Toshiba Satellite L775: Lemezcsere előtt

A 15"-os változat után jóval izmosabb hardverrel láttuk vendégül a Toshiba Satellite vonalának legnagyobb kijelzővel rendelkező példányát.

Toshiba Satellite L775: Lemezcsere előtt

1. Bevezető és specifikáció

Januárban már elkezdtünk foglalkozni a nagyképernyős, elsősorban otthoni felhasználásra szánt, viszonylag erős hardverrel rendelkező notebookokkal, melyeknél az egyetlen kritérium a maximum 200 ezer forintos vételár volt. Bár mostani szereplőnk pár ezressel ezt meghaladja, a javuló euró árfolyamnak köszönhetően hamarosan egyessel kezdődhet majd az ára.

A Lenovo G770 egy abszolút vállalható masina benyomását keltette, komolyabb negatívumnak egyedül a touchpad gombjait tudtuk felhozni. Ezzel szemben a Toshiba jelenleg futó Satellite szériájából már volt szerencsénk a 15,6”-os változathoz, amely árcédulájától függetlenül se nyerte el tetszésünket, melyet főleg billentyűzetének, anyaghasználatának és alacsony üzemidejének köszönhetett. Most viszont itt a 17,3”-os verzió Inteles belsővel, hogy lemossa az arcunkról a szomorúságot és ismét oda helyezze a képzeletünkben a márkát, ahova annak idején való volt.

Jól látható, hogy a Lenovo G770-nél processzor terén erősebb, videokártya terén viszont gyengébb vasat kapunk, amely nem biztos, hogy jó döntés volt, hiszen a termék ára 20 ezer forinttal magasabb. Igaz, ezért cserébe operációs rendszert is kapunk. A gyártó nem fukarkodott az USB 3.0 csatlakozóval sem, illetve továbbra is alap dolognak tekinthető a 2 éves garancia. A G770 és az L775 táblázatát egymás mellé téve egyértelműen látszik, hogy bár a Lenovo jobb teljesítményt nyújt majd játékok alatt, alapjában véve hasonló szolgáltatásokat kínál a két cég ebben a szegmensben. A döntő tehát a felhasználói élmény, a hozzá szorosan kapcsolódó anyaghasználat és az apróságok közötti különbségek lesznek.

A Toshiba továbbra is tartja régi szokását és nem mellékel driver lemezt a notebookjai mellé, amely kivételesen nem olyan nagy probléma, hiszen a Windows 7 előtelepített változata ott csücsül a merevlemezen, illetve sok más gyártóhoz hasonlóan a rejtett partícióról történő visszaállításon kívül lehetőségünk van egy adott állapotról is visszaállító lemezt készíteni. A mellékelt tápegység 90W-os és viszonylag gyorsan feltölti a mezei hatcellás akkumulátort, ugyanakkor egész végig érezhetően melegszik, amely arra utal, hogy a készülék üresjárati teljesítményfelvétele valamivel az átlag felett lehet.

2. Hardver és hangzás

A G770 esetében elégedettek voltunk a hűtőrendszer teljesítményével és zajszintjével is, a Lenovo-nak sikerült megtalálnia az arany középutat. Jó hír, hogy ezzel a jó tulajdonsággal az L775 is rendelkezik, hiszen játékok alatt is teljesen vállalható zajszintet produkált, normális használat mellett pedig abszolút visszafogott a ventilátor működése. A hőmérsékleti adatok is kecsegtetőek, hiszen ha nem piszkáljuk a gépet, akkor a processzor 42, a videokártya pedig mindössze 39 fokon üzemel. Maximális terhelés mellett ezektől az értékektől jócskán elrugaszkodnak, de a 72, illetve 65 fokos adatok a nem csak az átlagnál, de a G770-nél is jobb eredménynek tekinthetők (az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Toshiba-ban valamivel gyengébb videokártya van, de ez az érdemeiből semmit nem von le). A burkolatok még a legdurvább terhelés mellett is csak elenyésző módon melegszenek, ezért úgy gondoljuk, hogy az L775 hűtőrendszere valóban jól sikerült.

Ahogy az várható volt, a Windows 7 beépített tesztje is rámutatott a két gép hardverbeli különbségeire, hiszen a Toshiba-ban lévő processzort fél ponttal erősebbnek, a videokártyát pedig átlagosan ugyanennyivel gyengébbnek értékelte a Lenovo-ban lévő alkatrészekhez képest. A 4 GB memória manapság teljesen sztenderd mennyiségnek tekinthető már egy notebooknál is, ráadásul jó hír, hogy ezt a gyártó mérnökei egyetlen modulként helyezték a gépbe, így a 8 GB-ra való bővítés olcsón és könnyen megléphető. Amit viszont nem értünk – és emiatt szomorúak is voltunk – hogy miért maradt ki az NVIDIA Optimus támogatás a készülékből. Minden adott volt hozzá (integrált Intel HD Graphics videokártya, dedikált újgenerációs NVIDIA videokártya), ezért értetlenül álltunk a látottak előtt. A BIOS-ban is próbáltunk választ találni a kérdésre, hátha ott rejtettek el a mérnökök egy kapcsolót, amellyel aktivizálható a szolgáltatás, de sajnos nem. Ez egyben azt is jelenti, hogy az L775-ös Satellite átlagos és maximális üzemideje biztos, hogy rövidebb lesz a Lenovo G770-énél. Bár nem jellemző, hogy az ekkora noteszgépeket úton-útfélen is használják a tulajdonosok, ez mindenképpen egy baklövés volt a Toshiba részéről – ahogy az is, hogy a GT 525M jóval az átlag órajelek alatt üzemel (600/1200 MHz helyett 475/950 MHz-en). Ez várhatóan jelentős eltérést fog mutatni a Dell Inspiron 5110-hez képest a tesztek során, amely a VGA gyorsabbik változatával rendelkezik.

A merevlemez szintén 500 GB-os kapacitással bír, akár csak a G770 esetében, viszont itt nem 7200-at, hanem 5400-at pörög csak percenként, ráadásul azt érzékelhetően nagyobb zajszinttel teszi, mint a múltkori alanyban található példány. Bár – ami a sebességet illeti – a kategórián belüli átlagot megüti a Hitachi fél terás vinyója, mégis néha jóval lassabbnak érezni annál, amire papíron képes. Jó hír ugyanakkor, hogy a melegedése elhanyagolható, a 40 fokos értéket hosszú órákig tartó másolás után tudtuk csak elérni, ami bíztató a forró nyári napokra gondolva.

A hangszórók kellő hangerővel és torzításmentesen szólnak, de akárhogyan állítgattuk a hangszínszabályzót, sehogy nem tudtuk kiküszöbölni a tompaságot, amely a magas tartomány alsó részében tapasztaltunk. Ettől függetlenül filmnézésre bátran használható a gép, játékok alatt viszont karcsúnak érezhetjük majd az effekteket.

3. Ergonómia és kinézet

Ősszel járt nálunk az L775 kistestvére (L755) és az ott leírtak hellyel-közzel igazak sajnos a nagyobbik változatra is. Ezúttal nem a barna, hanem a szürke színben pompázó verziót kaptuk meg, véleményünk szerint ez valamivel kellemesebb a szemnek, mint a sötét barnás árnyalat, főleg, hogy a gombok mindkét esetben feketék. A csillogó bevonat mindenhol visszaköszön, egyedül a gép oldalán és alján nem találkozunk vele. Sokadszorra is megjegyezzük, de nyilván sejti mindenki, hogy elég könnyen koszolódik, illetve karcolódik, így tisztán tartani nem egyszerű. A fedőlap közepe talán egy fokkal ellenállóbb a külső behatásokat illetően, mint a 15,6”-os változat. A merevlemezhez és a memóriához könnyedén hozzáférünk, így ha bővíteni, esetleg cserélni szeretnénk őket, akkor ezt probléma nélkül megtehetjük.

A billentyűzet is megegyezik a két változat esetében, egyetlen fontos tényezőt kivéve: az L775-nél a gombok nyomáspontja alacsonyabban van, így kényelmesebb rajta gépelni. Ettől függetlenül a csillogó bevonat és a furán kialakított gombfelület miatt továbbra sem tartozik a kedvenceink közé a Toshiba modern klaviatúrája – tény ugyanakkor, hogy aki felül tud kerekedni ezeken a problémákon, annak nem valószínű, hogy problémája lesz vele. A bal oldalon található helyi menü gomb miatt a szóköz továbbra is túl rövid lehet egyeseknek.

A touchpad is egy erős közepesként értékelhető, hiszen könnyedén kezelhető, de mérete talán túlságosan kicsi a kategóriához képest, multitouch műveletek közül viszonylag keveset támogat, illetve ami nagyobb probléma, hogy a fényes burkolat itt is visszaköszön, ráadásul a jobb és bal egérgombok hiába nyomhatók könnyedén és produkálnak alacsony zajszintet, végállásban picit megtorpannak és egy fél milliméterrel tovább süllyednek, amely elég érdekes érzést kölcsönöz a használat során.

17”-os géphez képest szokatlanul kevés csatlakozót találunk az L775-ön. Egyedül a kék színű USB 3.0 foglalt emelhető ki, a többi gyakorlatilag bármelyik mezei 15”-os gépen rajta van már. Tény ugyanakkor, hogy a vele nagyjából egy árban lévő Lenovo G770-en is mindössze egyetlen egy USB aljzatot találunk pluszban.

Úgy látszik, hogy az ilyen nagyméretű notebookoknál egy valamire biztosan odafigyelnek, ez pedig a kijelző. A Samsungtól érkező 17,3”-os 1600x900 pixeles LED-es TN panel nem meglepő módon szinte ugyanolyan képminőséget produkál, mint a Lenovo G770-ben lévő tök ugyanilyen kijelző. A különbség az előre definiált beállítások és a videokártyák közti különbség okozhatja. Bár a G770 gyárilag közel van a szemre bekalibráltnak tűnő állapothoz, az L775-nél egy picit sárgás képárnyalattal találkoztunk. Ezt leszámítva – akárcsak a G770 – az L775 is egy abszolút vállalható, a mindennapok során remekül használható kijelzővel büszkélkedhet. A fényerő tartomány elég tág, bár a minimális érték lehetne egy fokkal alacsonyabb. A webkamera pontosan ugyanaz a típus, mint a kistestvérnél, mezei optikájától nem kell kiemelkedő képminőséget várni.

4. Teszteredmények

A Toshiba Satellite L775-ben – ahogy a bevezetőben már említettük – erősebb processzor van, mint a közvetlen ellenfélnek kikiáltott Lenovo G770-ben, de ez a valóságban inkább arra lesz/lehet csak elég, hogy játékok alatt valamelyest kompenzálja a gyengébb videokártyát. Meglepő ugyanakkor, hogy a PCMark szerint a GT 525M társaságában a Core i5 érezhetően jobb video lejátszási képességekkel bír, mint a jóval lassabb Core i3 mellett az amúgy nagyobb számítási kapacitással bíró Radeon HD6650M. A valóságban ugyanakkor teljesen lényegtelenek ezek a számok, ugyanis bármilyen nagyfelbontású videóval elboldogul mindkét készülék.

Érdekes párharc volt a játékok alatt mutatott teljesítmények mérésénél, ugyanis az L775-ben található GeForce GT 525M jóval alacsonyabb órajelen működött, mint a Dell Inspiron 5110-ben lévő társa, viszont utóbbinál csak egy mezei Core i3 társult a VGA-hoz, míg jelen tesztünk alanya egy jóval erősebb Core i5-öt kapott. Ennek ellenére – ahogy az várható volt – az esetek többségében a videokártya volt a döntő és ez bizony szélsőséges esetekben durván ki is ütközött. Három sorral feljebb találjuk meg a nemrég nálunk járt és a cikkben már sokszor emlegetett Lenovo G770 eredményeit, amelyeket ha összehasonlítunk az L775 által produkált számokkal, ijesztő, olykor 30-40%-os eltéréseket is tapasztalhatunk. Ha tehát olyan otthoni használatra szánt nagyképernyős noteszgépet keresünk 200 ezer forintig bezárólag, amely játékokra is bőven megfelel, akkor az L775-öt mindenképpen a G770 alá kell tennünk a vásárlási listánkon.

A szomorú hír az, hogy hiába lassabb a Toshiba gépe a Lenovo-éhoz viszonyítva, az Optimus technológia hiánya miatt ráadásul kevesebb ideig is képes üzemelni akkumulátorról. Ami még inkább megdöbbentő, hogy bármilyen felhasználást nézünk, az L775 a közelébe nem képes érni a G770-nek, még akkor sem, amikor maximálisan kihasználjuk mindkét gép erejét – és mint tudjuk, az utóbbiban jóval erősebb videokártya van.

5. Értékelés

A teszt előtt reménykedtünk egy kicsit abban, hogy a 15”-os változat után a 17-es variánst végre ajánlani tudjuk, hiszen egykoron nagyon kedveltük a Toshiba Satellite sorozatát, de sikerült a mérnököknek, illetve a külsőt és a belsőt megálmodóknak ismét rossz döntéseket hoznia. A mindenhol fényes, karcolódó felület önmagában még nem lett volna kizáró ok, hiszen a billentyűzet és a touchpad használható darabok, de sajnos a teljesítmény és az NVIDIA Optimus technológiájának hiánya miatti alacsony üzemidő megbélyegezték az L775 sorsát. Ha csak és kizárólag specifikációk alapján ítélnénk, akkor ráadásul a jóval gyorsabb merevlemez is a Lenovo malmára hajtja a vizet, de igazságtalan lenne, ha nem vennénk figyelembe, hogy a Toshiba egy jóval erősebb processzort pakolt az átlagnál is gyengébb GeForce GT 525M mellé. Ha ugyanezt a konfigurációt 20-25 ezer forinttal olcsóbban adná a cég, akkor tudna nagyjából reális alternatívát nyújtani azoknak a potenciális vásárló jelölteknek, akik nagyképernyős, játékra is alkalmas gépet keresnek, és ragaszkodnak a Windows 7 meglétéhez (ezt ugyanis a G770-nél külön meg kell még vásárolni a legtöbb kiszerelésnél). Reméljük, ez az áresés hamarosan bekövetkezik majd, addig viszont csupán reménykedni tudunk abban, hogy a Toshiba idővel visszatér a régi önmagához.

A Toshiba Satellite L775-öt az ASBIS Magyarországtól kaptuk tesztelésre, köszönjük!

Pro:

+ többnyire halk hűtőrendszer

+ jó kijelző

+ erős processzor

+ USB 3.0

+ 2 év garancia

Kontra:

- csupán átlagos billentyűzet és touchpad

- NVIDIA Optimus technológia hiánya (pedig a követelmény adott)

- ebből kifolyólag alacsony üzemidő

- fényes, könnyen karcolódó anyagok

- a megszokottnál jóval alacsonyabb órajeleken üzemelő videokártya

Hivatalos oldal: Toshiba

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward