Mini-ITX alaplap Haswell processzorokhoz a Gigabyte-tól

A H81N-D2H modell BIOS frissítés nélkül is fogadja a legújabb LGA-1150-es processzorokat, beleértve a tuningosoknak szánt költséghatékony ünnepi Pentium processzort, a G3258-as modellt is.

Mini-ITX alaplap Haswell processzorokhoz a Gigabyte-tól

A Mini-ITX alaplapok piacán egyre nagyobb a pezsgés, ami talán azzal magyarázható, hogy egyre többen érdeklődnek a helytakarékos, kompakt asztali számítógépek iránt, ezekbe pedig ugye minden esetben kompakt alaplap dukál. Szerencsére az alaposan felszerelt példányok mellett ebben a szegmensben is kaphatóak költséghatékony, belépőszintű alaplapok, amelyek tökéletesen alkalmasak olcsó, helytakarékos asztali PC építésére.

Most a Gigabyte mutatott be egy költséghatékony Mini-ITX alaplapot, amely ezúttal az Intel H81 Express lapkakészlete köré épül. A H81N-D2H modell LGA-1150-es processzorfoglalattal rendelkezik, így a Haswell, a frissített Haswell és a Devil's Canyon processzorokat egyaránt fogadja, sőt, a CPU kompatibilitási lista szerint akár a költséghatékony tuningprocesszorral, a Pentium G3258-as modellel is szépen elketyeghet, méghozzá BIOS frissítése nélkül.

Az apróság két darab DDR3-as memóriafoglalattal érkezik, ezekben maximum 16 GB-nyi DDR3-1600 MHz-es asztali memóriamodul fér el. XMP támogatás természetesen van. A bővítőhelyek között ezúttal csak egy PCI slot árválkodik – mini PCIe slot sajnos nincs. SATA 6 Gbps-os portokból kettőt kapunk, csak úgy, mint SATA 3 Gbps-os portokból. Az USB portok között két 3.0-s szabványú lapul a hátoldalon, USB 2.0-s portokból pedig két hátlapi, illetve két előlapi jár – utóbbiak előlapi kivezetés formájában használhatóak.

A 17 x 17 centiméteres alaplap Realtek gyártmányú Gigabites Ethernet vezérlővel, valamint nyolccsatornás Realtek ALC887-es HD audió vezérlővel egyaránt rendelkezik. A videó kimenetek között ezúttal egy D-Sub, egy DVI-D és egy HDMI 1.4a portot találunk – ezek bőségesen elegendőek egy költséghatékony asztali PC-hez.

Kivezetés formájában soros (COM) és párhuzamos port (LPT) egyaránt elérhető, TPM csatolófelület azonban nincs. Az UEFI alapú, grafikus felhasználói kezelőfelülettel ellátott BIOS egy 32 Mb-es Flash chipen foglal helyet – a szokásos DualBIOS funkcióról azonban ezúttal le kell mondani.

Az új alaplap rövidesen elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, árcéduláján pontosan milyen összeg szerepel majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward