2023-ban már a DDR5-ös memóriamodulok uralhatják a piacot

Az elemzői várakozások szerint ebben az esztendőben már egyértelműen megelőzi majd a DDR5 a DDR4-et, már ami a modulok forgalmát és piaci részesedését illeti.

2023-ban már a DDR5-ös memóriamodulok uralhatják a piacot

A memóriapiac egy fontos átállás előtt áll, ugyanis érkeznek a DDR5-ös szabvány köré épülő memórialapkák, illetve memóriamodulok, amelyek az elemzői előrejelzések alapján igen hamar meghódítják majd a piacot. Most úgy néz ki, hogy a DDR5-ös memóriaszabványra támaszkodó megoldások szélesebb körben már 2022 folyamán elterjedhetnek, első körben a szerverek és az üzleti konfigurációk szegmensében, valamint a következő generációs felsőkategóriás PC konfigurációk is ezt a memóriaszabványt használhatják majd.

Az igazi áttörést a 2023-as esztendő hozhatja, amikor végre a kereskedelem fő áramába is eljutnak a DDR5-ös megoldások: az asztali számítógépek és a notebookok mellett a táblák, valamint az okostelefonok is erre a technológiára állhatnak majd át abban az évben.

Galéria megnyitása

A részletesebb forgatókönyv alapján arra lehet számítani, hogy 2022 folyamán a DDR5-ös memóriaszabvány köré épülő termékek részesedése 25%-kal növekedhet a piacon, míg 2023 folyamán már az 50%-ot is meghaladhatja majd. A 2024 és 2026 közötti időszakban úgy számolnak az elemzők, hogy a még korább memóriaszabványt használó termékek is átállnak majd DDR5-re, így a DDR4-es memórialapkákkal szerelt termékek csak alig 5%-os piaci részesedést tudhatnak majd magukénak.

A Yolle Developpement szakemberei szerint a DRAM piac 120 milliárd dollárra, a NAND Flash piac pedig 68 milliárd dollárra növekedhet az elkövetkező időszakban, ez a tendencia pedig egészen 2026-ig folytatódhat, amikor is a memóriapiac értéke bőven 200 milliárd dollár felett helyezkedhet el.

Maga a DDR5-ös memóriaszabvány sok fontos újítást hoz a DDR4-hez képest, így igen komoly előrelépésnek tekinthető. Egyrészt az adatátviteli sávszélesség a duplájára növekszik, míg a lapkák kapacitása négyszeresére emelkedik, ezáltal jelentősen nagyobb kapacitású memóriamodulok készülhetnek, amelyek mindeközben alacsonyabb üzemi feszültséggel dolgoznak. A DDR5-ös memórialapkák beépített ECC támogatással is rendelkeznek, igaz, ez nem egyenértékű a teljes értékű ECC támogatással, ami az éppen „utazó” adatokhoz is védelmet nyújt. A DDR5-ös memória-szabványról további részleteket is meg lehet tudni egyik korábbi hírünkből, ebből itt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap