80 magos processzor 2 TeraFlop-pal!

Az Intel 80 magos processzoráról már korábban olvashattunk, ám most már működés közben is megcsodálható az újdonság, amely 2 TeraFlop-os maximális számolási teljesítménnyel bír. Az processzor továbbra is fejlesztés alatt áll majd.

80 magos processzor 2 TeraFlop-pal!

Az Intel az év korábbi felében a Pekingben megrendezésre kerülő IDF-en mutatta be először a 80 maggal rendelkező processzor szörnyeteget, azóta a mérnökök kitartó munkájának köszönhetően végre életre kelt a processzor óriás. Az cpu 80 darab x86-os mini magot tartalmaz, amelyek lehetővé teszik az egység számára a 2 TeraFlop-os maximális számolási teljesítmény elérését. Az újdonságot a Research@Intel Day nevezetű rendezvényen demonstrálta a gyártó.

A processzor magjai 6,26 GHz-es órajelen üzemelnek, a bemutatón 3,13 GHz-es órajel mellett 24 W-ot fogyasztottak a magok, így képesek voltak elérni az 1 TeraFlop-os teljesítményt (1 TeraFlop: 1 trillió művelet másodpercenként). Az órajel megduplázása után a teljesítmény is a duplájára nőtt, ennek köszönhetően immáron 6,26 GHz-en üzemeltek a magok, amelyek együttesen 2 TeraFlop-os maximális számolási teljesítményt értek el. A 6,26 GHz-es órajel a duplája ugyan a 3,13 GHz-esnek, de a processzor fogyasztása mégsem duplájára, hanem több mint 6,5 szeresére növekedett, azaz 157 W-ra emelkedett.

Idle módban a magok 3,13 GHz-es órajelen működnek, darabonkénti fogyasztásuk 0,83 W-ra esik vissza, így az egész processzor 3,32 W-ot igényel a működéshez. A TeraFlop projekt jelen pillanatban két szálon fut: az egyik "alprojekt" a 80 darab lebegőpontos egységet próbálja minél hatékonyabban összezsúfolni egy tokba, míg a másik projektben erre a 80 magos szörnyetegre próbálják az SRAM és a DRAM chipeket szintén hatékonyan elhelyezni. Amennyiben a cache memória fejlesztése véget ér, akkor a cache sávszélessége több száz gigabyte lesz másodpercenként.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward