termék kívül-belül fekete festéssel rendelkezik, és összesen négy darab, a rendszer működése közben is kivehető (Hot Swappable) meghajtó hely található, amelyek a ház előlapján, egy ajtó mögött foglalnak helyet.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A gyártó a termék esetében különleges kialakítást eszközölt, így a légáramlat minden komponenst (CPU, GPU, HDD) zökkenőmentesen elér, ennek segítségével pedig rendkívül jó hatásfokkal zajlik a hűtés. A ház fejlett kábel elrendezési opciókat kínál és számos bővítőhellyel rendelkezik, ráadásul még folyadékhűtő rendszer beszerelésére is van lehetőség.

Processzorhűtők

A hűtők között rengeteg friss termék mutatkozott be. Elsőként nézzük a processzorhűtőket.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Glacialtech standján megtalálhatjuk az UFO V51-es hűtő legfrissebb változatát, amely a sárga modellével azonos specifikációkkal bír, ám immáron fehér színben is elérhető. A másik újdonság a pici standon a kétventilátoros Iglo családba tartozott 5610 Plus típusjelzést hordozva. A Glacialtech terméke LGA-1366-os processzorfoglalathoz passzol, azaz az Intel Core i7-es processzorait (is) képes hűteni.

A shown a Scythe is tekintélyes mennyiségű processzorhűtővel volt jelen, ezek között számos érdekes és figyelemre méltó modellt láthattunk. A kínálatban jelen volt a GodHand névre keresztelt modell, amely egy nagyméretű, halk ventilátor segítségével hűti a maximum 60W-os TDP-vel rendelkező középkategóriás processzorokat.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A standon a Kama Cross utódja, a némileg megnövelt méretekkel rendelkező Kama Grand Cross is jelen volt, valamint egy új, a réginél nagyobb ventilátorral felvértezett Shuriken hűtőt is kiállított a cég. Az utolsó képen látható termékek a Kabuto és a Zipang2-es neveket viselik, az egységek heat pipe-jain különálló alumínium lamellák próbálják elvezetni a processzor által termelt hőt.

[bold]Notebook hűtők

[/bold]

A notebookokhoz is érkeztek új hűtőpadok, amelyek lehetővé teszik, hogy a melegedő alkatrészek friss levegőhöz jussanak, de emellett a termékek számos hasznos funkciót is kínálnak a vásárlóknak.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az első újdonság az Akasa standján tűnt fel: az Everest névre keresztelt termék dönthető kivitelben készül és USB porton keresztül kapcsolódik a noteszgéphez csak úgy, mint majdnem minden notebook hűtő. Az egység fekete és ezüst kivitelben lesz elérhető. A hűtőpad oldalán egy bekapcsoló gombot és egy USB portot találunk, de a ventilátor fordulatszámát szabályzó potméter is itt foglal helyet. A termék hátulján egy négy portot kínáló USB hub található.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Glacialtech csak egy pici standdal képviseltette magát, de ezen is számos újdonság kapott helyet. A friss termékek között két notebook hűtő is megtalálható: az egyik az X-Wing R1, míg a másik a Glacial Pad G1-es típusjelzést viseli. Az X-Wing az információk szerint aktív hűtést kínál a noteszgépeknek és USB porton keresztül kapcsolódik hozzájuk. Az USB csatlakozással ebben az esetben nem csak a ventilátor energiaszükségleteit elégítik ki, hanem egyéb, hasznos funkciókat is működtetnek vele. A termék néhány multimédiás funkciót kínál, valamint kiírja a ventilátor aktuális fordulatszámát is. Az X-Wing modell különböző színű szegélyekkel kerül majd forgalomba.

Galéria megnyitása

A fenti képen az Arctic Cooling notebook hűtő megoldása látható, ami a gyártó állítása szerint egyelőre csak koncepció. A termék végleges változata várhatóan az idei év második negyedévében kerülhet forgalomba. A két ventilátorral ellátott Arctic Coolint NC pad USB 2.0-s porton keresztül kapcsolódik a rendszerhez, és egy négyportos USB 2.0-s hubot  kínál, valamint egy potmétert is, amellyel a ventilátorok fordulatszámát állíthatjuk be a kívánt szintre.

[bold]Videokártya hűtők

[/bold]

A különböző neves gyártók kínálatából természetesen a videokártya hűtő megoldások sem hiányoznak, most ezek közül mutatunk be néhány érdekességet a következő sorokon keresztül.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az Arctic Cooling egy egyslotos hűtőt mutatott be, amelyet kifejezetten az Axle 9500 GT-je számára készített a vállalat. Az Akasa a Freedom sorozatát bővítette új taggal: a legfrissebb termék a GT200-as sorozatú grafikus processzorokhoz készült, a kiállításon a hűtő egy EVGA GTX 280-as kártyán volt jelen. A Scythe egy passzív megoldással jelentkezett, amely a Ninja nevet viseli. A termék hat darab heat pipe-pal rendelkezik.

Notebook, netbook, nettop

OCZ Technology

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az OCZ tovább folytatja azt a gyakorlatot, hogy ún. DIY (Do It Yourself), azaz csináld magad noteszgépeket bocsát a felhasználók rendelkezésére. A legfrissebb termék egy nettop, amely 10,1 hüvelykes képátlójú, 1024x600 pixeles natív felbontással üzemelő kijelzővel, Intel 945GSE lapkakészlettel, 1,6 GHz-es Intel Atom processzorral, beépített WiFi adapterrel és 2200 mAh-ás, 4 cellás akkumulátorral kerül forgalomba. A kis újdonság VGA kimenettel, Ethernet porttal, két darab USB 2.0-s porttal és egy 1,3 Megapixeles webkamerával is el van látva. A memória kiválasztása a felhasználóra van bízva (max. 2 GB)csak úgy, mint a merevlemez/SSD mérete. A gyártó Windows XP vagy Ubuntu Linux operációsrendszert kínál a géphez, amely 2-3 hónap múlva kerülhet forgalomba. Az OCZ egyéb netbookjairól már írtunk, az akkori hírben a Gigabyte megoldásai is helyet kaptak.

ASUS

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az ASUS sok más termék mellett netbookokat, nettopokat és egyéb érdekességeket is kiállított a show alkalmával. Az egyik friss termék az Eee PC 1008HA típusjelzéssel ellátott noteszgéppel kapcsolatban egyelőre túl sok információ nem áll rendelkezésre, ami viszont tudható vele kapcsolatban, arról korábbi hírünkben már beszámoltunk.

[bold]Eee PC 1008HA videó:

[/bold]

                                  

A másik friss termék az Eee Keyboard PC, ami tulajdonképpen nem más, mint egy billentyűzetbe épített nettop. A különleges konfiguráció egy 5 hüvelykes kijelzővel van ellátva és HDMI kábellel kapcsolódik a televízióhoz vagy egyéb megjelenítőkhöz. A termékből egy vezeték nélküli HDMI kapcsolattal üzemelő változat is készül, így tulajdonképpen egy pici médiacenternek tekinthető. Az ASUS egyébként egy teljesen új Lamborghini sorozatú noteszgéppel, valamint Eee Box 206-os és 208-as nettopokkal is jelentkezett a show folyamán.

[bold]Point Of View

[/bold]

Az Nvidia partnereként főként videokártyákat készítő vállalat szokatlan módon egy nettopot, netbookokat és egy noteszgépet is bemutatott. Az újdonságok közül kezdjük a nettoppal: az új, kisméretű készülék egyelőre még csak egy koncepció, amely a szokásos Intel 945GSE + Intel Atom kombinációból áll. Mivel a gyártó az Nvidia ION platformja iránt is meglehetősen nagy érdeklődést mutat, nem kizárt, hogy a termék végleges változata már az ION platformra fog épülni, amit az Intel marketingesei már megpróbáltak lejáratni.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az első két képen egy-egy netbook található, amelyek a gyártó Mobii sorozatába tartoznak. Az újdonságok többféle színben is elérhetőek lesznek. A két kis szerkezetben Intel Atom N270-es processzor található, amely 1,6 GHz-es órajelen üzemel, mindkét termék 160 GB-os merevlemezzel, kártyaolvasóval és 1 GB DDR2-es memóriával van ellátva. A netbookokból természetesen a WiFi adapter és a 10/100 Mbps-os ethernet port sem hiányzik. Az újdonságok 350 euró körüli áron kerülnek forgalomba.

Az utolsó képen már egy noteszgép található, amely nem egy szokványos darab. A szerkezetről annyi tudható, hogy ez egy vékony kivitellel rendelkező megoldás, amelyben egy 2 GHz-es órajelen üzemelő Core 2 Duo T4200-as processzor teljesít szolgálatot. Ami miatt érdekes a termék az nem más, mint a benne helyet foglaló lapkakészlet: a Point Of View mérnökei a SiS Mirage 3-as megoldása köré építették a notebookot.

[bold]ASRock

[/bold]

A gyártó standján egy meglepően költséghatékony megoldás volt jelen, amely a MultiBook G12-es kódnevet viseli. A termék 12 hüvelykes kijelzővel rendelkezik és inkább a notebookok szegmensében foglal helyet, mint a netbookokében. Az újdonság külsőleg egyáltalán nem egy figyelemfelkeltő darab, ám specifikációit tekintve már annál inkább az. A noteszgépben kétmagos Atom N330-as processzor foglal helyet, a rendszermemória maximális mérete 2 GB. Az újdonság integrált videó vezérlővel van ellátva (minden bizonnyal 945GSE lapkakészlet). Az adatok tárolásáról akár 500 GB-os merevlemez is gondokodhat konfigurációtól függően.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A G12-es modell 1,7 Kg-os súllyal bír, rendelkezik optikai meghajtóval, WiFi adapterrel és Ethernet porttal egyaránt. Az ASRock tervei szerint az újdonság április vagy május folyamán kerülhet a boltok polcaira.

[bold]MSI

[/bold]

Galéria megnyitása

Az MSI szintén bemutatott egy érdekes terméket, amely a WindBox családba tartozik. Az újdonság különlegessége abban rejlik, hogy GeForce 9400-as videóvezérlővel, Celeron M processzorral és Blu-ray olvasóvallátta el a gyártó.

Szép nők nélkül nincs Cebit

A hardver újdonságok sok-sok oldalon át tartó bemutatása után nézzünk valami könnyedebb, mindenki számára érdekes témát. A különböző rendezvényeken a vállalatok standjain számos igen-igen szép hölgy dolgozik, akikről szerencsére fotók is készülnek. A teljesség igénye nélkül következzenek az idei Cebit szépségei.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Nos, ezzel az idei Cebit összefoglaló végére is értünk. Jövőre ismét jelentkezünk!

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap