Két Haswell-EP CPU-t fogad az ASUS brutális alaplapja

Az új alaplap 599 dollárba kerül és rendkívül jó felszereltséggel érkezik.

Két Haswell-EP CPU-t fogad az ASUS brutális alaplapja

Az Intel a napokban rántotta le a leplet legújabb, Haswell-EP lapkára támaszkodó szerver- és munkaállomás processzorairól, amelyek a Xeon E5-2600 v3, illetve a Xeon E5-1600 v3 sorozatokban foglalnak helyet. A bejelentés összesen 35 új processzor érkezéséről szólt.

Most az ASUS is megragadta az alkalmat, hogy lerántsa a leplet legújabb, kifejezetten nagyteljesítményű munkaállomásokba szánt alaplapjáról, a Z10PE-D8 WS modellről, amely nem egy, hanem rögtön két Haswell-EP processzort is fogad.

Az új alaplap az egyes Haswell-EP alapú Xeon processzorokhoz négy-négy DDR4-es memóriafoglalatot kínál, amelyekben nem kevesebb, mint 512 GB-nyi rendszermemória kaphat helyet. A 30,48 x 33,02 centiméteres mérettel rendelkező alaplap formátumát tekintve akkora, mint egy E-ATX deszka, de a rögzítéséhez használható furatokat már az EEB szabvány követelményei alapján alakították ki – ezt érdemes szem előtt tartani.

A bővítőhelyek között nem kevesebb, mint hét darab PCI Express 3.0 x16-os slot lapul. A bővítőhelyek a kétprocesszoros rendszerben könnyedén használhatóak olyan négyutas SLI vagy CrossFireX konfiguráció építéséhez, amelyben minden videokártya teljes, x16-os sávszélesség mellett üzemel. A bővítőhelyek között a felsoroltak mellett egy Ultra M2-es foglalat is lapul, amely PCI Express 3.0 x4-es sávszélesség mellett üzemel, így időtálló megoldásnak tekinthető – már ha ezen a területen lehet ilyet mondani.

Az alaplap egyébként az Intel C612-es lapkakészlete köré épül, de találhatóak rajta extra ASMedia vezérlők is. A vezérlők és a PCH jóvoltából összesen két SATA Express port, valamint 12 SATA 6 Gbps-os port áll rendelkezésre – a SATA 6 Gbps-os portok közül persze négyet ezúttal is lefoglalnak a SATA Express csatolók. USB 3.0-s portokból nem kevesebb, mint tíz darab áll rendelkezésre – hat hátlapi portként, négy pedig kivezetéseken keresztül.

Az audió vezérlő szokatlanul ütőképes – hasonlót nem igazán szokás munkaállomás alaplapra integrálni. A szóban forgó megoldás egy "felsőkategóriás" Realtek ALC1150-es kodek, amelyhez DTS szoftver is jár a virtuális térhangzás, illetve egyéb funkciók biztosításához. A hátlapon az analóg audió kimeneteken kívül egy optikai audió kimenet is helyet kapott. Az új alaplap a felsoroltak mellett két darab Gigabites Ethernet vezérlőt is csatasorba állít.

Extra, hogy az alaplap POST Code Logger funkciót is kapott, azaz képes a POST folyamat adatait USB-s külső adattárolóra logolni. A firmware frissítését is meg lehet oldani egyetlen pendrive segítségével – se processzorra, se rendszermemóriára nincs szükség a folyamathoz, csak a megfelelő tápcsatlakozókat kell csatlakoztatni. Hasonló funkcióval egyébként már több ASUS alaplap esetében is találkozhattunk.

A gyártó hivatalos sajtóközleményéből kiderül, a Z10PE-D8 WS rövidesen elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói árát pedig 599 dollárban határozzák meg. Ez az összeg már önmagában sem kevés, de igazából igencsak eltörpül a combosabb Haswell-EP processzorok árai mellett, amelyekért darabonként több, mint 4000 dollárt is elkérhetnek, ha a 18 magos csúcsmodellt választjuk ki magunknak. És akkor hol van még a rendszermemória, illetve a többi komponens.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward