Támadás alatt a PSN, az Xbox Live és a Battle.net

A hétvégén nagyszabású DDoS-támadás alá került számos online szolgáltatás. A Sony Online elnökét bombával fenyegették.

Támadás alatt a PSN, az Xbox Live és a Battle.net

Egyelőre viszonylag keveset tudni annak a nagyszabású online hacktertámadásnak az okairól, melyet a hétvégén vezényelt le egy LizardSquad néven futó csapat több nagy online szolgáltató ellen. Az biztos, hogy a játékosokat komolyan érinthette az azóta már bizonyítottan DDoS-jellegű, túlterheléses támadás.

A Blizzard szervereit szombaton találták be a rosszakarók, így a Battle.net szolgáltatásai egyáltalán nem, vagy akadozva működtek. A stúdió szerint a problémákat nagyrészt megoldották vasárnap reggelre. Szintén szombaton érte támadás a RIOT szervereit, aminek következtében a League of Legends játékosai kerültek kellemetlen helyzetbe, de tegnap délutánra nagyrészt ott is elhárultak a gondok. Szintén a LizardSquad vállalta magára az Xbox Live elleni támadást, de a Microsoft rendszere nem halt meg teljesen, csak hibaüzeneteket dobált fel bizonyos játékokban (például a Diablo III-ban), és a redmondi cég ezt is nagyon gyorsan elhárította (vagy hamarabb békén hagyták őket). Ehhez hasonlóan a Dota 2 szerverei is csak rövid ideig bizonytalankodtak.

A legnagyobb csapás talán a Sony-t érte. A cég gyakorlatilag összes online szolgáltatása leállt a Sony.com weboldaltól kezdve a PlayStation Networkig és a PSN Store-ig. Mostanra a Sony is visszaállította a szolgáltatások nagy részét, de sokan még mindig panaszkodnak például a Store-ra.

Ezen kívül számos kisebb szolgáltatást ért még támadás a hétvége alatt, így például a Path of Exile szervereit is. Ráadásul a LizardSquad láthatóan tudja, mit csinál a játékosok nagy része, ha leállnak az online szerverek, úgyhogy a biztonság kedvéért túlterhelték a neves amerikai pornóoldalt, a Brazzers-t is.

Bombával is fenyegették a Sony Online elnökét

A LizardSquad valószínűleg nagyon utálhatja a Sony-t. John Smedley, a Sony Online Entertainment elnöke tegnap utazott repülővel Dallasból San Diegóba, mikor a hackercsoport elkezdett tweeteket közölni arról, hogy bomba van a gépen, ráadásul még feltettek egy képet is egy e-ticketről, ami (vélhetően) Smedley-hez tartozik. A 362-es járatot ezt követően még a levegőben eltérítette az American Airlines a közeli repülőtérre Phoenixben, hogy a szakemberek átvizsgálhassák a gépet. Bombát nem találtak rajta.

Érdekes látni, hogy Smedley kezdetben nem tudta mi történik, ugyanis a repülőgépen nem volt wi-fi, később pedig csak annyit közölt, hogy valóban "biztonsági okok" miatt kellett egy kitérőt tennie a járatnak.

A Sony ezzel kapcsolatban hivatalos nyilatkozatot nem adott ki, pusztán annyit közölt, hogy az FBI már nyomoz az ügyben. Azt mindenesetre újra megerősítette a vállalat, hogy a támadás pusztán kimaradást okozott a Sony szolgáltatásaiban, a felhasználók adatai végig teljes biztonságban voltak.

De ki az a LizardSquad?

Ezt egyelőre senki nem tudja. A Twitter-csatornájukat átböngészve egy biztos: egyáltalán nem félnek az FBI-tól. Ez persze lehet a magukat sikeresnek tekintő csapatok sokszor jellemző hibás optimizmusa és önbizalma, mindenesetre érdekes, hogy korábban azt írja a csoport, hogy az Irakban és Szíriában éppen saját kalifátust kikiáltó extrém-szélsőséges iszlám államból, az ISIS-ből működnek, majd sok szerencsét kívánnak az FBI-nak, hogy kihozzák őket onnan.

Nem tűnik kifejezetten logikusnak, hogy szélsőséges iszlám hackerek online játékszolgáltatásokat támadjanak, de egyelőre többet nem tudunk. Az FBI mindenesetre korábban is sikeresen talált már meg hasonló bűnözőket, így ha a csapat ténylegesen az Egyesült Államokon belülről működik, akkor vélhetően a napjai meg vannak számlálva.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward