Kiszivárogtak a Haswell-E processzorok árai

Az új processzorok szokás szerint most sem lesznek olcsóak, cserébe viszont hatalmas teljesítményt kínálnak majd.

Kiszivárogtak a Haswell-E processzorok árai

A jelek szerint az Intel Haswell-E processzorai, amelyek a felsőkategóriás asztali számítógépek piacát veszik célba, pontosan olyan árazással érkeznek majd, ahogy azt korábban várhattuk.

A sort a Core i7-5820K nyitja, amely 389 dolláros árcédulát viselhet – ez pont 50 dollárral több, mint amennyit az LGA-1150-es processzorfoglalatba illeszkedő Core i7-4790K modellért kérnek. Ha az LGA-1150-es csúcsprocesszor helyett a Haswell-E sorozat belépőszintű tagját, a Core i7-5820K-t választjuk, nem csak a processzor miatt kell majd többet fizetni a kasszánál, hanem az alaplap miatt is, hiszen az is drágább lesz, mint LGA-1150-es társai, sőt, mivel az új platform DDR4-es rendszermemóriát használ, további extra költségre kell felkészülni. A Core i7-4790K-hoz ezzel szemben már 120 dollárért is lehet alaplapot vásárolni és a DDR3-as rendszermemória sem drága. Persze a Core i7-5820K cserébe nem 4, hanem 6 processzormagot ad, ami esetenként előnyt jelenthet. Maga a processzor egyébként a Hyper-Threading jóvoltából akár 12 szálon is működhet, négycsatornás memóriavezérlője pedig DDR4-es memóriamodulokat kezel. A hat processzormag mellé 15 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótár jár, a PCI Express 3.0-s hub azonban karcsúbb a vártnál, ugyanis ennél a modellnél 40 helyett csak 28 PCIe 3.0-s sáv áll rendelkezésre. A processzor Turbo Boost órajele 3,6 GHz.

Egy szinttel feljebb már a Core i7-5930K lapul, amellyel tökéletesen kiaknázhatjuk a Haswell-E platformban rejlő lehetőségeket. Ez a modell szintén 6 processzormaggal érkezik, és a Hyper-Threading támogatás jóvoltából ugyancsak 12 szálon képes dolgozni. A négycsatornás DDR4-es memóriavezérlő mellett 15 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótár is lapul, a PCI Express 3.0-s hub pedig 28 helyett immár 40 sávot kínál, így a termék három- vagy négyutas MultiGPU rendszer építésére is felhasználható. Ennél a modellnél 3,7 GHz-es Turbo Boos órajel áll rendelkezésre.

A csúcsprocesszor címet ezúttal a Core i7-5860X viseli, amely hat helyett nyolc processzormagot tartalmaz, így a Hyper-Threading támogatással karöltve egyszerre akár 16 szállal is megbirkózik. A 999 dolláros termék azért különleges, mert az átlagfelhasználóknak szánt processzorok piacán ez az Intel első nyolcmagos központi egysége. A 8 processzormag mellé 20 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótár jár, de a fedélzetről a négycsatornás DDR4-es memóriavezérlő, valamint a 40 sávos PCI Express 3.0-s hub sem hiányzik. Annak érdekében, hogy a 140 wattos TDP keretbe beférhessen a processzor, az órajelekkel finomabban bántak a vállalat mérnökei, így a Turbo Boost órajel maximális értéke 3,5 GHz.

Természetesen a fentebb említett összes processzor szorzózár-mentes felépítéssel rendelkezik, megjelenésükre pedig napokon belül sor kerül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward