2010 végén jönnek a 32 nm-es AMD CPU-k

Az AMD gyártókapacitásának kiszervezése lassan véget ér, így a vállalat gyárai a The Foundry Company névre keresztelt cégben kapnak majd helyet, a név természetesen csak ideiglenes. Az AMD régebbi processzor útitervei szerint az első 32 nm-es csíkszélességgel készülő központi egységek várhatóan 2011-ben készültek volna el, ám a cég vezetője, Dirk Meyer az Information Week-nek adott nyilatkozatában már arról számolt be, hogy a 32 nm-es technológiára épülő CPU-k már 2010-ben piacra kerülhetnek.

2010 végén jönnek a 32 nm-es AMD CPU-k

Az AMD gyártókapacitásának kiszervezése lassan véget ér, így a vállalat gyárai a The Foundry Company névre keresztelt cégben kapnak majd helyet (a név természetesen csak ideiglenes). Az AMD régebbi processzor útitervei szerint az első 32 nm-es csíkszélességgel készülő központi egységek várhatóan 2011-ben készültek volna el, ám a cég vezetője, Dirk Meyer az Information Week-nek adott nyilatkozatában már arról számolt be, hogy a 32 nm-es technológiára épülő CPU-k már 2010-ben piacra kerülhetnek.

A fejlettebb csíkszélesség jóvoltából a vállalat növelheti a processzor magjának tranzisztor mennyiségét, így nagyobb számítási teljesítmény elérésére és új funkciók hozzáadására van lehetőség. Az AMD a gyárkiszervezéssel kapcsolatos teendőket március 2-án, azaz a mai nap folyamán zárja le az ATIC-kal (Advanced Technology Investment Company), így létrejön a The Foundry Company, ami hamarosan végleges nevet is kap. Ezáltal az AMD tulajdonképpen "gyárnélkülivé válik", de némi részesedést magáénak tudhat majd az újonnan létrejövő vállalatból. Ezután a cég csak úgy, mint például az Nvidia és a VIA, a processzorok tervezésére helyezi majd a fő hangsúlyt, míg partnere, a TFC a termékek gyártásáról fog gondoskodni. Az AMD jelenleg is együttműködik különböző gyártókkal, úgy mint a TSMC-vel és az UMC-vel, akik a vállalat grafikus processzorainak és lapkakészleteinek gyártását végzik.

Az AMD a 32 nm-es csíkszélesség bevezetésével a jelek szerint egy éves hátrányba kerül majd az Intel-lel szemben, ugyanis a nagy rivális már 2009. negyedik negyedévében elkészül a fejlettebb gyártástechnológiára épülő megoldásaival. Az AMD ezzel szemben csak 2010 közepére készül el a 32 nm-es processzorokkal, amelyek várhatóan 2010 negyedik negyedévében kerülhetnek majd a boltok polcaira.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward