Shop menü

KISZIVÁRGOTT NÉHÁNY ADAT A BLACKWELL ALAPÚ MOBIL GEFORCE VIDEOKÁRTYÁKKAL KAPCSOLATBAN

Az újdonságok jó eséllyel a következő év elején debütálhatnak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Kiszivárgott néhány adat a Blackwell alapú mobil GeForce videokártyákkal kapcsolatban

Kiszivárgott némi információ az Nvidia következő generációs, Blackwell GPU-architektúrára támaszkodó mobil videokártyáival kapcsolatban, ami annak köszönhető, hogy zsarolótámadás érte az egyik nagy tajvani OEM/ODM vállalatot, a tőle megszerzett adatok pedig kiszivárogtak. A Clevo szervereiről származó dia, ami kiszivárgott, Dominic Alvieri jóvoltából vált közkinccsé: gyakorlatilag az látszik rajta, milyen kódnevekkel érkeznek a következő generációs mobil Nvidia videokártyák, valamint az is kiderült, mennyi és milyen típusú fedélzeti memóriát kapnak az egyes fejlesztések.

A dolgok jelenlegi állása szerint összesen hatféle újdonság érkezik a gamer noteszgépek szegmensébe, ezek közül három a GN22 Board 1, míg a másik három a GN22 Board 2 névre keresztelt dizájn köré épülnek. Az új modelleknél használt grafikus processzorok lábiosztása nem kompatibilis az aktuális GPU generációval, amelynek tagjai a GN21-es sorozatú nyomtatott áramköri lapokat használják, de ez aligha meglepő.

A nagy képet nézve azt láthatjuk, hogy a GN22-X11 és a GN22-X9 sorrendben a GeForce RTX 4090-es és a GeForce RTX 4080-as modelleket váltanák, vagyis ezek a jelölések a GeForce RTX 5090-es és a GeForce RTX 5080-as mobil videokártyákat takarhatják. Van még a sorban egy GN22-x7-es jelölésű modell is, amiről egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely modell megfelelője. Amennyiben a VRAM kapacitása nem változik az aktuális generációhoz képest, akkor a GN22-X7 lehet a GeForce RTX 5080, ebben az esetben viszont kérdéses, milyen modellt takar a GN22-x9-es jelölés. Ezen a téren van még némi bizonytalanság, de idővel tisztázódni fog a helyzet.

Galéria megnyitása

Lejjebb haladva a GN22-X6, a GN22-X4 és a GN22-X2 foglal helyet, amelyek sorrendben a GeForce RTX 5070-es, a GeForce RTX 5060-as, illetve a GeForce RTX 5050-es modelleket takarják, amelyek a GeForce RTX 4070, a GeForce RTX 4060 és a GeForce RTX 4050 helyére érkeznek a mobil kínálaton belül. Az összes új generációs Nvidia gamer videokártya GDDR7-es VRAM-ot vonultat fel, és memóriakapacitás terén nem tűnik úgy, hogy lenne bármiféle előrelépés az aktuális szériához képest, leszámítva a GN22-X9-es modellt, ami a GN21-X9-hez képest 4 GB-nyi extra VRAM-ot kapott. Itt van még némi bizonytalanság azzal kapcsolatban, mely jelölés mely videokártyát takarja, de ha a GeForce RTX 5080-ről van szó, akkor a GeForce RTX 4080-hoz képest növekedni fog a memória kapacitása, legalábbis mobil fronton.

Az útiterv alapján úgy néz ki, hogy a GeForce RTX 4050 és a GeForce RTX 3050, amelyek mindketten 6 GB-nyi VRAM-ot kaptak, tovább folytatják pályafutásukat 2025-ben. A felhozatal alján elhelyezkedő GeForce RTX 2050 várhatóan búcsúzni fog, helyét a GeForce RTX 3050 veheti át, méghozzá 4 GB-nyi fedélzeti memóriával felvértezve.

A Blackwell alapú mobil GeForce-ok valamikor jövőre rajtolhatnak el, talán már a CES 2025 alkalmával.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére