100 dolláros laptop 188 dollárért

A One Laptop Per Child (OLPC) névre hallgató akció keretein belül 100 dolláros laptopot kívánnak biztosítani a fejlődő ország tanulóinak, ám a kezdeményezés néhány akadályba ütközött. Korábban már megemelték a noteszek árát a szervezők, mivel nemrégiben a laptop hardver elemein kívül egyéb költségek is felmerültek, így egy notebook ára 175 dollár lett, ám most ismét feljebb kúszott az ár, így jelen pillanatban 188 dollárba kerül a 100 dollárosnak meghirdetett laptop.

100 dolláros laptop 188 dollárért

A One Laptop Per Child (OLPC) névre hallgató akció keretein belül 100 dolláros laptopot kívánnak biztosítani a fejlődő ország tanulóinak, ám a kezdeményezés néhány akadályba ütközött. Korábban már megemelték a noteszek árát a szervezők, mivel a laptop hardver elemein kívül egyéb költségek is felmerültek, így egy notebook ára 175 dollár lett, ám most ismét feljebb kúszott az ár, így jelen pillanatban 188 dollárba kerül a 100 dollárosnak meghirdetett laptop.

A laptop árával kapcsolatban már kiadtak egy közleményt is, amelynek értelmében a notesz ára országonként eltérő lesz. Uruguay-ban például 205 dollárba kerül majd a laptop, a Brighstar Ururguay SA-val kötött együttműködésnek köszönhetően. Az OLPC állításai szerint a notebook ára nem kizárólag a hardverelemek árából tevődik össze.

Költséget képez a technikai személyzet oktatása, valamint nagy hangsúlyt kell fektetni a hardverelemek szervizének biztosítására, hiszen fejlődő országokba kerülnek a gépek, ahol a javítást egyébként nehéz megoldani. A szoftveres támogatás szintén költségként jelentkezik, de ez sem kerülhető ki, mivel a támogatás nélkül a befoltozatlan biztonsági rések nagy kockázatot jelentenek. Az utolsó szempont, amelyet figyelembe kell venni, az a laptopok internet használati díja. Ha mindezeket a költségeket összeszámoljuk, akkor 5 év alatt egy laptop 972 dollárt emészt fel.

George Snell, az OLPC szóvivője az alábbi nyilatkozatot tette a Reuters-nek: "Teszteljük az XO Laptopot. Biztosak akarunk lenni benne, hogy minden szoftver tökéletesen működik. Minden szükséges javítást elvégzünk, mielőtt a gépek forgalomba kerülnének." Majd hozzátette: "Addig nem fogadunk el rendeléseket, amíg a gépek készen nem állnak, jelenleg is több tucat országgal folytatunk tárgyalásokat."

Az XO laptopok októberben kerülnek le a gyártósorokról, ám a forgalomba kerülő termékek a vártnál magasabb áron lesznek elérhetőek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward