890FX alaplapok ASUS és ASRock módra

890FX alaplapok ASUS és ASRock módra

Tegnap végre megjelentek az AMD első hatmagos processzorai: az újdonságokból kétféle modell áll rendelkezésre, az egyik a Phenom II X6 1055T, míg a másik a Phenom II X6 1090T Black Edition. A friss központi egységek mellé friss lapkakészlettel ellátott felsőkategóriás alaplap is dukál, így az AMD egy füst alatt a 890FX lapkakészletet is bemutatta a nagyközönség számára. Most néhány gyártó 890FX alaplapkínálatából szemezgetünk egy kicsit.

[bold]ASUS M4A89TD PRO

[/bold]

Az első jövevény az ASUS műhelyében készült. A 890FX északi hídból és SB850-es déli hídból álló lapkakészlet köré épülő alaplapon Socket AM3-as processzorfoglalat található, amelyhez négy darab DDR3-2000 támogatással ellátott memória foglalat kapcsolódik. A rendszer Thuban-kompatibilis, azaz gond nélkül fogadja az AMD legfrissebb hatmagos asztali processzorait. Az ATX formátum köré épülő alaplap már tartalmazza a korábban bemutatott Turbo Unlocker technológiát, amely a gyártó állítása szerint hatékonyabban üzemel az AMD Turbo CORE eljárásánál. Ezen kívül a Core Unlocker technológia is helyet kap a rendszerben, amelynek segítségével a letiltott processzormagok aktiválására van lehetősét. Ez a tulajdonság a hamarosan megjelenő Zosma alapú négymagos Phenomoknál lesz hasznos, amelyekből kis szerencsével stabil hatmagos processzort varázsolhatunk.

Az alaplap egyébkén 6+2 fázisú tápellátással rendelkezik, a bővítőhelyek között pedig 2 darab PCI Express x16-os slotot, egy PCI Express x4-es slotot, egy PCI Express x1-es bővítőhelyet és két hagyományos PCI slotot találunk. A CrossfireX rendszer építéséhez ideális alaplap ezen kívül hat SATA 6 Gbps-os csatlakozót, két USB 3.0-s portot, Gigabites Ethernet vezérlőt és egy nyolccsatornás beépített audió vezérlőt tartalmaz.

Az M4A89TD PRO tartalmazza az ASUS Linux alapú instant operációs rendszerét is, amely Express Gate névre hallgat, sőt, a repertoárból nem hiányzik a TurboV technológia sem, ami a tuning rajongók számára lesz fontos. Az alaplap napokon belül megjelenhet az üzletek polcain, ám ajánlott végfelhasználói árával kapcsoltban egyelőre nincsenek információk.

ASUS Crosshair IV Formula

A második friss alaplap a Crosshair IV Formula nevet viseli és az előbbi modellel ellentétben már a gyártó RoG (Republic of Gamers - Játékosok Szövetsége) kínálatát erősíti. A termék szintén Socket AM3-as processzorfoglalattal és 4 darab DDR3-2000-es memóriafoglalattal érkezik, de 6+2 fázisú helyett már 8+2 fázisú tápellátással bír.

Az alaplap három darab PCI Express x16-os slottal áll a CrossfireX rendszerépítők rendelkezésére, a slotok kétkártyás módban teljes, x16-os sávszélességgel üzemelnek, míg háromkártyás módban az első két slot x16-os, a harmadik pedig x8-as módban végzi a rá bízott feladatot. Különbség még az M4A89GT PRO-hoz képest az is, hogy nem egy egyszerű nyolccsatornás audió vezérlő, hanem egy beépített SupremeFX X-Fi HD modell kap helyet a kínálatban, ami szintén nyolc audió csatornát kínál.

A Crosshair IV Formula várhatóan szintén napokon belül elérhetővé válik, ára egyelőre nem ismert.

ASRock 890FX Deluxe3

Természetesen az ASRock sem maradhat ki a sorból, így ő is bemutatta első 890FX alapokon nyugvó megoldását, amely a 890FX Deluxe3-as típusjelzést kapta. Ez az alaplap szintén ATX formátum köré épül és szintén Socket AM3-as tokozású processzorok fogadására lett felkészítve, beleértve a Thuban lapkára alapozó újdonságokat is. A kínálat részét képezi a hardveres Core Unlocker szolgáltatás, amely ez esetben is a letiltott processzormagok engedélyezésére szolgál.

A termék 8+2 fázisú tápellátással büszkélkedik és jó minőségű japán kondenzátorokat tartalmaz. A rendszer négy darab DDR3-1800-as memóriafoglalattal, valamint három darab PCI Express x16-os slottal bír, amelyeknek köszönhetően CrossfireX támogatás is rendelkezésre áll. Érdekesség, hogy hat helyett itt már 8 sata 6 Gbps-os port van jelen és USB 3.0-s csatlakozóból sem a megszokott két darb, hanem 4 áll rendelkezésre. A termék ezen kívül eSATA csatlakozóval, Gigabites Ethernet vezérlővel, nyolccsatornás beépített audió vezérlővel, valamint bekapcsoló-, reset és CMOS Clear mikrokapcsolókkal, valamint egy debug LED kijelzővel érkezik.

A különleges alaplapon helyet kap a Linux alapú Instant-on operációs rendszer is. Ez a termék szintén napokon belül megjelenhet kereskedelmi forgalomban, ám végfelhasználói árral kapcsolatos információk ezúttal sem állnak rendelkezésre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward