Shop menü

DDR5 MEMÓRIA-SZABVÁNY: EZEKET ÉRDEMES TUDNI RÓLA

A JEDEC megosztott néhány érdekes részletet a következő generációs memóriaszabvánnyal kapcsolatban.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
DDR5 memória-szabvány: Ezeket érdemes tudni róla

A JEDEC elárult néhány érdekességet a következő generációs memóriaszabvánnyal, a GDDR5-tel kapcsolatban. Azt már eddig is tudhattuk, hogy az új szabvány DDR5-4800 MHz-ről indul és DDR5-6400 MHz-ig skálázódik hivatalosan, zászlaján pedig több kívánatos cél is lebeg: nagyobb adatátviteli sávszélesség, nagyobb kapacitás, illetve jobb energiahatékonyság.

Galéria megnyitása

A célok eléréséhez természetesen be kell vetni néhány trükköt is. Az egyik ilyen trükk, hogy a DDR5-ös memóriamodulok esetében egy-egy modul már nem egy 64-bites, hanem két darab 32-bites adatsínen keresztül kommunikál az adott rendszerrel, ami a párhuzamos feladatvégzés szempontjából nézve örömteli dolog. Persze ECC támogatás mellett már két darab 40-bites csatornáról lesz szó, de a lényeg szempontjából ez most nem olyan fontos.

A két, egymástól független adatcsatorna jóvoltából a rendszermemória kihasználtsága fokozható, ugyanis a modul két felén egyidejűleg is hozzáférhet adatokhoz a rendszer, egymással párhuzamosan. Az egyes csatornáknál az úgynevezett burst lenght is növekszik, méghozzá 8-ról 16 bájtra (BL8->BL16), vagyis egy-egy csatornánál műveletenként 64 bájtnyi adat feldolgozására van lehetőség.

Galéria megnyitása

A kétcsatornás memóriatámogatás esetén megszokott 2 x 64-bites felosztás helyett gyakorlatilag 4 x 32-bites felosztás áll rendelkezésre. Az újítás jóvoltából a DDR5-ös memóriamodulokkal lényegében két darab 64-bites művelet hajtható végre annyi idő alatt, amennyi alatt egy DDR4-es modul esetében csak egyre van lehetőség, vagyis az effektív memória-sávszélesség a duplájára katapultál.  Ezzel együtt a memóriabankok számát is növelték, méghozzá négyről nyolcra, ami segít a folyamatos memória-elérés során jelentkező teljesítménycsökkenés enyhítésében.

A memórialapkák esetében a DDR4-hez képest már nem 16 Gb, hanem 64 Gb lesz a maximális lapkaméret, azaz ezen a fronton négyszeres előrelépésre lehet számítani. Az egyes chipek ráadásul több lapkából is állhatnak, maximum nyolcból, ami azt jelenti, hogy egy 40 chipből álló LRDIMM modul esetében a 2 TB-os kapacitás sem lesz elérhetetlen. A normál UDIMM konfigurációk esetében a 128 GB-os modulok korszaka is eljön majd.

Galéria megnyitása

Fontos változás továbbá, hogy az üzemi feszültség a DDR4-nél megszokott 1,2 V-ról 1,1 V-ra csökken, ami segít az energiahatékonyság javításában. Hasonlóan fontos az is, hogy a feszültségszabályzó a DDR5-es korszakban már nem az alaplapon foglal majd helyet, hanem az egyes memóriamodulokon, ami az alaplapok felépítését egyszerűbbé teszi, valamint némi költségcsökkenést is eredményezhet, ám a memóriamodulok ezzel egy időben extra komponenssel gazdagodnak, ami az ár növekedését eredményezheti. Az új módszernek köszönhetően a DIMM fedélzetén helyet foglaló szabályzó hatékonyabban alkalmazkodhat a chipek sajátosságaihoz, valamint a rendszerbe csak annyi feszültségszabályzó kerül, amennyire valóban szükség van, nem kell extrém kiépítésekre felkészülni.

A DDR5-ös memóriamodulok továbbra is 288 érintkezővel rendelkeznek majd, mint DDR4-es társaik, ám a fentebb részletezett változások miatt nem lesz átjárás a két szabvány között, ahogy azt a korábbi váltásoknál is megszokhattuk. A NYÁK lap alján elhelyezett bevágást éppen ezért úgy alakítják ki, hogy véletlenül se lehessen DDR5-ös foglalatba DDR4-es modulokat helyezni – és fordítva sem.

Galéria megnyitása

A szabvány bejelentése természetesen nem jelenti azt, hogy innentől elárasztják a piacot a DDR5-ös memóriamodulok, ugyanis a JEDEC szerint 12-18 hónapra van szükség ahhoz, hogy az ökoszisztéma készen álljon a DDR5-ös megoldások rajtjára. Az erősen valószínű, hogy ebben az esetben is az üzleti szegmensbe érkeznek meg először a DDR5-ös platformok, később pedig a klienspiacra is leszivárog az új szabvány. Maga a DDR5 várhatóan legalább olyan hosszú pályafutás elé néz, mint a DDR4, az első prototípusok és kereskedelmi forgalomba szánt megoldások azonban legkorábban is csak 2021 folyamán bukkanhatnak fel, később pedig az asztali konfigurációk szegmensét is elkezdheti meghódítani az új technológia.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére