Shop menü

MÁR PEDZEGETIK, HOGYAN TELJESÍTHET AZ AMD ÚJ CSÚCSKÁRTYÁJA A GEFORCE RTX 4090 ELLEN

A gyártói állítások alapján extrapolált eredmények nagyon szép képet festenek, ám ezeket egyelőre kezeljük érdekességként, nehogy végül csalódás érjen.
Víg Ferenc
Víg Ferenc
Már pedzegetik, hogyan teljesíthet az AMD új csúcskártyája a GeForce RTX 4090 ellen

Az AMD a múlt héten bemutatta a Radeon RX 7000-es sorozat első két tagját, amelyek papíron rendkívül ígéretes termékeknek tűnnek, illetve a gyártói tesztek eredményei is impresszívek, a kérdés csak az, élesben mire lesznek képesek az Nvidia GeForce RTX 40-es sorozatának tagjaival szemben.

Az Nvidia következő generációs GeForce szériájában a GeForce RTX 4090 már megjelent, ez a modell elvileg nem szerepel az AMD célkeresztjében, inkább a GeForce RTX 4080 16 GB-os verziójával szemben szeretnék felvenni a kesztyűt ár/teljesítmény arányban, ami sikerülhet. A Radeon RX 7900 XTX 999 dolláros listaáron érkezik, míg a Radeon RX 7900 XT 899 dollárba kerül, a rivális GeForce RTX 4080 16 GB-os kiadása pedig 1199 dolláros listaáron kerülhet az üzletek polcaira. Az új GeForce november 16-án érkezik, a két friss Radeon viszont majd csak közel egy hónappal később, december 13-án teszi tiszteletét a piacon, vagyis elég sokat kell még várni az első független összehasonlító tesztekre.

A mostani rendezvényen néhány teljesítményadat már napvilágot látott, ám mivel ezek belsős mérések eredményei, érdemes őket távolságtartóan kezelni, hiszen a gyártók rendszerint azokat az eredményeket emelik ki, amelyek a lehető legjobb képet festik az adott termékről, ez persze abszolút nem meglepő, és végső soron érthető is. A szivárogtatásairól ismert HXL a gyártói mérések alapján megpróbálta kiszámolni, milyen teljesítményt nyújthat a Radeon RX 7900 XTX a GeForce RTX 4090 ellenében, abból kiindulva, hogy az újdonság a Radeon RX 6950 XT-hez képest 50-70%-kal gyorsabb lesz. Mivel ezek egyelőre gyártói állítások alapján számított, azaz lényegében feltételezett eredmények, érdemes őket távolságtartóan fogadni, illetve a csalódás elkerülése végett érdemes arra is felkészülni, hogy a valóságban nagyobb teljesítménykülönbségek lehetnek a két széria csúcskártyái között, mint ami a lenti diagramokon látszik.

A galériában található diagramok egyikén a Watch_Dogs Legion szerepel, amely alatt 4K felbontás mellett 6,4%-os előnyt tudhat magáénak a GeForce RTX 4090 a Radeon RX 7900 XTX-szel szemben. Cyberpunk 2077 és Metro Exodus alatt már sokkal kisebb, mindössze 1% alatti különbség mutatkozik a két csúcskártya között – ha ezt a független tesztek eredményei is alátámasztják, az komoly fegyvertény lehet, hiszen árazás terén jóval nagyobb a két termék közötti szakadék (999 USD vs. 1599 USD).

Ha ezeket az eredményeket kicsit korrigálva arra számítunk, hogy a Radeon RX 7900 XTX és a GeForce RTX 4090 között nagyjából 5-10% körüli teljesítménykülönbség lesz nagy átlagban, még az is igen kellemetlen helyzetet eredményezhet az Nvidia számára. Az eddigi tesztek alapján 4K-s felbontás esetén a Radeon RX 6950 XT és a GeForce RTX 4090 között  38-41% teljesítménykülönbség mutatkozott nagy átlagban, attól függően, hogy a GeForce modell tuningolt, vagy Founders Edition kivitelű volt-e, vagyis elméletben lehet esély a GeForce RTX 4090 teljesítményének megközelítésére, csak az a kérdés, a gyártó által számított 50-70%-os gyorsulás a legjobb esetekre vonatkozik-e, vagy egy nagyobb átlagra – ettől is függ, hogy a fenti számított eredmények végül mennyire lesznek közel a valósághoz.

Az érkező GeForce RTX 4080, amely végül csak 16 GB-os verzióban válhat elérhetővé, a feltételezések szerint 10%-kal lesz lassabb a GeForce RTX 4090-nél – ami eléggé hihetetlen állítás, hiszen a két modell között azért ennél nagyobb szakadék rajzolódik ki a nyers teljesítmény alapján –, akkor a Radeon RX 7900 XTX ezzel a modellel szemben is remek pozícióba kerülhet ár/teljesítmény arány terén, hiszen 200 dollárral olcsóbb lesz nála, és teljesítményben magabiztosan felülmúlhatja. Igazából ez a 10% körüli állítás eléggé hihetetlennek tűnik, ennél várhatóan jóval nagyobb teljesítménykülönbség lesz a két Nvidia videokártya között, elég csak megnézni a specifikációs táblázatot, így a Radeon RX 7900 XTX-nek remélhetőleg nem lesz nehéz dolga a kisebbik GeForce ellen.

A realitás jelenleg az lehet, hogy a Radeon RX 7900 XTX egy kiváló GeForce RTX 4080 ellenfél lesz, amely remek ár/teljesítmény aránnyal büszkélkedhet, a GeForce RTX 4090 számára azonban jó eséllyel nem jelent majd komolyabb veszélyt, legalábbis a teljes képet nézve.

Az előzetes kép nagyon szép, már-már túl szép, így feltétlenül érdemes érdekességként kezelni – az első független tesztek megjelenését követően úgyis kiderül, mire képes az AMD két újdonsága élesben. Egyelőre számítsunk kisebb teljesítményre, hogy ne érjen csalódás a végén.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére