2008. végén jönnek a Nehalem CPU-k

Az Intel útitervében először 2002.-ben jelent meg a Nehalem kódnév, ám most, 5 évvel később már tudható, hogy pontosan mikor fognak debütálni az első, új maggal rendelkező processzorok. A gyártó tervei alapján az első Nehalem cpu-k várhatóan 2008. negyedik negyedévében lesznek elérhetőek a nagyközönség számára. A Nehalem mag egyik érdekessége, hogy integrált videó vezérlőve is felvértezi az Intel.

2008. végén jönnek a Nehalem CPU-k

Az Intel útitervében először 2002.-ben jelent meg a Nehalem kódnév, ám most, 5 évvel később már tudható, hogy pontosan mikor fognak debütálni az első, új maggal rendelkező processzorok. A gyártó tervei alapján az integrált videó vezérlővel büszkélkedő Nehalem cpu-k várhatóan 2008. negyedik negyedévében lesznek elérhetőek a nagyközönség számára.

A Nehalem egységek egy új mikro architektúrára fognak épülni, ezek a processzorok sokkal hatékonyabbak lesznek a jelenlegi Core2-es processzoroknál, ezen kívül egy új technológia segítségével lehetőség lesz a processzor magjainak virtuális duplázására is. A beépített memóriavezérlő és az új busz ( Intel Quick Interconnect) mellett a processzorok nagymértékben testre szabhatóak lesznek. Például a gyártó felvértezheti a processzort integrált videó vezérlővel, majd szabályozhatja a memóriavezérlő csatornáinak használatát, valamint a processzor magjainak használatát egyaránt.

Az első Nehalem architektúrára épülő processzor Bloomfield néven kerül majd forgalomba. A CPU kettő vagy négy maggal rendelkezhet, az új Hyper-Threading technológia segítségével akár nyolc szálon is dolgozhat egyszerre. A Bloomfield egységek négymagos verziói nagy teljesítményigényű környezetekben lesznek jelen, például komolyabb asztali gépekben, illetve munkaállomásokban, míg a kétmagos példányok a középkategóriás piacot célozzák meg. A Nehalem EP példányok a kétprocesszoros rendszerekben kapnak helyet, a felsorolt processzorok nem rendelkeznek integrált videó vezérlővel, érkezésükre 2008. folyamán számíthatunk.

Az Intel integrált videó vezérlővel rendelkező egységeiről, illetve a nyolcmagos processzorokról egyelőre nincsenek pontos információk. Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója korábban az IDF-en elmondta, hogy azok a processzorok, amelyek integrált videó vezérlőt is tartalmaznak, majd csak 2009-ben lesznek elérhetőek, míg a nyolcmagos egységek esetében 2008.-as szállításokról beszélt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward