Már érintőkijelző is kapható a Raspberry Pi-hez

A Raspberry Pi Display érintő támogatással és 7 hüvelykes képátlóval érkezik, ára pedig 60 dollár magasságában helyezkedik el.

Már érintőkijelző is kapható a Raspberry Pi-hez

A nagy népszerűségnek örvendő hobbi PC, a Raspberry Pi mögött komoly fejlesztőcsapat húzódik, amelynek tagjai a felhasználói visszajelzéseknek és a piaci igényeknek megfelelve próbálják fejleszteni az apróságot, illetve a hozzá tartozó kiegészítőket.

Aki követi a málnás PC sorsának alakulását, bizonyára találkozott azzal az ígérettel, amelynek értelmében hamarosan hivatalos kiegészítőként is kapható lesz kijelző a rendszerhez. A friss bejelentés értelmében nagyjából két évnyi munkát követően most már megvásárolható a szóban forgó kiegészítő, ami egy 7 hüvelykes képátlójú, tízujjas kapacitív érintő-támogatást kínáló megoldás formájában érkezik.

A 7 hüvelykes kijelző strapabíró alapokon nyugszik, hiszen ipari LCD panelt alkalmaz, amelynek hátoldalát fémlappal is megerősítették. Maga a kijelző 840 x 480 pixeles natív felbontás, 24-bites színmélység és 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett üzemel, LED-es háttérvilágítása pedig PWM vezérlésű. A tízujjas érintő támogatást egy FT5406-os modul biztosítja. A strapabíró kijelző 70 fokos betekintési szögekkel rendelkezik, hátoldalán pedig a Raspberry Pi számára is van kialakított hely, így meglehetősen kompakt hobbi PC építhető vele. Az újdonság segítségével akár kétmonitoros rendszert is kiszolgálhat az apró málnás PC, ahogy az a fenti videón is látható.

A kijelző soros (DSI) és párhuzamos (DPI) kijelző interfész támogatásával egyaránt rendelkezik, valamint HDMI port is van rajta. A kijelző a Raspberry Pi-hez 15 eres FPC szalagkábelen keresztül kapcsolódik – csatlakoztatását, még a tápellátás bekötése előtt el kell végezni. A 227 grammos termék 194 milliméter széles, 110 milliméter magas és 20 milliméter vastag, fogyasztása pedig nagyjából 2,25 watt.

A tápellátásról gondoskodhatunk legalább 500 mA áramerősség leadására képes microUSB tápkábelen keresztül, de akár a hivatalos 2 amperes Rapsberry Pi tápegységgel is működésre bírható a kijelző – és vele együtt a Raspberry Pi is. A harmadik lehetséges mód a GPIO jumperek használata a +5V és a GND csatlakoztatásához.

Az érintő funkciót biztosító driver kétféle üzemmódot támogat: egyrészt érintésre lehetőség van szabványos egér eseményekkel való munkára, valamint a többérintéses támogatásban rejlő lehetőségek is kamatoztathatóak. Az érintőkijelző hatékony használatához bevethető a Python alapú GUI keresztplatformos fejlesztőkörnyezet, a Kivy, amivel egyebek mellett az alábbi vezérlési módok is megvalósíthatóak:

A Raspberry Pi-hez készített 7 hüvelykes érintőkijelző hamarosan szélesebb körben is elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban. A Raspberry Pi Display listaára 60 dollár lesz.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward