Sok a magyar sértett a Facebookos adatszivárgásban

Újabb döbbenetes adatszivárgási botrány a Facebookon, több, mint félmilliárd regisztrált felhasználó adatai kerültek ki.

Sok a magyar sértett a Facebookos adatszivárgásban

A Facebook az elmúlt években többször is olyan ügyekbe keveredett, amiknek a keretében felhasználók millióinak a személyes adatai láthattak napvilágot. Ezeknek a botrányoknak a különböző adatgyűjtési lehetőségek adtak kiváló táptalajt, és most is egy ilyen ügyről számolhatunk be. Csak éppenséggel ezúttal minden eddiginél több érintettje van az adatszivárogtatásnak.

500 milliónál (!) is több regisztrált fiókhoz kapcsolódó adatok halmaza bukkant fel az interneten. Az 533 millió felhasználó mondanunk sem kell, válogatás nélküli adatgyűjtés révén esett áldozatul. Vannak a sértettek között egyszerű emberek, de magas rangú tisztviselők, és üzletemberek is.

Maga Mark Zuckerberg is azok közé tartozik, akiről sikerült az illetékteleneknek adatokat összegyűjtenie. De az ügyből nem maradt ki Chris Hughes, valamint Dustin Moskovitz sem, ők is a Facebook alapítói között vannak.

Globálisan 106 országból származnak személyes adatok abban a csomagban, ami most nyilvánosságra került, és viszonylag régi adatgyűjtés eredményeként jöttek össze az információk, hiszen nagyjából háromévesek. Az egyszerű profiladatokon felül az e-mail címek is szerepelnek a személyekhez köthetően, és adott esetben a telefonszámok is listázva vannak. Szerencsére ezeknél mélyebb adatról nincs szó, tehát jelszavak nem kerültek illetéktelen kezekbe.

Galéria megnyitása

Korábban már kétszer is felbukkant ugyanez az információhalmaz. 2019-ben is lehetett már erről hallani, és a Facebook akkor ki is javította azt a sebezhetőséget, amin keresztül az illetéktelen elérhettek olyan adatokat is, amik nem publikusak voltak a Facebookon. És idén januárban már az adatokat szeletenként elkezdték értékesíteni a hackerek, így valószínűleg sikeresen hajtottak fel némi bevételt a rengeteg adatból.

Érdekes módon a különböző országok érintettsége eléggé vegyesen alakul. A legtöbb áldozata az adatszivárgásnak Egyiptomban volt, ahol több mint 44,8 millió fiók adatai láttak napvilágot, az Egyesült Államokban 32 milliót meghaladó az esetszám, és úgy általánosságban elmondható, hogy a milliós számadatok eléggé erősen jellemzőek. Magyarországon 377 086 érintettje volt ennek a támadásnak, ami persze soknak hangzik, de igazából hazánk szerencsére a kevésbé sújtott régiók között szerepel.

A hazai felhasználók egy erre a célra létrehozott weboldalon tudják ellenőrizni azt, hogy érintettek-e az ügyben.

Galéria megnyitása

Az ügyben a Facebook egyelőre eléggé szűkszavúnak bizonyult eddig, de nem lenne meglepő, ha a hatóságok ismét elővennék a vállalatot. A cég szerint a mostani adatszivárgáshoz túl sokat nem tudnak hozzáfűzni, mivel régen gyűjtött információkról van szó, és nem egy friss hibával éltek vissza az illetéktelenek. Mivel a vállalat már 2019-ben befoltozta a sérülékenységet, így részükről megtették, ami tőlük telt.

Nagyon rosszkor jött ez az újabb eset a Facebooknak, ugyanis már éppen kezdett nyugodt levegő kialakulni körülötte. Az elmúlt években szinte egymást érték az adatkezelési hiányosságok miatti kritikák, és hiába javította a cég azt a hibát, ami a mostani szivárgáshoz vezetett, nem fog jó fényben feltűnni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap