23 százalékkal gyorsabb a HyperTransport 3.1

23 százalékkal gyorsabb a HyperTransport 3.1

A HyperTranport konzorcium a napokban jelentette be, hogy az AMD platformjainál használt HyperTransport szabvány a korábbi 3.0-s verziószámról továbblép és immáron 3.1-es számozással, valamint néhány újítással is szolgál. A legjelentősebb változás az új szabvány esetében az órajel növekedése, amelynek köszönhetően a sávszélesség a korábbi, 3.0-s verzióéhoz képest 23%-kal fog növekedni.

Az AMD a HyperTranport névre hallgató technológiát először 2001 folyamán mutatta be, a szabvány azóta folyamatosan fejlődik, az elmúlt napokban pedig újabb mérföldkőhöz érkezett. A konzorcium bejelentése szerint a 3.0-s változat 2,6 GHz-es órajele helyett az új, 3.1-es verzió már 3,2 GHz-es órajelet használ, gyakorlatilag ennek köszönhető a korábban említett sávszélesség növekedés is. A nagyobb sávszélesség mellé kisebb elérési idők is tartoznak, ám ettől eltekintve ugyanazokat az energiaellátási megoldásokat, protokollokat és architektúrát használja a 3.1-es verzió is, mint amit a korábbi, 3.0-s szabvány.

A HyperTransport 3.1 esetében lehetővé válik a 2,8 GHz-es, 3 GHz-es és 3,2 GHz-es órajelek használata. A HT 3.1-es szabvány 25,6 GB/s-os maximális sávszélességet kínál egyetlen egyirányú HT Link segítségével (32-bit), a rendszer teljes, maximális sávszélessége így 51,2 GB/s-os értéket képvisel. Összehasonlításképpen ez utóbbi érték a HT 3.0 esetében 41,6 GB/s volt.

Az újdonság segítségével az AMD az Intel QPI (Quick Path Interconnect) rendszere ellen kívánja felvenni a versenyt, amelyet az Intel a Nehalem, azaz hivatalos nevén Core i7 processzorai esetében vet majd be először.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward