Petíció indult a Galaxy S20-at érintően az Exynos 990 miatt

Úgy tűnik, nem minden mobil ugyanazt nyújtja, és ez érthető módon nem szimpatikus a felhasználóknak.

Petíció indult a Galaxy S20-at érintően az Exynos 990 miatt

A Samsung a csúcskategóriás okostelefonok esetében már hosszú évek óta kettő különböző rendszerchipet használ eltérő régiókban – azonos generációkon belül. És ezúttal az érdeklődőket az eltérő platformok közötti differencia annyira felbosszantotta, hogy petíció indult a gyengébb Exynos alapú mobilok ellen.

A Change.org oldalon elindított petíció elsőre még viccesnek hangozhat, de elnézve azt, hogy mennyire gyülekezik mögötte a támogatók hada, igazából a Samsungnak nincs oka mosolyogni. Jelenleg 21 ezer támogatója van, és óránként hozzávetőleg 1000 újabb ember csatlakozik hozzá. Ahogy egyre több helyen jelenik meg, úgy pörög felfelé a támogatók létszáma, és szép lassan elérhetünk arra a pontra, hogy már egészen jelentős figyelmet kap a téma.

Galéria megnyitása

Általában az Egyesült Államokban a Qualcomm egységei szoktak a mobilokba kerülni, Európában pedig az Exynos a jellemző, amit a Samsung magának fejleszt. Ezek a lapkák az eltérő felépítésük miatt szinte mindig különböznek bizonyos képességeiket tekintve, szóval kettő Galaxy S modell egy szérián belül is el tud térni. A különbségek általában kicsik szoktak lenni, és kiegyensúlyozottak az egységek egymáshoz képest, de most a Galaxy S20 esetében szinte csak negatívummal jár az Exynos 990 a Snapdragon 865-höz képes.

Folyamatosan gyűlnek az információk a két rendszerchip összevetéséről azonos gépekben, és nagyon nem tűnik jónak az Exynos 990 helyzete. Minden jel arra utal eddig, hogy a Galaxy S20 a Samsung saját lapkáival alacsonyabb tempóra képes, főleg akkor, ha hosszú ideig tartó terhelésről van szó. A tartósabb játék során a Galaxy S20 képes annyira bemelegedni az Exynosszal, hogy az igazán magas rendszerigényű játékok érezhetően lassúvá válnak a jelentkező teljesítményfojtás hatására.

A határozottabb melegedés annak tudható be részben, hogy többet fogyaszt az Exynos 990 a riválisánál, ez pedig gyengébb üzemidőt von magával. A rosszabb futási teljesítmény ki is mutatható teszteken. A felhasználási módtól függően egészen komoly, akár több óra is lehet az eltérés folyamatos használat közben az üzemidőben az elvileg azonos okostelefonok között.

Galéria megnyitása
Az Anandtech előzetes tesztjében szereplő általános üzemidőteszt mutatja az előző generációk közötti különbséget is

Már olyan teszt is van, ahol még a kamerák képességében is különbséget fedezett fel, és valószínűleg mondanunk sem kell, hogy ezen a téren is az Exynos lapkával ellátott masina maradt alul a minőséget tekintve. Vélhetően a képfeldolgozó algoritmusok nem ugyanúgy futnak az eltérő egységeken.

Egyedül abban mutatkozik jobbnak az Exynos alapú Galaxy S20, hogy az eddigi mérések szerint alacsonyabb az üresjárati fogyasztása. De igazából ez a legkevésbé releváns dolog, mert készenlétben egyik egység sem igazán meríti jelentősen a telepet.

A Samsungnak nem jön jókor egy ilyen ügy, mivel a Galaxy S20 egyébként sem tudott olyan népszerű lenni az eddigi adatok alapján, mint a Galaxy S10 volt a rajt pillanatában. A szériának nem volt rossz híre előzetesen, inkább annak köszönhető jelentős részben az alacsonyabb érdeklődés, hogy a koronavírus nagy csapást mért a mobilpiacra. Az Exynos rendszerchip körüli „balhé” pedig most tovább hátráltathatja a zászlóshajókat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap