2008 elején jön az új VIA processzor

A processzor piac jelentős része az AMD és az Intel között oszlik meg, a VIA ennek ellenére nem gondolja úgy, hogy fel kéne adnia probálkozásait, amelyek a vállalat piaci részesedésének növelését célozzák meg. A két nagy rivális processzorai csúnyán elverik a VIA CPU-it, ennek ellenére a gyártó egy új processzor architektúra fejlesztésén munkálkodik, amelyhez egyúttal nagy reményeket is fűznek.

2008 elején jön az új VIA processzor

A processzor piac jelentős része az AMD és az Intel között oszlik meg, a VIA ennek ellenére nem gondolja úgy, hogy fel kéne adnia próbálkozásait, amelyek a vállalat piaci részesedésének növelését célozzák meg. A két nagy rivális processzorai csúnyán elverik a VIA CPU-it, ennek ellenére a gyártó egy új processzor architektúra fejlesztésén munkálkodik, amelyhez egyúttal nagy reményeket is fűz.

Az új architektúrához új elnevezés is jár: az új magot Isaiah névre keresztelte a VIA. A processzorral kapcsolatban egyelőre csak információ morzsák állnak rendelkezésre, az már viszont egészen bizonyosan tudható, hogy az új processzor 65nm-es gyártási technológiával készül. Érdekesség, hogy a CPU 1333 MHz-es FSB támogatással rendelkezik majd, a másodszintű gyorsítótára 1 MB-os lesz. Az újdonság 64-bites, a gyártó a processzort felvértezi a virtualizáció és az ECC memória támogatásával is. A tervek szerint várhatóan 2008. első negyedévében debütál majd az új Isaiah mag.

Összehasonlításképpen, a VIA jelenleg forgalomban lévő processzormagja az Esther, 32-bites, 90nm-es csíkszélességgel büszkélkedik, a másodszintű gyorsítótára mindössze 128 KB, az FSB értéke pedig 800 MHz. Az Esther magos processzorok órajele 1 GHz-től 2 GHz-ig terjed. Az információk szerint a VIA új architektúrájával felvértezett processzorai kétszer olyan gyorsak lesznek, mint a jelenlegi, azaz az Esther maggal szerelt modellek.

A piaci verseny szempontjából nem lenne rossz, ha a VIA is beszállna a küzdelembe, azaz felvenné a versenyt az AMD és az Intel processzoraival, ám erre sajnos nem sok esély van.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward