Sztrájkba kezdhetnek a játékszinkron-színészek

A szakszervezet be akar keményíteni, de ez a stúdióknak nem nagyon tetszik. Sztrájk következhet.

Sztrájkba kezdhetnek a játékszinkron-színészek

Számos karakterhez teljesen hozzánőtt a hangja. Kiefer Sutherland előtt nem tudtuk volna elképzelni, hogy David Hayter nélkül létezhet Snake, vagy hogy Commander Shepard női hangja más lehetne, mint Jennifer Hale. Láthatóan egyre több szükség van a játékokban a profi szinkronszínészekre, akik ráadásul sokszor már nem csak szöveget mondanak fel, hanem a teljes motion capture munkát is elvégzik.

A probléma, hogy a szinkronszínészeket képviselő SAG-AFTRA szakszervezet szerint a dolog üzleti része jelenleg nem működik éppen jól. A szakszervezet olyan új alapokat szeretne lefektetni a jövőben megkötendő szerződésekhez, mint a teljesítménybónuszok sztenderdizálása, extra fizetés a motion capture munkáért, meg úgy egyáltalán, a szerződési feltételek átláthatóbbá tétele.

Ez azonban még nem minden. A szórakoztatóiparban bejáratott dolog, hogy a színészek az adott termék bevételei után részesedést kapnak - ebből sokszor még évtizedekig csöpög nekik a pénz, hiszen ha a Jóbarátok vetítési jogát éppen megveszi valaki Afrikában, akkor a színészeknek még mindig járna ezután is részesedés. A SAG-AFTRA szerint probléma, hogy a szinkronos szakmában semmi ilyesmi nem létezik, és egy olyan javaslatot próbál elfogadtatni, mely szerint a szinkronszínésznek járó bónusz minden 2 millió eladott példány után emelkedne, egészen 8 millió eladásig.

A SAG-AFTRA több stúdió producerével is tárgyalt minderről, de eddig egyik sem hajlott a feltételek elfogadására. Sőt, azt mondták, hogy inkább büntetést szabnának ki a késő, vagy nem megfelelően teljesítő színészekre, és hogy a motion capture munkát teljesen külön kell kezelni a szinkronmunkától. Ezen kívül jelenleg a stúdiók úgy gondolják, hogy ők maguk szerződtetnek szakembereket videojátékos karakterek eljátszására anélkül, hogy annak bármi köze is legyen a szakszervezetnek.

Amennyiben a SAG-AFTRA nem tudja áttolni az elképzeléseit, úgy nagy esély van rá, hogy a szakszervezeti tagok akár sztrájkolhatnak is. David Hayter, Steve Blum, Jennifer Hale, Wil Wheaton és Phil La Marr már be is állt az egész ügy mögé, és társaiktól is ezt kérik, a közönségtől pedig némi támogatást, főleg Twitteren.

Elképzelni is nehéz, mennyi fejlesztésben lévő projektet hátráltatna egy esetleges sztrájk.

David Hayter, akit Solid Snake hangjaként szerettek meg a játékosok

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward