Shop menü

INTEL XESS TESZTTEL BŐVÜLT A 3DMARK KÍNÁLATA – ÖSSZEMÉRHETŐ A KÉPMINŐSÉG ÉS A TELJESÍTMÉNY IS A TAA-VAL

Az új Feature Test jóvoltából összehasonlítható a TAA és az XeSS képminősége, valamint azt is meg tudjuk nézni, a két mód között mekkora teljesítménykülönbség mutatkozik. A teszt a Port Royal színpadján zajlik.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Intel XeSS teszttel bővült a 3DMark kínálata – Összemérhető a képminőség és a teljesítmény is a TAA-val

Az Intel XeSS technológiája sokszor nagy segítség lehet majd, ha a monitor natív felbontása mellett egy adott játék éppen nem éri el a játszhatósági szintet, már ami az FPS teljesítményt illeti, ekkor ugyanis az XeSS bekapcsolásával a natívnál alacsonyabb felbontáson történik a renderelés, a képet pedig az XeSS skálázza fel natív felbontásra. Ahogy korábban már említettük, a technológia többféle beállítási lehetőséget is kínál, így az aktuális igényeknek megfelelően testreszabhatjuk működését, azaz lényegében beállíthatjuk a számunkra megfelelő teljesítmény és képminőség közötti egyensúlyt.

Galéria megnyitása

A 3DMark Intel XeSS Feature Test segítségével igazából képet kaphatunk arról, hogy az egyes beállítások mellett milyen képminőséget kínál a technológia, illetve a teljesítményre gyakorolt hatása is látszani fog. Ezt a szoftver százalékos értékben ábrázolja majd a két tesztben elérhető átlagos FPS értékek összemérésével.

Galéria megnyitása

A teszt igazából arra is kiváló lesz, hogy összemérjük, a TAA (Temporal Anti-Aliasing) üzemmódhoz képest az XeSS aktuális beállítása milyen képminőséget kínál – lényegében ezzel a céllal készült. A két technológiával készített képeket a Port Royal benchmark segítségével készíti el a rendszer: első körben a TAA, második körben pedig az XeSS technológiával karöltve zajlik a renderelés, a folyamat végén pedig egymás mellett láthatjuk a két képet, mindkettőbe bele is nagyíthatunk, egészen 32x-es mértékig. Utóbbinak köszönhetően remekül látszanak majd az XeSS esetleges erősségei és gyengeségei is. Egyhuzamban akár 100 egymást követő kép renderelésére is van mód, majd ezeket szabadon körbejárhatjuk a már említett nagyítás alkalmazása mellett.

Galéria megnyitása

Az Intel XeSS Feature Test futtatásához XeSS kompatibilis GPU-ra van szükség, valamint a Microsoft DirectX Ray Tracing Tier 1.1 támogatása is feltétel. Az XeSS technológiát jelenleg az Intel Arc sorozatú asztali videokártyái támogatják, valamint az AMD és az Nvidia azon videokártyái is, amelyek Shader Model 6.4 támogatással bírnak. Ahhoz persze, hogy a szoftvert futtatni tudjuk, Windows 10 esetében rendelkeznünk kell legalább a 20H2-es frissítőcsomaggal, de akár Windows 11 operációs rendszert is használhatunk.

A 3DMark új tesztje ingyenesen jár minden olyan Advanced és Professional verzió mellé, amelyet 2019. január 8-a után vásároltak, a többi esetben külön meg kell vásárolni a Port Royal frissítést, ami jelenleg 2,49 euróba kerül. A 3DMark komplett változata 45%-os akció keretén belül éppen 24,78 euróért kapható.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére