Nvidia GPU-k pontosítják a svájci időjárás-előrejelzéseket

A GPGPU alapú COSMO szoftver a Tesla K80-as gyorsítókártyákkal karöltve új szintre emelheti az időjárás-előrejelzések pontosságát.

Nvidia GPU-k pontosítják a svájci időjárás-előrejelzéseket

Az időjárás-előrejelzéseknek napi szinten fontos szerepük van az emberek életében: sokan ezen jelentések alapján döntik el, másnap hogyan öltöznek, milyen programokat terveznek, illetve a hétvégi kirándulások célpontjai is nagyrészt attól függenek, hogy milyen idő várható. Az előrejelzések rövidebb távon már manapság is viszonylag pontosak, de középtávon sokszor még óriási a bizonytalanság – pont ezen segíthetnek a legfrissebb fejlesztések, amelyek a GPGPU alapú rendszerek hatalmas számítási teljesítményét próbálják hatékonyan felhasználni az időjárás-előrejelzések pontosságának nagymértékű növelésére. A pontosabb időjárás-előrejelzések szerepe ráadásul elég komoly is lehet: segítségével sokkal hatékonyabban előre jelezhetőek a nagyobb természeti katasztrófák, valamint az extrém időjárási helyzetekre is jobban lehet reagálni – így nagyobb eséllyel kerülhetőek el az emberéleteket követelő tragédiák, amelyekből sajnos van bőven.

A pontosabb időjárás-előrejelzések készítésében a közeljövőben komoly szerepet kapnak az Nvidia GPGPU alapú gyorsítókártyái, amelyek speciális meteorológiai szoftverekkel együttműködve jelentősen növelhetik az előrejelzések felbontását és pontosságát is. Ilyen rendszert elsőként a svájci nemzeti meteorológiai szolgálat, MeteoSwiss szakemberei vethetnek be: az új konfiguráció egy Cray CS-Storm alapú szuperszámítógép fürt, amely Tesla K80-as gyorsítókártyákkal dolgozik. A Tesla K80 alapú rendszer negyvenszer nagyobb számítási teljesítményt biztosít, mint az eddig használatban lévő, CPU alapú szuperszámítógép-fürt, így az időjárásmodellek kétszer nagyobb felbontással készülhetnek – méghozzá háromszor hatékonyabb energiafelhasználás mellett.

Az eredményesebb munkát a széles körben használt COSMO Weather Model szoftver GPGPU támogatással felvértezett kiadása segítheti, amit elsőként a svájciak állíthatnak csatasorba. Ez a szoftver Svájc mellett Németországban, Olaszországban, Görögországban, Lengyelországban, Romániában és Oroszországban is használatban van, igaz, ezeken a területeken még csak CPU alapú gyorsítással működik. A GPGPU gyorsításra támaszkodó szoftver és az azt kiszolgáló hatalmas számítási teljesítmény jóvoltából szimuláció készítésénél a korábbi 2,2 kilométeres helyett 1,1 kilométeres cellákra bonthatják a térség légterét, ami hatalmas előrelépésnek tekinthető. Az időjárásmodell megalkotásánál több cella áll rendelkezésre, így a termodinamikai és folyadékdinamikai egyenletek alkalmazásával pontosabban kiszámolható a légkör állapotának várható változása egy adott időszak alatt, vagyis az elkészített modell végül sokkal közelebb lesz a valósághoz, mint a korábbi, kisebb felbontással készített modellek.

A nagyobb felbontás jóvoltából a rövidtávú, azaz a 24 órás időjárás-előrejelzések pontosságát jelentősen lehet javítani, ezáltal eredményesebben megjósolható, mely régiókban mikor és mennyi csapadék hullhat, valamint a szélsőséges időjárási eseményekre figyelmeztető riasztások is sokkal pontosabbak lehetnek. A középtávú előrejelzések pontossága az új rendszer jóvoltából háromszor jobb lehet, így három helyett akár öt napra is viszonylag korrekt időjárás-előrejelzés adható ki, hisz a nagyfelbontású időjárási modellek erre is lehetőséget adnak.

A tervek szerint a MeteoSwiss új szuperszámítógép-fürtje jövő nyárra már teljes kapacitással fog működni, idővel pedig a svájci mellett egyéb országok meteorológiai szolgálatai is kiaknázhatják majd a GPGPU gyorsítás adta újszerű lehetőségeket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward