A 785G-vel is feloldhatóak a letiltott magok

Korábban nagy port kavart fel az a tény, hogy az AMD hárommagos Phenom processzorainál és egyes kétmagos Athlonjainál a gyártó által letiltott processzormagok bekapcsolhatóak, ám ezzel a lépéssel a rendszerek általában instabillá is váltak, ugyanis a letiltott magok nem véletlenül lettek letiltva. Akkoriban a sikerhez mindössze annyi kellett, hogy a BIOS-ban az ACC támogatást, amely eredetileg a magasabb tuningpotenciálról gondoskodik, be kellett kapcsolni, így mellékhatásként a letiltott magok is aktivizálódtak. Az AMD felhívására készített friss BIOS-ok ezt a hibát már kiküszöbölték, ám most úgy tűnik, hogy a friss, 785G névre keresztelt lapkakészlet esetében megismétlődik a fentebb vázolt malőr.

A 785G-vel is feloldhatóak a letiltott magok

Korábban nagy port kavart fel az a tény, hogy az AMD hárommagos Phenom processzorainál és egyes kétmagos Athlonjainál a gyártó által letiltott processzormagok bekapcsolhatóak, ám ezzel a lépéssel a rendszerek általában instabillá is váltak, ugyanis a letiltott magok nem véletlenül lettek letiltva. Akkoriban a sikerhez mindössze annyi kellett, hogy a BIOS-ban az ACC támogatást, amely eredetileg a magasabb tuningpotenciálról gondoskodik, be kellett kapcsolni, így mellékhatásként a letiltott magok is aktivizálódtak. Az AMD kérésére készített új BIOS-ok ezt a hibát már kiküszöbölték, ám most úgy tűnik, hogy a friss, 785G névre keresztelt lapkakészlet esetében megismétlődik a fentebb vázolt malőr.

A hírek szerint a 785G+SB710-es lapkakészlettel szerelt alaplapok esetében is megismétlődik a kellemetlennek éppen nem nevezhető bug, amelynek köszönhetően egy hárommagos Phenom processzorból négymagos varázsolható, ami kis szerencsével még stabilan is működhet az esetek nem túl jelentős részében.

A tényről a Coolaler.com rántotta le a leplet: az általuk vizsgált 785G-s alaplap egy MSI 785GM-E65-ös típusjelzésű termék volt, amelyben nem csak hogy sikerült engedélyezni egy Phenom II X2 550-es processzor letiltott két magját, de igen figyelemreméltó tuningot is eszközöltek, mindezt mind a négy mag bekapcsolása mellett, stabilan. A művelethez a BIOS-ban az ACC támogatást „AUTO” módba állították, így már életre is keltek a letiltott magok. A négy maggal működő, eredetileg kétmagos processzor esetében 3609 MHz-es órajelet sikerült elérni, a rendszer stabil maradt két Orthos egyidejű futtatásával, azaz teljes terhelés mellett is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward