2 GHz-es, kétmagos processzor az ARM-től

Az ARM processzorai számos okostelefonban foglalnak helyet, ám a gyártó tervei szerint a későbbiekben ezek a központi egységek nem csak kézi készülékekben, hanem nagyobb hordozható konfigurációkban, például smartbookokban és netbookokban is feltűnhetnek. Az egyik legnépszerűbb ARM processzor napjainkban egyébként a Cortex-A9-es, amely például az iPhone 3GS-ben és a Palm Pre-ben is jelen van.

2 GHz-es, kétmagos processzor az ARM-től

Az ARM processzorai számos okostelefonban foglalnak helyet, ám a gyártó tervei szerint a későbbiekben ezek a központi egységek nem csak kézi készülékekben, hanem nagyobb, hordozható konfigurációkban, például smartbookokban és netbookokban is feltűnhetnek. Az egyik legnépszerűbb ARM processzor napjainkban egyébként a Cortex-A9-es, amely például az iPhone 3G S-ben és a Palm Pre-ben is jelen van.

Hogy a gyártó mennyire komolyan veszi azon kijelentését, amely szerint a későbbiekben nagyobb készülékeket is vezérelni fognak az ARM processzorok, azt semmi sem jellemzi jobban, mint a tény: a cégnél javában dolgoznak a legfrissebb modell kifejlesztésén. Az újdonság a Cortex-A9 MPCore nevet viseli és kétféle változata készülhet majd el, ezekből a 40 nm-G csíkszélességgel készülő újdonságok 2 GHz-es, vagy magasabb magórajelen is képesek lesznek üzemelni.

Az új Cortex A9-es kétmagos "hard macro"  processzorok dual NEON és SMP (symmetrical multiprocessing) támogatással érkeznek és akár 8 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral lesznek ellátva. A gyártó ahhoz, hogy az újdonságokat könnyedén alkalmazni lehessen  SoC (System on chip, azaz rendszer a chipen) megoldások esetében is, mellékel minden szkriptet és a hozzájuk tartozó fájlokat, amelyek segítségével a kétmagos Cortex A9-eseket bármilyen SoC-ba bele lehet majd integrálni.

Mivel ezek az egységek sem lesznek képesek x86-os kód futtatására, így a 2 GHz feletti órajelen üzemelő kétmagos Coretex A9-esekkel ellátott konfigurációkon nem futhat majd Windows operációsrendszer. A termékek Androiddal vagy egyéb nyílt forráskódú operációsrendszerekkel használhatóak lesznek, így versenyképesek lesznek a Linuxos Atom netbookokkal szemben, főleg energiatakarékosság és üzemidő tekintetében. Az alacsony fogyasztás miatt az ARM alapú netbookok üzemideje drasztikusan növekedhet majd a jelenlegi megoldásokhoz képest.

Az ARM ígérete szerint az új, kétmagos ARM Cortex A9-es hard macro egységek még az idei év negyedik negyedévében elérhetővé válnak, így a velük felszerelt netbookok és smartbookok 2010 elején már akár forgalomba is kerülhetnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward