Toshiba Satellite Pro U400: Ergonómiailag korrekt

A Toshiba legolcsóbb 13"-os gépezete járt nálunk, amely árával pár szívet biztosan meg fog hódítani.

Toshiba Satellite Pro U400: Ergonómiailag korrekt

I. Bevezető és specifikáció

Mostanában rászoktunk a kisebb gépek tesztelésére, ami nem véletlen. Egyre többen utazgatnak/járnak iskolába notebookkal, így ők előszeretettel nézegetik a 2 kg körüli/alatti gépeket. Pár hónappal ezelőtt indítottuk el „Milyen notebook tesztjét látnátok szívesen az oldalon?” rovatunkat a fórumban és a visszajelzések alapján a vásárlók többsége a 140-180 ezer forint közötti ársávban keresgél. Ezúttal (is) nekik kedvezünk, ugyanis a Toshiba legolcsóbb 13,3”-os Satellite Pro-ja alig haladja meg a 150 ezer forintot.

Galéria megnyitása

Processzor: Intel Core 2 Duo T2390 1,86 GHz 1 MB cache 533 MHz FSB

Memória: 2 GB Elpida DDR2-667 CL5-5-5-15

Chipset: Intel GL960

Videokártya: Intel GMA X3100

Hangkártya: Conexant Cx20561 HD Audio

Kijelző: 13,3” (1280x800, Anti-Glare, Samsung LTN133AT07G01)

Merevlemez: Hitachi HTS542516K9SA00 (160 GB, 8MB cache, 5400 rpm, SATA)

Optikai meghajtó: HL-DT-ST GSA-U10N DVD-RW

Hálózati kártya (LAN): Realtek Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Realtek RTL8187B 802.11g

e-SATA: nincs

HDMI: nincs

Mobil internet: nincs

Modem: van

TV tuner: nincs

Távirányító: nincs

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 4 cellás 40Wh

Operációs rendszer: nincs

Tömeg: 1,9 kg

Ár (a cikk megjelenésekor): 157 ezer forint

Árához képest viszonylag rendben van a hardveres felhozatal, bár azt látni kell, hogy a Toshibánál elsősorban kifutó vagy már kifutott alkatrészekből építették össze a Satellite Pro U400 sorozat legolcsóbb darabját. Ez nem feltétlenül baj, ha tisztában vagyunk vele, hogy milyen korlátozásokkal és hátrányokkal jár mindez. Operációs rendszert természetesen nem kapunk ezért az árért, viszont a 2 év garancia az jár.

Galéria megnyitása

A szokásos Toshiba-s dobozolás fogad minket, a nagy fehér kartonon belül egy fóliába csomagolt notebook és egy külön barna kartondoboz fogad minket. Táskát és egeret ezúttal sem kapunk, ahogy driver CD-t sem, a jól megszokott letöltő központból kell levadásznunk mindent (a linket az egyik papíron találjuk). A kézikönyv most is bő lére eresztett és van gyors üzembehelyezési útmutató is – mindez természetesen magyar nyelven.

 

II. Hardver és teljesítménytesztek

Bekapcsolás után potnosan az a kép fogadott minket, mint az L300-nál, nagyon halk morajlás, amely terhelés hatására szökik csak feljebb.  Természetesen a hőmérsékletek a kisebb méret miatt nem voltak olyan parádésak, mint a nagy tesónál, üresjáratban 52, maximális terhelésre 79 fokot mértünk. Ettől függetlenül a gép alja egyáltalán nem forrósodott fel, kényelmeseb lehetett használni akár ölbe véve is.

Galéria megnyitása

A BIOS ezúttal sem tartogatott meglepetést számunkra, csak az alap dolgokat állíthatjuk be rajta, egyetlen menüpont volt, amely szokatlannak mondható, ez pedig az USB csatlakozók áramellátásáért felelős. Segítségével áram alatt tudjuk tartani a portokat akkor is, ha a gép kikapcsolt állapotban van, így nyugodtan tölthetők mp3 lejátszók és mobiltelefonok is róla.

A Windows Vista hasonló sebességre datálta az U400 belsejét, mint a nálunk járt L300-ét, ami meglepő, hiszen a grafikus vezérlő eltérő és a processzorok sebessége valamint rendszerbusza is különbözik. Ettől függetlenül nem éreztük lassabbnak valóban a kisgépet, mindenesetre furcsa az értékelési rendszer maradjunk annyiban. A 2 GB memóriát ezúttal sajnos két modulban kapjuk meg, de a bővítés miatt ne fájjon a fejünk, ugyani ez a chipset maximum értéke is egyben.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A beépített 160 gigás Hitachi merevlemez meglehetősen lassú volt 5400-as fordulatszáma ellenére, a szokásos olvasási értékeknél jó 10 MB/mp-cel alacsonyabb értékeket produkált. Szerencsére zajszintje rendben volt, igaz ez részben a HDD felfogatókeretnek is köszönhető, amelyhez nem mellesleg szoftveres merevlemezvédelem is tartozik (bizonyos mértékű rázkódás esetén félrehúzza a fejet, hogy ne okozzon károkat). Védelem ide vagy oda, a vinyó hőmérsékletével sem voltunk kibékülve, hiszen hol van még a nyár és a bőven 40 fok feletti érték riasztó lehet az év legmelegebb időszaka előtt. Megfigyeltük, hogy a HDD hőmérséklete nem igazán függ a processzorétól, így puszta internetezés alatt se volt képes lehűlni, ahogy masszív CPU terhelésnél se kúszott feljebb.

Toshiba Satellite Pro U400-13J teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 4574

PCMark05 (Graphics): 1395

PCMark05 (HDD): 4086

Cinebench10: 3285 (4 perc 29 másodperc)

Memória olvasás: 3662 MB/s

Memória írás: 2694 MB/s

Memória másolás: 2983 MB/s

Memória késleltetés: 102,7 ns

CPU Queen: 7922

CPU PhotoWorxx: 5386

CPU Zlib: 24487 kB/s

CPU AES: 6895

FPU Julia: 2669

FPU Mandel: 1716

FPU SinJulia: 863

III. Ergonómia

L300, csak kisebb. Nagyjából így lehetne összefoglalni a Satellite Pro U400 kinézetét és az az igazság, hogy a valóságtól nem is állunk olyan messze. A fedlap és a színvilág egy az egyben ugyanaz, a belső már némileg eltér. A hátlap lebontása után elérhetővé válik a merevlemez és a memóriák cseréje.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A billentyűzet egy az egyben ugyanaz, mint amit az L300-nál láttunk, még méretre sincs különbség, a kisebb ház miatt csupán a holtterek tűntek el a klaviatúra mellől. Ennek köszönhetően remekül nyomható gombokkal találjuk szembe magunkat, a billentyűk holtjátéka talán picivel nagyobb, mint az említett modellnél, de kategóriájában abszolút kiemelkedő.

Galéria megnyitása

A touchpad felülete meglehetősen pici a nagyra nőtt billentyűzet miatt, némi szerencse, hogy alapértelmezésben nincs görgetősáv, így amit látunk az mind hasznos terület. A bal és jobb egérgomb teljesen némán kattan, használatuk könnyű, alakjukat az A300/A350 modellektől kapták.

Galéria megnyitása

A visszajelző LED sor ezúttal nem a touchpad alatti fekete sávon helyezkedik el, hanem a gép jobb szélén, így talán kevésbé vonja el a felhasználók figyelmét.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Meglehetősen sok csatlakozó van az U400-on, így nem csoda, ha két oldalra alig tudták bezsúfolni őket. A három USB-ből egy külön van, ide célszerű a HSDPA modem stickeket dugni, mert a bal oldalon bizony egy portot így elveszítenénk. HDMI nincs, FireWire-400 és ExpressCard viszont van. A DVD-író tálcája meglehetősen alacsonyra került, ráadásul kinyitásnál lejt is lefelé erősen, így óvatosan tologassuk, mert könnyen végigkaristolhatjuk vele az asztalt. Elöl kapott helyet szokás szerint a memóriakártya-olvasó, a mechanikus hangerőszabályozó és a WLAN ki-bekapcsoló is meglehetősen letisztult formában.

Galéria megnyitása

A webkamera is átkerült az L300-ból, így bár VGA felbontása alacsonynak tűnhet, meglehetősen folyamatos és szép képet produkál, bár a fehéregyensúly nem az erőssége. A kijelző natív felbontásban szép látvány volt, bár minimális fényereje nem eléggé alacsony és a maximális se biztos, hogy elegendő lesz napsütésben. Egyetlen hibája viszont van: amint eltérünk a maximális felbontástól, a megjelenített kép brutális minőségromlásba kezd és homályos lesz.

IV. Üzemidő és értékelés

A felszín alatt megbújó 4 cellás akkumulátor mindösze alig 40 Wh-s teljesítményre képes, amely nagyon gyenge (igaz nem is emelkedik meg tőle a noteszgép). Ezek alapján nem vártunk tőle sokat és sajnos pont annyit is teljesített: minimális terheléssel és kikapcsolt Bluetooth-szal valamint vezetékes hálózati kártyával 2 óra 15 perc, maximális fényerőn filmnézéssel ennek a felét produkálta az U400.

Galéria megnyitása

Összességében meg voltunk elégedve a Toshiba legolcsóbb 13,3”-os gépezetével, amely bizonyos téren átlag alatti eredményeket produkált, ettől eltekintve egy nagyon szerethető jószág. Sajnos a legfájóbb pont az akkumulátor, amely ha hat cellás lenne talán kicsit több mint három óráig is kihúzta volna vele az U400, de az alig két órás üzemidő bizony sovány, nagyon sovány. Tekintettel arra, hogy a Lenovo Thinkpad SL300-at már nem kapni, így egyedüli konkurensként az MSI EX300/EX310 maradt, mely bizony akár kétszer több ideig is képes talpon maradni, ráadásul hardverileg is erősebb. Éppen ezért nem tudjuk nyugodt szívvel ajánlani messzire utazóknak a Toshiba Satellite Pro U400-13J-t, a sorozat többi tagja pedig magas ára miatt nem érdemelheti ki az ajánlott vétel plecsnit.

Pro:

+ remek billentyűzet

+ touchpad jó

+ kijelző szép képet nyújt

+ bővíthetőség és csatlakozási lehetőségek

+ versenyképes ár

Kontra:

- átlagosnál lassabb és melegebb merevlemez

- gyenge akkumulátoros üzemidő

- natívtól eltérő felbontásnál a képminőség drasztikus romlása

- memória limit (2 GB)

- elavult belső

A tesztkészülékért köszönet az Expert Computer Kft-nek!

Hivatalos honlap: Toshiba

Vásárlás: iPon webáruház

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap