Új Apple iMac: combos hardver, 5K-s Retina kijelző

Az Apple bemutatta várva várt egybegépét, ami érdekesre sikeredett, igaz, az "innovációt" sajnos az ára is tükrözi.

Új Apple iMac: combos hardver, 5K-s Retina kijelző

Ahogy az várható volt, ma bemutatkoztak az új iPad-ek, illetve az Apple legújabb egybegépéről is lehullott a lepel, amely 5K-s Retina kijelzőjével hívja fel magára a figyelmet.

Az új kijelző 5120 x 2880 pixeles natív felbontást alkalmaz és rengeteg érdekességet vonultat fel. A gyártó energiatakarékos háttérvilágítást pakolt mögé, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az oxide TFT kijelző 14,7 millió képpontot tartalmaz, ami a Full HD kijelzőkhöz képest hétszer, a 4K-s kijelzőkhöz képest pedig 67 százalékkal több pixelt jelent. A kijelzőhöz újfajta vezérlőchipet készítettek, a tranzisztorok pedig szintén megújultak, így kevesebb áramot igényelnek, a töltést pedig tovább megtartják, mint a korábbi megoldások. Ezzel együtt a minél jobb kontraszt elérésére is törekedtek a mérnökök, akár szemből, akár oldalról nézzük a kijelzőt – a jobb kontrasztarányt extra rétegek biztosítják. Az újításoknak köszönhetően a fehérek még fehérebbek, a feketék pedig még feketébbek lettek az 5K-s Retina kijelzőn. Az új eljárások jóvoltából a kijelző annak ellenére fogyaszt kevesebbet, hogy sokkal több pixelt tartalmaz, mint elődje: az energiafogyasztás összességében 30 százalékkal csökkent.

Nyilván ekkora pixelmennyiség meghajtásához combos hardver is kell – ezzel nem is lesz probléma. A kijelző mögött az alapmodellben egy 3,5 GHz-es négymagos Core i5-ös processzor dolgozik, amely igény szerint akár 4 GHz-es négymagos Core i7-es processzorra is lecserélhető. A Turbo Boost támogatás jóvoltából előbbi processzor 3,9 GHz-en, utóbbi pedig akár 4,4 GHz-en is ketyeghet. Alaphelyzetben rendszermemóriából 2 x 4 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es So-DIMM modul jár, de a rendszermemória igény esetén könnyedén bővíthető akár a felhasználó által is, hála az összesen négy, könnyedén hozzáférhető So-DIMM memóriafoglalatnak. Az új iMac 16 GB-nyi vagy 32 GB-nyi rendszermemóriával is kérhető lesz.

Az adatok tárolásáról 1 TB-os Fusion Drive gondoskodik, amit akár 3 TB-os Fusion Drive-ra is lecserélhetünk, de az opciók között 256 GB-os, 512 GB-os, illetve 1 TB-os SSD meghajtó is jelen lesz. A 27 hüvelykes képátlójú 5K-s Retina kijelző meghajtásáról egy AMD Radeon R9 M290X típusú, 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriával ellátott mobil videokártya gondoskodik. Ha ez kevés lenne, egy AMD Radeon R9 M295X modellt is kérhetünk helyette újdonsült egybegépünkbe. A vezeték nélküli kommunikációt egy Bluetooth 4.0-s és egy 802.11ac WiFi vezérlő segíti.

Az új iMac a felsoroltakon kívül beépített hangszórókkal, illetve FaceTime HD kamerával és két mikrofonnal egyaránt fel lesz szerelve, az 5K-s kijelző mellett pedig akár egy 3840 x 2160 pixeles külső kijelző is kapcsolódhat hozzá. A hátoldalon egy SDXC memóriakártya-olvasó, négy darab USB 3.0-s port, valamint két Thunderbolt 2 port sorakozik – utóbbiak Mini-DisplayPort csatlakozók formájában érhetőek el. A sort egy Gigabites Ethernet port, valamint egy fejhallgató kimenet zárja.

A csomagban természetesen beviteli eszközök is lesznek: ezek között egy Apple Wireless Keyboard, illetve egy Magic Mouse lapul majd. Az új iMac szokás szerint ezúttal is rendkívül elegáns, széleinek vastagsága pedig mindössze 5 milliméter.

Az alapmodell 2499 dollárba kerül, ami az előadáson elhangzottak szerint igazán baráti összeg, mert az eddig bejelentett 5K-s kijelzők egymagukban is hasonló áron lesznek rajtkor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward