Robotzsaruk védhetnek meg a hackerektől?

Mesterséges intelligencia segíthet, hogy a globális IT munkaerőhiány okozta biztonsági réseket betömjék a vállalatok

Robotzsaruk védhetnek meg a hackerektől?

A hackerek elleni harcot jelenleg elég sok dolog nehezíti, először is elég komoly szakemberhiány mutatkozik az IT szegmensben, másodszor pedig gyenge láncszemek is nehezítik a védekezést, gondoljunk csak az IoT eszközökre, amelyeken keresztül kritikus területekre is behatolhatnak a felkészült támadók. Éppen ezért mindenképpen erőfeszítéseket kell tenni a védelem fokozása érdekében, amelyben nagyon komoly segítséget adhat a mesterséges intelligencia, ami a gépi tanulással karöltve hatékonyan és gyorsan felismerheti a különböző támadási formákat, sőt, akár az új támadások jeleire is felfigyelhet. A mesterséges intelligenciával felvértezett védelmi rendszerek XXI. századi robotzsaruként védelmezhetik a rájuk bízott infrastruktúrát, ám ezzel együtt természetesen az IT szakemberekre is szükség lesz a továbbiakban, hiszen minden feladat azért messze nem bízható a neurális hálózatokra.

Galéria megnyitásaAz IBM szerint a veszély komolyságát remekül szemlélteti az az előrejelzés, amely alapján az évtized végére akár 5 milliárd személyes adatot is ellophatnak a hackerek a legnagyobb vállalatoktól, pénzügyi és távközlési szolgáltatóktól, valamint a kormányzati szervektől, de az is komoly érvágás lesz a piac számára, hogy az IT szegmensből nagyjából 2 millió szakember hiányzik majd az említett időszak végére.

A várakozások szerint az IoT eszközök térhódítása tovább folytatódik, ami azt jelentheti, hogy az évtized végére akár 25 milliárdnál is több megtámadható eszköz kapcsolódik a dolgok internetére, ez pedig komoly veszélyforrást jelent, hiszen ezek az eszközök sokszor minősülhetnek gyenge láncszemnek.

„Minél több eszközzel csatlakozunk egy hálózathoz, annál több felületet adunk biztonsági rések kialakulására. Miközben a kiberbűnözők egyre szervezettebbé és fejlettebbé válnak, a hagyományos szabályalapú biztonsági rendszerek nehezen képesek kezelni a komplex támadásokat és a gyorsan változó üzleti környezet kihívásait. Egy biztonsági rendszer hatékonysága pedig éppen attól függ, mennyire gyorsan és hatékonyan képes azonosítani egy fenyegetést. Ebben jelenthet áttörést a hatalmas adatbázisokat feldolgozni képes, tanítható kognitív biztonsági rendszerek alkalmazása” – összegzi Rehus Péter, az IBM Magyarország Kft. vezetője.

Éppen ezért mindenképpen lépnie kell a piacnak annak érdekében, hogy a veszély mértékét jelentősen csökkenthesse. A becsült adatok alapján 2021 végére a kiberbűnüzők által okozott kár mértéke akár a 6 billió dollárt is elérheti, miközben védekezésre „csak” 1 billió dollárt költenek majd a cégek. Komoly és hatékony segítséget nyújthat majd a vállalatok számára a mesterséges intelligencia – valahogy úgy, ahogy egy rendőrnyomozó munkáját is segíti egy idősebb, tapasztalt rendőrkutya, hiszen az állatok olyan nyomokat is észlelnek, amelyek felett az őket irányító ember elsiklik. A folyamatosan tanuló MI rendszerek hasonló elven működhetnek, vagyis segítséget nyújtanak a fenyegetések kiszűrésében, valamint abba is, hogy a kiberbiztonsági szakemberek megfelelő döntéseket hozhassanak a védelmi lépésekkel kapcsolatban.

Ilyen védelmi rendszer az IBM Watson for Cyber Scurity névre keresztelt megoldás is, ami egy igen komoly adatmennyiséggel tréningezett, kognitív tanulási képességekkel megáldott mesterséges intelligencia. A szakemberek az X-Force Command Center adatbázisát használták fel a tanítási folyamat során, amelyben szerepel az elmúlt 20 év folyamán történt kibertámadások minden fontos adata – itt 800 TB-nyi adatra, illetve 1 milliónál is több szöveges dokumentumra kell gondolni, ami igen komoly információforrásnak tekinthető.

A mesterséges intelligenciára támaszkodó rendszer a hagyományos biztonsági megoldásokhoz képest akár hatvanszor gyorsabban is képes felismerni a veszélyt, de ezzel együtt olyan mintákat is észlel, amelyek egy még ismeretlen típusú, lehetséges támadás kibontakozásának első fázisara utalnak. Watson a munka során tanácsod ad a felismert veszély kivédésével kapcsolatos teendőkben, valamint a védekezés automatizálását is segíti. Ezek a tulajdonságok kiemelten fontosak lehetnek a nagy szakemberhiánnyal küzdő szegmensben, hiszen gyorsasága és nagyfokú önállósága révén hatékonyan segíthet a támadások megakadályozásában, de a megfelelően kiképzett, sok éves tapasztalattal rendelkező szakembereket természetesen nem tudja pótolni – mindössze az emberi munka hatékonyságát növeli, de azt igen komoly mértékben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap