Samsung Smart Bike - a biztonságos okosbicikli

A Samsung ezúttal egy olyan kerékpár-koncepciót mutatott be, ami a biztonságosabb közlekedést tartja elsődlegesen szem előtt.

Samsung Smart Bike - a biztonságos okosbicikli

A Samsung egy óriási vállalat, és mint olyan, rengeteg egyedi fejlesztéssel is rendelkeznek, amikről talán a nagyvilág nem is hall addig, amíg az nem ölt piacérett testet. Ezúttal egy olyan koncepcióról rántották le a leplet egy videós összeállítással karöltve, ami a közlekedést, azon belül is a biciklizést teszi elsősorban biztonságosabbá, másodsorban pedig „okosabbá”.

A Smart Bike megszületésének kapcsán azt azonnal le kell szögezni, hogy ez korántsem a Samsung fejlesztőinek érdeme, de ettől függetlenül a dél-koreaiak tették lehetővé a projekt létrejöttét a Maestros Academy segítségével. Ennek keretében hozta össze a sors a koncepció két alkotóját, Giovanni Pelizzolit és Alice Biottit. Pelizzoli régóta él Olaszországban és biciklivázak tervezésével foglalkozik, Biotti pedig vélhetően azokat a képességeket álmodta meg, amiket végül a kivitelezés során egytől-egyig beépítettek az okosbicaj kelléktárába. A Smart Bike az évente megrendezésre kerülő Milánói Design Hét során állt a nagyközönség elé. Fontos kiemelni, hogy egyelőre csak demonstrációs célokat szolgál, arról mostanáig nem is esett szó, hogy mikor futhat be a kereskedelmi forgalomba szánt változata.

Mint a legtöbb „okos” dolognak, ennek is egy modern mobiltelefon lesz az agya; itt futnak össze a szálak, és természetesen erről lehet majd kezelni a kétkerekű különböző képességeit is. A mobil a kormányösszekötőre került, vagyis pontosan középre tudták elhelyezni, ami amellett, hogy praktikus, még helytakarékos is, mivel ez a rész általában kihasználatlan, vagy a sebességmérő foglalná el, amire ezúttal amúgy sem lesz már szükség. A rögzítés egy erős mágnessel lett megoldva, ami jó tartást biztosít a városban való használat során – arról nem szólt a fáma, hogy ez vajon macskaköves, illetve kátyús úton (vagy ha még tovább megyünk, terepen) is megállja-e a helyét, de remélhetőleg igen. Mivel nincsen szükség nagy csatlakozófelületre, így a biciklizés végeztével, egyetlen mozdulattal, könnyedén eltávolítható a kerékpárról a készülék, és a felhasználója nyomban zsebre is vághatja azt. A vázban helyet szorítottak egy akkumulátornak és Bluetooth, valamint Wi-Fi kapcsolati moduloknak is.

A Smart Bike tudását számba véve a legérdekesebb újítást az a kamera jelenti, ami a hátsó kerék támvillái közé ékelődött be, így képes folyamatosan élőképet mutatni a felhasználó mögött történő eseményekről. Ezen felül bevetésre kerültek olyan lézerek, amik egy-egy pár vonalat vetítenek a kerékpár két oldalára, ezzel jelezve az autósoknak, hogy mekkora helyet illik az előzés során szabadon hagyni. Amennyiben ezek ellenére is valamilyen baj történne, a Smart Bike alkalmazásának grafikus felületéről egyetlen érintéssel lehet segélyhívást kezdeményezni. Amint az már fentebb elhangzott, az okostelefon kiváltja a sebességmérő szerepét is, itt pedig képbe kerül a GPS, és azok az applikációk, amik az útvonal, valamint egyéb statisztikai adatok jegyzésére használhatóak. Végül, amiről nem esett szó, ám magától értetődő, hogy a különböző teljesítménymonitorozó szenzoroktól érkező adatokat is képes lesz mutatni az okostelefon, ezzel is még tovább óvva a tulajdonosának egészségét – gondolhatunk itt például pulzusmérőre.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward