Sonic & Sega All Stars Racing - Új Mario Kart

Végy néhány legendás játékszereplőt, rakd be őket versenyautókba, és már kész is egy újabb tökéletes alkotás. Hiszen Marionak nemegyszer bejött!

Sonic & Sega All Stars Racing - Új Mario Kart

I. oldal

A 90-es évek elején Shigeru Miyamoto, a Nintendo istene és kicsiny csapata nekiállt megvalósítani egy régi álmot. A projekt több szempontból is különlegesnek bizonyult: először is nem lehetett még kapni igazi osztott képernyős autós játékokat, másrészről pedig bár az F-Zero című futurisztikus versenyük hatalmas sikert ért el nem sokkal ezelőtt, azt a SNES-ező fiatal generáció nem igazán tudta magáénak érezni. Az új go-kart verseny munkálatai hónapok óta folytak viszont, amikor a japán gamer nagyúrnak feltűnt, hogy a receptből hiányoznak a fűszerek, a járművek ugyanis csak színben tértek el egymástól, így pedig hamar unalmassá vált a körözgetés. Nem kellett azonban sokat várni a megoldásra, Miyamoto fogott néhány nagyobb játékszereplőit, belerakta őket a kocsikba, ezzel pedig megalkotta a Super Mario Kartot.

Mario, Luigi, Bowser, Yoshi, Donkey Kong és a többi legendás hős azóta jó fél tucat alkalommal tért vissza a versenypályára, ezzel pedig nem csak, hogy több tízmilliós eladásokat hozott a Nintendo konyhájára, de a stílust is sikerre vitte. A konkurencia természetesen sosem alszik, a LEGO Racers, a Motor Kombat, a Bomberman Kart, a Cocoto Kart Racer, a Crash Bandicoot Nitro Kart, a Konami Krazy Racers, a Magadascar Kartz, a Shrek Smash n' Crash Racing és az M&M’s Kart Racing után most megérkezett egy újabb gyöngyszem, melyet azonnal nagyító alá is veszünk.

A Sega Superstars Tennist is jegyző Sumo Digital legújabb játékában, a Sonic & Sega All Stars Racingben olyan címek sztárjai mérik össze az erejüket, mint a Billy Hatcher and the Giant Egg, a Crazy Taxi, a Samba de Amigo, a Shenmue, a Sonic the Hedgehog, a Super Monkey Ball, a The House of the Dead EX, vagy éppen a Virtua Fighter. Széles tehát a skála, cuki meselényektől kezdve az utcai harcosokon át egészen a zombikig bármilyen karakter közül választhatunk. De mitől is lesz jó, és mindenki számára élvezhető egy ilyen gyerekesnek tűnő go-kart játék? Természetesen nem mástól, mint a fantasztikus hangulattól, melyet a fejlesztők ezúttal is tökéletesen eltaláltak!

II. oldal

Lehet egyjátékos futamokat nyomni, van grand prix bajnokság, saját szellemautót felvonultató idő elleni játék, osztott képernyős összecsapás, internetes partyjáték, és kisebb küldetéseket adó mission játékmód is. Bármelyiket is kedveljünk, a Sonic & Sega All Stars Racing kiszolgálja az igényeinket, a hozzánk illő játékmód kiválasztása után pedig már nincs is más dolgunk, mint belebújni valamelyik Sega sztár bőrébe, és átadni magunkat a féktelen száguldozás örömeinek. A játékba mindenféle autókkal, motorokkal, monster truckokkal és repülőkkel eshetünk egymásnak, és amellett, hogy a futamokkal egyre fentebb küzdjük magunkat a ranglistán, az ott összeszedett mérföldekből még újabb szereplőkre és pályákra is szert tehetünk. Kezdetben ugyanis nagyjából csak a versenyzők fele, és a helyszínek egyharmada érhető el, az olyan nagy nevek pedig, mint Knuckles, B.D. Joe, Ryo Hazuki, Akira Yuki, Chuchu, Opa-Opa vagy Alex Kidd csak akkor áll szolgálatba, ha már bizonyítottuk, méltóak vagyunk hozzájuk.

De nem csak a karakterek és az ő járgányaik tartoznak valamilyen régebbi, jól ismert játékhoz, hanem maguk a pályák is. Van lagúnában, téli várnegyedben, kaszinóvárosban, mexikói faluban, metropoliszban, erdős területen, kísértetkastélynál, sivatagban, hullámvasútnál és tűzhányóban játszódó rész is, akik pedig ismerik a Sega játékait, azok teljesen biztos, hogy hangos kurjongatásokat fognak hallatni minden egyes új területen. A témák nagyon egyediek és egyben rendkívül hangulatosak is, még a színárnyalatok és a berendezések is stimmelnek az utolsó részletig, úgyhogy biztos, itt egyetlen rossz szavunk sem lehet.

A játékmenet teljesen egyszerű, körözni kell a pályán, aki pedig elsőként ér a célba, az nyeri az aranyérmet. És ahogy minden hasonszőrű játékban, úgy itt is felvehetünk különböző plusz cuccokat a pályán, hiszen nem lenne élvezetes a verseny, ha ne nehezítenénk folyton egymás dolgát. Van bomba, rakéta, óriás kalapács, gumilabdaként pattogó boxkesztyű, turbó, sőt még olyan csapda is, ami megfordítja a képernyőjét annak, aki belemegy. De extra sebességhez drifteléssel is juthatunk, a kanyarokban csak ki kell csapni az autót oldalra, csúszni egy kicsikét, és miután újra egyenesbe jöttünk, már be is kapcsol a turbó. Érdekesség, hogy vannak jelöletlen levágások is a pályán, illetve többször is elágazik az út, úgyhogy ha ügyesek vagyunk, mindenféle harc nélkül élre kerülhetünk – csak aztán bírjuk is megtartani a vezetést.

III. oldal

Móka és szórakozás mindenek felett. A Sonic & Sega All Stars Racing igazi könnyfakasztó játék, de csak a jó értelemben. Már néhány kör is könnyen feldobja a játékos napját, szuper látni, ahogy karakterünk örömében állandóan kiugrál az autójából, és táncol a motorháztetőn, még akkor is, ha igazából nem lenne oka ünnepelni. Többjátékos módban ennek köszönhetően igazi party hangulatra lehet számítani, osztott képernyőn négyen szívathatjuk egymást, míg az online térben nyolcan állhatunk rajthoz.

A hangok terén közepes értékelést érdemel a játék. Az alap j-techno számok rettenetesen idegesítőek, az ember néhány óra játék után legszívesebben lenémítaná az egészet, míg futam közben is ugyanazok a kerékcsikorgó, turbófeltöltő, power up felvevő kis effektek ismétlődnek állandóan, ami szintén egyhangúsághoz vezet. Jó lett viszont a kommentátor hangja, illetve egyes zenék is nagyon klasszak, a Samba de Amigo táncoló házaival díszített pályán például fantasztikus élmény Bellini Samba de Janeiro számára pörögni, de más pályán is felfedezhető az adott játékhoz illő muzsika, ami nagyon jót tesz az összhatásnak.

A látvány sajnos gyenge pontja a játéknak, a technológia elöregedett, és míg Nintendo Wiin bőven elmegy az itt használt grafikai megvalósítás, addig egy PS3-on vagy egy Xbox-on sokkal többet várnánk el. Az egész ráadásul túl rajzfilmes is, a pálya kevés poligonból áll, az effektek ritka gyengék, a színek pedig ráadásul túl élénkek is, nem európai szemhez tervezték őket, az is biztos!

IV. oldal

A játék szinte minden lehetséges platformra megjelent, így beszerezhető Playstation 3-ra, Xbox 360-ra, Nintendo Wii-re, DS-re, mobiltelefonra, és a stílustól szokatlanul PC-re is, dobozos, illetve Steames formában. PC-n sajnos nincs online többjátékos mód, de nem csak ez az egyetlen különbség a változatok között. Míg Xbox-on például Avatarokkal, addig Wiin Mii karakterekkel indulhatunk csatába, illetve konzolon van egy bónusz DLC, melynek beszerzése után Ryo Hazukival immáron targoncában is nyomhatják a gázt. Jópofa és ide illő szösszenet, hogy a fejlesztések elején még úgy volt, hogy Nintendón maga Mario is tiszteletét teszi, azonban a Sega végül lemondott erről az ötletről, nem akarták ugyanis, hogy a két világ találkozzon egymással, bármennyire is vicces lenne ez ilyen formában.

Megéri megvásárolni a Sonic & Sega All Stars Racinget, hiszen egy rendkívül szórakoztató, nagyon könnyen kezelhető, és izgalmas játékot kapunk személyében. A látvány és a hangok sajnos nem a legjobbak, nextgen konzolon már riasztó az ilyen köntös, de aki egy futamot mégis lenyom vele, az érzi, hogy a hangulat mindent visz, és jelen esetben nincs is ennél fontosabb.

Platformok: PC, Playstation 3, Xbox 360, Nintendo Wii, DS, Mobile

Tesztelt platform: Xbox 360

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward