Sztrájkolni fognak a játékok szinkron-színészei?

Több nagy cég is érintett lehet.

Sztrájkolni fognak a játékok szinkron-színészei?

A szinkronszínészek érdekvédő szakszervezete, a SAG-AFTRA bejelentette, hogy ha nem sikerül megegyezniük a játékipar képviselőivel, október 21-én sztrájkot hirdetnek.

A közlemény szerint több, mint egy éve próbálnak valamilyen megoldást keresni, számos tárgyalás is lezajlott, de mindegyik eredménytelenül zárult. A következő találkozót október 17. és 19. között tartják azzal a céllal, hogy tisztességes, a játékipar sztenderdjein és legjobb hagyományain alapuló szerződést köthessenek. A SAG-AFTRA ajánlata szerintük nem tartalmaz őrült kéréseket. Több ismert szinkronszínész, például Roger Craig Smith (Batman, Assassin’s Creed), Jennifer Hale (Mass Effect, Guild Wars, SWTOR), de maga Wil Wheaton is támogatásáról biztosította a sztrájk meghozataláról szóló döntést.

A szervezet ugyanakkor nincs meggyőződve arról, hogy sikeres lesz az újabb tárgyalás, így a sztrájk elkezdésére számítanak. A szakszervezet útmutatása szerint azok a színészek érintettek, akik a 2015. február 17-e után megkezdett projekteken dolgoznak. A sztrájkban 11 cég dolgozói vehetnek részt, köztük olyan játékipar-óriásoké, mint az Electronic Arts, az Activision, a Take-Two vagy a WB Games, de a listán a Blindlight, a Corps of Discovery Films, a Disney Character Voices, a Formosa Interactive, az Insomniac Games, az Interactive Associates és a VoiceWorks Production is szerepel.

A SAG-AFTRA fő kifogása, hogy a játékipar nem ajánl fel fizetési bónuszokat és más, a bevételből való részesedést érintő opciókat. Emellett azzal vádolják a másik felet, hogy elutasította a felvetést, miszerint két órára kéne csökkenteni az egyhuzamban végzett felvételek hosszát annak érdekében, hogy a színészek hangja ne károsodjon. Lazítanának néhány biztonsági szabályon is: a színészek sokszor azt sem tudják, milyen játékon dolgoznak. A játékcégek viszont megkövetelnék, hogy több tízezer dollárra büntethessék a szakszervezetet, ha egy ügynök nem vesz részt a kliense mindegyik meghallgatásán, illetve 1000 dollárra a színészeket, ha késnek a munkából, vagy nem vetik be magukat teljes energiával a felvételekbe.

A játékipar cégei saját közleménnyel reagáltak a sztrájkbejelentésre. Scott J. Witlin ügyvéd, a cégeket a tárgyaláson képviselő iroda tagja szerint a SAG-AFTRA ellenséges magatartást tanúsított, a sztrájkfelhívás rosszindulatú és felesleges, csak árt a szakszervezeti tagoknak. Szerintük amúgy is kevesebb, mint 25 százalékát képviselik a színészeknek, a sztrájk pedig nemcsak az ő munkájukat tenné semmissé, de előnybe hozná a vetélytársaikat, akiket nem kötnek a SAG-AFTRA előírásai.

Ahogy Witlin elmondta, a szakszervezet által képviselt színészek jelenleg a pótlékokon kívül legalább 100 dollárt kapnak óránként. Szerinte ajánlatuk fizetésemelést és más olyan kompenzációs lehetőségeket is tartalmaz, melyek több száz dollárnyi pluszt jelentenek. Sőt, még rugalmasabb munkaidő-beosztásra is törekedtek, bár csak egyetlen bejelentés érkezett arról, hogy valakinek egészségügyi gondjai támadtak hangja túlerőltetése miatt. Witlin végül megemlítette, hogy a szakszervezet oldala meglátása szerint több pontatlan és elavult információt is tartalmaz a tárgyalásokról és előterjesztésekről, valamint azt, hogy a megegyezés mindkét fél, valamint a játékok rajongóinak is érdeke.

(Ez az egész ügy egyébként elég régóta húzódik, bő egy évvel ezelőtt már belengette a sztrájk lehetőségét a SAG-AFTRA.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward