Shop menü

LASSUL A TESLA NÖVEKEDÉSE, TÖBB SZÁLON ÉGETI A PROFITOT, DE MÁR JÖN A CYBERTRUCK

Elon Musk kiemelte, hogy a mostani gazdasági helyzetben az a legfontosabb, hogy minél megfizethetőbbek legyenek az autók.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Lassul a Tesla növekedése, több szálon égeti a profitot, de már jön a Cybertruck

Megérkezett a Tesla harmadik negyedéves pénzügyi beszámolója, és az eseményen nagyon sok érdekesség hangzott el. Összességében a befektetők hangulata nem túl jó a látottak és a hallottakat követően, amit a legjobban az mutat meg, hogy a tőzsdén egyértelmű csökkenést lehet látni, de Musk maximálisan pozitív a jövőképet illetően.

A harmadik negyedévben 430 ezer Tesla hagyta el a gyártósorokat és 435 ezer autót szállított le a vásárlóknak a vállalat. Ez nem új, az eladási adatokat a cég már október közepén megosztotta a nagyérdeművel, de most azt is megtudhattuk, hogy 19,62 milliárd dolláros bevételt tudott a vállalat összehozni, ami csak egy apró lépést jelent az egy évvel korábbi számokhoz képest. Nem éri el az 1 milliárd dollárt a járművekből befolyt összeg emelkedése, csak 5%-os pluszról beszélhetünk.

Galéria megnyitása

Nagy szerencséje a Teslának, hogy az olyan mellékes bevételi források is egyre jobban tudnak teljesíteni, mint az energiatároló rendszerek forgalmazása, valamint a szolgáltatások. A különböző szolgáltatások és más apró tétel 2,166 milliárd dollárt hoztak a konyhára, 32 százalékkal többet, mint 2022 azonos időszakában. Az energiatárolók, illetve napelemrendszerek pedig 40 százalékos növekedést követően már 1,56 milliárd dollárnyi bevételt generáltak.

Összesen 23,35 milliárd dollár lett a Tesla harmadik negyedéves forgalma, ez csak 9 százalékkal haladja meg a tavalyi eredményét. Negyedéves szinten már csökkenésről beszélhetünk, ami még rosszabb fényben tünteti fel a friss adatot. De ez még nem minden. A profit már éves szinten is 4,4 százalékkal süllyedt, csak 1,86 milliárd dollár lett.

A cég működési nyeresége eddig példa nélküli volt, de helyzet ezen a téren is megváltozott, miután az idei évben számos esetben csökkentették az árakat jelentősen. Ezzel azt érték el, hogy ár-érték arányban a legtöbb konkurencia már képtelen a Teslával versenyezni, ugyanakkor a korábbi 17,2 százalékos „haszonkulcs” 7,6 százalékra esett.

A Teslát az utóbbi időben több nagyon érdekes kritika érte. Konkrétan azt kérik számon a vállalaton és ezzel együtt Elon Muskon, hogy miért veri le ennyire agresszívan az árakat. Egy-egy alkalommal több millió forintos árcsökkentéseket láthattunk az elmúlt időszakban Magyarországon is. Sok vásárló úgy véli, hogy ez nem fair azokkal szemben, akik korábban vették meg valamelyik autót. Nemcsak, mert most olcsóbban tudnának hozzájutni egy új járműhöz, hanem mert így a sajátjuk jelentősen veszít az értékéből.

Musk nem igazán akart arról beszélni, hogy látja az ilyen negatív hatásokat, csak azt hangúlyozta az üzletember, hogy az új vásárlóknak kell kedvezni. A mostani gazdasági körülmények pedig nagyon kedvezőtlenek általánosságban nézve, az embereknek nincs sok pénze új autóra, a Tesla éppen ezért most arra fókuszál, hogy még megfizethetőbbé tudja tenni a járműveket. Egyébként az az érdekes helyzet állt elő, hogy már vannak, akik az újabb nagy „leértékelések” lehetősége miatt nem vásárolnak Teslát. Furcsa világot élünk, na.

A Tesla nemcsak azért csökkent egyébként, mert az autók árait folyamatosan tolják lefelé globálisan. Azt is látni kell, hogy a vállalat minden eddiginél többet költött kutatásra és fejlesztésre. Mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatási tevékenység különösen megélénkült, ezzel párhuzamosan pedig a gyárakat folyamatosan építi és fejleszti a cég. A harmadik negyedévben is voltak fejlesztések miatt gyárleállások, ezért nem tudott annyi autót leszállítani, amennyit szeretett volna.

Galéria megnyitása

Zárásul pedig el kell azt mondani, hogy most már tényleg csak egy karnyújtásnyira van a Cybertruck megjelenése. Ezúttal arról beszélt Musk, hogy november 30-án indul a szállítása, szóval hamarosan átvehetik az autót az első vásárlók. Persze azért nem lenne meglepő, ha még néhány napnyi csúszás ehhez képest is összejönne a cégnek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére