8 magos, 4 GHz-es IBM processzor készül

Az IBM egy új processzor fejlesztésén dologzik: az újdonság Power7-es típusjelzéssel bír. A nem mindennapi processzor nyolc maggal bír.

8 magos, 4 GHz-es IBM processzor készül

Az IBM egy új processzor fejlesztésén dolgozik: az újdonság Power7-es típusjelzéssel bír. A nem mindennapi processzor nyolc maggal bír.

A gyártó elmondása szerint a 8 magból álló chip egyetlen magja 32 GigaFlops számítási teljesítménnyel rendelkezik, így egy 8 magos egység 256 GigaFlops teljesítmény elérésére képes. A számítási teljesítmény alapján a Power7-es újdonság magonként nagyjából kétszer gyorsabb lesz, mint a jelenlegi Power6-os chipek. A Power7-es megoldások órajele várhatóan alacsonyabb lesz a Power6-osokénál, ez utóbbi chipek 5 GHz-en ketyegnek.

A jelenlegi tervek szerint a Power 7-es processzor 4 GHz-es változatai 2010-ben kerülhetnek forgalomba, ezek a processzorok 45 nm-es csíkszélességgel készülnek. Az egységek magonként 4 szállal dolgoznak majd. Az IBM egyes vásárlói számára készít majd 2U formátumú rackeket is, amelyekben összesen 4 darab két modulból álló chip fog elhelyezkedni, tehát összesen 64 darab processzormagot fog tartalmazni a rendszer ((4x(2x8)). Ezek a 2U formátumú rack-ek 128 GB memória kezelésére lesznek képesek, számítási teljesítményük pedig nagyjából 2 TFlops lesz.

Az IBM szuperszámítógép építésére is fel fogja használni az újdonságot: a 2U formátumú rackek kombinálásával lehetőség nyílik olyan rendszer építésére, amely 1024 processzormagból áll, 2 TB memóriával rendelkezik, és számítási teljesítménye eléri a 32 TFlops értéket.

Az IBM az új chipek segítségével egy minden eddiginél nagyobb szuperszámítógép építését tervezi. A Blue Waters névre keresztelt monstrum a jelenlegi pletykák szerint 10 PetaFlops maximális számítási teljesítménnyel bír majd, a rendszer 38900 darab 8 magos, 4 GHz-es Power7-es processzorból áll (összesen 311200 mag). A nem mindennapi megoldás 620 TB memóriával lesz ellátva és 5 PB/s memória sávszélességgel fog rendelkezni. Az egyes elemek között 1,3 PB/s-os kapcsolat húzódik, a szupergép 26 PB adattároló kapacitással lesz felszerelve. (1Petabyte = 1000 Terabyte)

A gép az Illinois-i Egyetemen foglal majd helyet 2011-ben, megépítéséhez 208 millió dollárra lesz szükség, ha hihetünk a nem hivatalos adatoknak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward