Shop menü

MÁR PEDZEGETIK, HOGYAN TELJESÍTHET AZ AMD ÚJ CSÚCSKÁRTYÁJA A GEFORCE RTX 4090 ELLEN

A gyártói állítások alapján extrapolált eredmények nagyon szép képet festenek, ám ezeket egyelőre kezeljük érdekességként, nehogy végül csalódás érjen.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Már pedzegetik, hogyan teljesíthet az AMD új csúcskártyája a GeForce RTX 4090 ellen

Az AMD a múlt héten bemutatta a Radeon RX 7000-es sorozat első két tagját, amelyek papíron rendkívül ígéretes termékeknek tűnnek, illetve a gyártói tesztek eredményei is impresszívek, a kérdés csak az, élesben mire lesznek képesek az Nvidia GeForce RTX 40-es sorozatának tagjaival szemben.

Az Nvidia következő generációs GeForce szériájában a GeForce RTX 4090 már megjelent, ez a modell elvileg nem szerepel az AMD célkeresztjében, inkább a GeForce RTX 4080 16 GB-os verziójával szemben szeretnék felvenni a kesztyűt ár/teljesítmény arányban, ami sikerülhet. A Radeon RX 7900 XTX 999 dolláros listaáron érkezik, míg a Radeon RX 7900 XT 899 dollárba kerül, a rivális GeForce RTX 4080 16 GB-os kiadása pedig 1199 dolláros listaáron kerülhet az üzletek polcaira. Az új GeForce november 16-án érkezik, a két friss Radeon viszont majd csak közel egy hónappal később, december 13-án teszi tiszteletét a piacon, vagyis elég sokat kell még várni az első független összehasonlító tesztekre.

A mostani rendezvényen néhány teljesítményadat már napvilágot látott, ám mivel ezek belsős mérések eredményei, érdemes őket távolságtartóan kezelni, hiszen a gyártók rendszerint azokat az eredményeket emelik ki, amelyek a lehető legjobb képet festik az adott termékről, ez persze abszolút nem meglepő, és végső soron érthető is. A szivárogtatásairól ismert HXL a gyártói mérések alapján megpróbálta kiszámolni, milyen teljesítményt nyújthat a Radeon RX 7900 XTX a GeForce RTX 4090 ellenében, abból kiindulva, hogy az újdonság a Radeon RX 6950 XT-hez képest 50-70%-kal gyorsabb lesz. Mivel ezek egyelőre gyártói állítások alapján számított, azaz lényegében feltételezett eredmények, érdemes őket távolságtartóan fogadni, illetve a csalódás elkerülése végett érdemes arra is felkészülni, hogy a valóságban nagyobb teljesítménykülönbségek lehetnek a két széria csúcskártyái között, mint ami a lenti diagramokon látszik.

A galériában található diagramok egyikén a Watch_Dogs Legion szerepel, amely alatt 4K felbontás mellett 6,4%-os előnyt tudhat magáénak a GeForce RTX 4090 a Radeon RX 7900 XTX-szel szemben. Cyberpunk 2077 és Metro Exodus alatt már sokkal kisebb, mindössze 1% alatti különbség mutatkozik a két csúcskártya között – ha ezt a független tesztek eredményei is alátámasztják, az komoly fegyvertény lehet, hiszen árazás terén jóval nagyobb a két termék közötti szakadék (999 USD vs. 1599 USD).

Ha ezeket az eredményeket kicsit korrigálva arra számítunk, hogy a Radeon RX 7900 XTX és a GeForce RTX 4090 között nagyjából 5-10% körüli teljesítménykülönbség lesz nagy átlagban, még az is igen kellemetlen helyzetet eredményezhet az Nvidia számára. Az eddigi tesztek alapján 4K-s felbontás esetén a Radeon RX 6950 XT és a GeForce RTX 4090 között  38-41% teljesítménykülönbség mutatkozott nagy átlagban, attól függően, hogy a GeForce modell tuningolt, vagy Founders Edition kivitelű volt-e, vagyis elméletben lehet esély a GeForce RTX 4090 teljesítményének megközelítésére, csak az a kérdés, a gyártó által számított 50-70%-os gyorsulás a legjobb esetekre vonatkozik-e, vagy egy nagyobb átlagra – ettől is függ, hogy a fenti számított eredmények végül mennyire lesznek közel a valósághoz.

Az érkező GeForce RTX 4080, amely végül csak 16 GB-os verzióban válhat elérhetővé, a feltételezések szerint 10%-kal lesz lassabb a GeForce RTX 4090-nél – ami eléggé hihetetlen állítás, hiszen a két modell között azért ennél nagyobb szakadék rajzolódik ki a nyers teljesítmény alapján –, akkor a Radeon RX 7900 XTX ezzel a modellel szemben is remek pozícióba kerülhet ár/teljesítmény arány terén, hiszen 200 dollárral olcsóbb lesz nála, és teljesítményben magabiztosan felülmúlhatja. Igazából ez a 10% körüli állítás eléggé hihetetlennek tűnik, ennél várhatóan jóval nagyobb teljesítménykülönbség lesz a két Nvidia videokártya között, elég csak megnézni a specifikációs táblázatot, így a Radeon RX 7900 XTX-nek remélhetőleg nem lesz nehéz dolga a kisebbik GeForce ellen.

A realitás jelenleg az lehet, hogy a Radeon RX 7900 XTX egy kiváló GeForce RTX 4080 ellenfél lesz, amely remek ár/teljesítmény aránnyal büszkélkedhet, a GeForce RTX 4090 számára azonban jó eséllyel nem jelent majd komolyabb veszélyt, legalábbis a teljes képet nézve.

Az előzetes kép nagyon szép, már-már túl szép, így feltétlenül érdemes érdekességként kezelni – az első független tesztek megjelenését követően úgyis kiderül, mire képes az AMD két újdonsága élesben. Egyelőre számítsunk kisebb teljesítményre, hogy ne érjen csalódás a végén.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére