Konnektor PC, ami méri az áramfogyasztást

Konnektor PC, ami méri az áramfogyasztást

Több, mint egy évvel ezelőtt olvashattunk először a SheevaPlug LinuxPC-ről, ami egy kisméretű konfiguráció, egy akkora "gépházban", mint egy átlagos hálózati adapter. A kis szerkezet belsejében egy 1,2 GHz-es órajelen üzemelő beágyazott Sheeva processzor, 512 MB-nyi memória, valamint 512 MB-nyi tárhely kapott helyet, maga a rendszer pedig egy USB 2.0-s és egy Gigabites Ethernet portot kínál, mindezt 100 dollár ellenében.

Most a 4Home és a Marvell együttműködésének köszönhetően újra előtérbe kerül a kis szerkezet, méghozzá háztartási áramfogyasztás-mérőként. A két vállalat az eredeti SheevaPlug PC felhasználásával alkotta meg az energiamérő rendszert, amely speciális szoftver segítségével az egész lakás/ház energiafogyasztását figyelemmel tudja kísérni. A monitorozó szoftver számos paraméter megfigyelésére alkalmas, a felhasználói kezelőfelület és az egyéb opciók segítségével pedig pontosan kiszámolhatjuk a háztartás napi, havi és éves energiafogyasztását is – áll a gyártópáros közleményében.

A szoftver segítségével mind valós időben, mind pedig egy bizonyos időszakra visszamenően követhetjük a háztartás vagy a háztartás egy részének áramfogyasztását. A rendszerben előre beállított fogyasztási-küszöbértéket is alkalmazhatunk, amelynek elérésekor a szoftver figyelmeztet minket. A beágyazott konfiguráció esetében finomhangolásra sincs szükség, gyakorlatilag a konnektorhoz csatlakoztatva azonnal használható az energia-monitorozó szolgáltatás.

A közlemény szerint az új Plug Computer konfiguráció belsejében 2 GHz-es Marvell Armada 300-as processzor teljesít szolgálatot és opcióként beépített tárhellyel, Marvell WiFi adapterrel és Bluetooth adapterrel is elérhető lesz. A rendszerhez USB 2.0-s porton keresztül DAS (Direct Attached Storage) is kapcsolható, azaz a konnektor PC-t külső merevlemez segítségével extra tárhelyhez juttathatjuk. A termék a gyártók állítása szerint egy átlagos, házi szerverként működő PC fogyasztásának egy tizedéből üzemel.

A 4Home és a Marvell közös fejlesztése remélhetőleg hamarosan forgalomba kerül, de ajánlott végfelhasználói ára egyelőre ismeretlen.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward